HDZ-ovci u Europskom parlamentu okrenuli leđa “svojim” pučanima i stali uz radikalnu desnicu

Sanja Despot

Prošlog vikenda 60 tisuća nacionalista marširalo je ulicama Varšave zazivajući „čistu Poljsku, bijelu Poljsku“ i „bijelu Europu“. Skup kojem je povod proslava Dana nezavisnosti Poljske pretvorio se u godišnje okupljanje desničara iz cijele Europe. Novim poljskim vlastima, međutim, ne smetaju previše poruke koje su se mogle čuti. Poljska javna televizija skup je okarakterizirala kao „veliki marš patriota“, a ministar unutarnjih poslova Mariusz Blaszczak ustvrdio je ponos „što je toliko Poljaka odlučilo sudjelovati u proslavi Dana nezavisnosti“.

Četiri dana kasnije zastupnici u Europskom parlamentu izglasali su rezoluciju kojom su se založili da Europski parlament pripremi službeni zahtjev prema Vijeću za aktivaciju preventivnog mehanizma iz članka 7.1 zbog ozbiljne prijetnje za vladavinu prava u Poljskoj. Naglasak se stavlja na ugroženu nezavisnost sudstva u Poljskoj, ali i na ljudska prava, prava na okupljanje, odnosno prava žena, uključujući reproduktivna prava kao i nedopustivost uskraćivanja financiranja civilnog društva. Europarlamentarci su u raspravi od poljske vlade zatražili i da osudi ksenofobni i fašistički marš u Varšavi. Osudama se pridružio i potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, podvlačeći kako  postoji granica između domoljublja i nacionalizma koja se ne bi smjela priječi i otići u najgori nacionalizam, „a upravo smo to vidjeli” na ulicama Varšave. Liberal Guy Verhofstadt u oštrom je nastupu ocijenio da je poljska vlada “izgubila glavu i pamet” te osudio “okupljanje 60.000 fašista na manje od 300 kilometara od Auschwitza i Birkenaua”.

Nakon oštre rasprave, rezolucija je prošla s 438 glasova „za“, 152 „protiv“ i 71 suzdržan glas. Rezoluciju su podržale vodeće stranačke grupacije u Europskom parlamentu – pučani, socijaldemokrati i liberali, kao i zeleni, a protivile su joj se manje desne grupacije u kojima su i poljski eurozastupnici iz redova vladajuće stranke „Pravo i pravda“.

Hrvati s Mađarima brane Poljsku

Ono što je nama posebno zanimljivo jest da su protiv rezolucije glasali svi hrvatski pučani  – Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Željana Zovko, Ivica Tolić, Marijana Petir. Protiv je bila i Ruža Tomašić koja se nalazi u desnoj grupaciji ECR. Ruža Tomašić ostala je vjerna stavu svoje grupacije i jedina se od hrvatskih zastupnika javila i za raspravu  u kojoj se usprotivila nametanju europskih pravila Poljskoj

Marijana Petir i zastupnici HDZ-a glasali su suprotno od odluke Europske pučke stranke koja podržava rezoluciju. Spomenuti hrvatski eurozastupnici našli su se tako u biranom društvu. Među 152 glasa protiv rezolucije (23 posto glasova) našli su se glasovi zastupnika koji pripadaju desnim grupacijama (EFDD, ENF i ECR), a među pučanima  protiv je bilo manje od šestine – njih 23. Najviše je Mađara (11), a potom slijedi četvero Hrvata, tri Španjolca, po jedan Talijan i Litvanac, Alojz Peterle iz Slovenije te Slovakinja Anna Zaborska, zastupnica koja je najaktivnija u promicanju klerikalne kontrarevolucije u Parlamentu te bliska suradnica Marijane Petir.

Zanimljivo je kako su i poljski pučani (iz poljske Građanske platforme) bili za rezoluciju ili su se suzdržali od glasanja.

Biljana Borzan, Ivan Jakovčić, Tonino Picula, Jozo Radiš i Davor Škrlec ostali su vjerni svojim grupacijama i glasali su za rezoluciju.

Orban će blokirati sankcije

Ako Poljska i ovog puta ne reagira protiv ove poruke o kršenju europskih vrijednosti, u krajnjoj instanci mogla bi ostati bez prava glasa u Europskom vijeću.

Ovo je drugi put, nakon odluke o Mađarskoj, da Europski parlament poduzima formalni korak prema pozivu Vijeću da započne proceduru sukladno članku 7.

Parlament je od početka prošle godine održao pet rasprava i izglasao tri rezolucije o demokraciji i vladavini prava u Poljskoj. Teško je, međutim, očekivati da će proces rezultirati i stvarnim sankcijama protiv Poljske jer je blokiranje takve odluke najavio mađarski premijer Viktor Orban.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"