Ocjena točnosti

Borzan: Više od četvrtine naše djece ima prekomjernu težinu

Biljanaborzan.eu

“Više od četvrtine naše školske djece ima prekomjernu težinu i po tome smo sedmi u Europi, vrijeme je da Hrvatska djeluje”, poručila je u priopćenju SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan.

U istom priopćenju Borzan je demantirala tvrdnju Ministarstva zdravstva prema kojem u Hrvatskoj nije moguće zabraniti prodaju energetskih pića djeci, uz obrazloženje da to ne dopušta zakonodavstvo EU. Pokazalo se da to nije točno. SDP-ova europarlamentarka pitala je Europsku komisiju smije li Hrvatska ograničiti prodaju energetskih pića maloljetnicima, te dobila jasan odgovor da takav potez ne bi bio u koliziji sa zakonodavstvom EU.

Nažalost, Borzan je u pravu i kad tvrdi da više od četvrtine hrvatske djece ima problem s prekomjernom težinom. Zabrinjavajuće podatke pokazuje “Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika” objavljeno 2016. godine, a na iste probleme tada su u razgovoru za Novi list ukazali dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistkinja i znanstvena koordinatorica programa “Petica – igrom do zdravlja”, te endokrinolog-dijabetolog dr. Mirko Koršić.

“Udio učenika u Republici Hrvatskoj s indeksom tjelesne mase većim od vrijednosti aritmetičke sredine uvećane za 1 standardnu devijaciju opada s dobi, od 33% u jedanaestogodišnjaka, 27% u trinaestogodišnjaka na 24% u petnaestogodišnjaka, dok je u učenica taj pad znatnije izražen, s 20% u dobi od 11 godina, preko 14% u dobi od 13 godina na 9% u dobi od 15 godina”, pokazalo je spomenuto istraživanje. Istim istraživanjem utvrđeno je i da veliki broj djece svakodnevno konzumira slatka gazirana pića: kod 15-godišnjaka radi se o 26 posto dječaka i 24 posto djevojčica, a među 13-godišnjacima čak 28 posto dječaka i 23 posto djevojčica.

Prema podacima koji su dostupni na stranici programa “Petica – igrom do zdravlja”, a koji se također pozivaju na istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i HBSC-a iz 2016. godine, čak 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili pretilost. To nas, naglašava dr. Koršić u izjavi za Novi list, stavlja na sedmo mjesto u Europi.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.