Ocjena točnosti

Divjak: O pritiscima se puno toga može iščitati iz zapisnika saborskih odbora

HINA/ Dario GRZELJ/ dag

“Bilo bi dobro da se pogledaju zapisnici saborskih odbora, puno toga se može iščitati, to su javni podaci. Ja ne tajim ništa, vodim brigu o javnom sustavu, u ovom slučaju o sustavu strukovnog obrazovanja”, odgovorila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak (Televizija N1) odgovarajući na pitanje o navodni pritiscima koje na nju vrše interesni lobiji.

Naime, ministrica Divjak je u intervjuu Jutarnjem listu kazala da je bila podvrgnuta pritiscima zbog predloženih izmjena Zakona o strukovnom obrazovanju. Citiramo:

“Moram reći da su u pripremi ovoga zakona bili ogromni pritisci iz različitih interesnih skupina koje su zamišljale drukčije korištenje novca europskih fondova. Naravno, ne za opremanje i podizanje kapaciteta srednjih škola. To je nešto što nisam očekivala, ali ne povlačim se lako pod pritiscima”.

Divjak odbija objasniti odakle dolaze navodni pritisci vezani za strukovno obrazovanje

Ministrica, međutim, nije željela objasniti tko je na nju navodno vršio pritisak. Na direktno pitanje o kojim se lobijima radi i što su konkretno htjeli s novcem za škole, Divjak je odgovorila:

“U zakon je stavljeno da centri kompetentnosti trebaju biti ravnomjerno raspoređeni po Hrvatskoj i biti smješteni u strukovne škole. Onda se pojavila ideja da se osnuju posebne ustanove za centre kompetentnosti, pa bismo po toj varijanti u prvome valu trebali dobiti 21 novog direktora, pa svaki od njih svoju tajnicu, valjda i spremačicu. To su bili gospodarski lobiji. Druga varijanta pritiska je bila da se taj novac dodijeli direktno gospodarskim subjektima. Nisam htjela na to pristati. Govorimo o milijardu kuna koje ne možemo trošiti nikako drukčije nego za strukovne škole. Pritisci su za mene bili neočekivani i dosta jaki. Treba znati da u strukovne škole nije bilo ulaganja desetljećima, a ovo su prvi ozbiljni novci dosad u sustavu”.

U današnjem medijskom istupu ministrica znanosti i obrazovanja pomalo je reterirala, kazavši da navodni pritisci ipak nisu baš “bili veliki i ogromni”. I dalje nije željela otkriti tko je stajao iza navodnih pritisaka, već je novinarima sugerirala pregledavanje zapisnika saborskih odbora koji su raspravljali o njenom zakonskom prijedlogu. Poslušali smo ministričin savjet i pregledali zapisnike sa sjednica na kojima su Odbor za zakonodavstvo i Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu raspravljali o ministričinom prijedlogu izmjena Zakona o strukovnom obrazovanju.

Ministricu pritišću saborski zastupnici koji se s njom ne slažu?

Odbor za zakonodavstvo jednoglasno je podržao prijedlog zakona ministrice Divjak. Predložili su tek dvije manje izmjene kako bi tekst zakona bio jasniji pa je očigledno da se ne može govoriti ni o kakvim pritiscima od strane članova ovog odbora.

Temeljem zapisnika sa sjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu može se zaključiti tek da ministrica Divjak kao “pritiske” shvaća izražavanje mišljenja od strane zastupnika koji se s njenim prijedlogom ne slažu u potpunosti. Citiramo jedini dio zapisnika koji je ministrici Divjak mogao poslužiti kao inspiraciju da progovori o navodnim pritiscima:

“Mišljenje je pojedinih članova Odbora da navedeni Prijedlog zakona u cijelosti ne rješava problematiku strukovnog obrazovanja te ga je potrebno sustavno urediti. Također, zauzeto je stajalište, da s ciljem modernizacije strukovnog obrazovanja, centri kompetentnosti ne bi trebale biti samo strukovne škole već i tvrtke relevantne u gospodarskom sektoru za koje se učenik osposobljava”.

Usprkos ovakvom obliku “pritiska”, zakon ministrice Divjak prošao je glasanje na sjednici resornog saborskog odbora: šest članova glasalo je za, dvoje je bilo suzdržano, a samo jedan glas bio je protiv. Članovi saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu su HDZ-ovi Vesna Bedeković (predsjednica Odbora), Sanja Putica, Željko Reiner i Tomislav Sokol, SDP-ovi Sabina Glasovac (potpredsjednica Odbora), Bojan Glavašević, Željko Jovanović i Mirando Mrsić, te Branimir Bunjac (Živi zid), Goran Dodig (HDS), Marija Puh (HNS), Milorad Pupovac (SDSS) i Marko Vučetić (MOST).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.