Ocjena točnosti

Bačić: Grmoja je prijetio predsjedniku Sabora

HINA/ Daniel KASAP/ dk

“Morali smo reagirati jer je zastupnik Nikola Grmoja prijetio predsjedniku Sabora. Time je počinio kazneno djelo prijetnje iz članka 139. Kaznenog zakona”, kaže Branko Bačić, predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika u Saboru (Televizija N1).

Za početak, citirajmo Grmojinu rečenicu koju je Gordan Jandroković, HDZ-ov predsjednik Sabora, doživio kao prijetnju: “Ovo vam je zadnji put da propitujete motive mojih izlazaka ili odlazaka [iz sabornice]. Ozbiljno vas upozoravam. Nećete me vrijeđati na takav način”. Kad je Jandroković konstatirao da se radi o prijetnji, i sam Grmoja mu je odgovorio da nije u pitanju prijetnja nego upozorenje da predsjednik Sabora nema pravo omalovažavati zastupnike (Nova TV).

Pogledajmo sad članak Kaznenog zakona na koji se Bačić i sam pozvao tijekom svoje press konferencije u Saboru. Citiramo prva dva stavka članka 139. KZ-a:

“Tko drugome ozbiljno prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti, ili mu oduzeti slobodu, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, opasnim oruđem ili drugim opasnim sredstvom, ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”.

Treći stavak istog članka zakona dalje propisuje da je kazna još ozbiljnija u slučaju prijetnje službenoj ili odgovornoj osobi u obavljanju posla, novinaru, odvjetniku ili ako je osoba kojoj se prijeti dulje vrijeme stavljena u težak položaj. U takvim je slučajevima propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

S obzirom da KZ prilično precizno definira kazneno djelo prijetnje, jasno je da Bačićeva tvrdnja nema utemeljenje u činjenicama, a što je vrlo lako ustanoviti jer se predmetni verbalni okršaj Grmoje i Jandrokovića dogodio u Saboru pa je stoga zabilježen na kamerama.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.