Aktualno

Ne vjerujte prevarantima koji na Facebooku šire lažne vijesti o GMO-u

Pixabay (stock)

Hrvatski korisnici najpopularnijih društvenih mreža, posebno Facebooka, zadnjih su dana ponovo izloženi dezinformacijama o GMO-u koje šire opskurni i potpuno nevjerodostojni portali. Portal Istinomprotivlazi.com tako tvrdi kako je direktor Monsanta priznao da će ova ozloglašena kompanija saditi GMO u Slavoniji i Vojvodini, a portal Pouzdano.hr da su ministri Milan Kujundžić i Tomislav Tolušić priznali da je “GMO hrana kriva za epidemiju karcinoma u Hrvatskoj”. Obje lažne vijesti doprle su do više tisuća hrvatskih korisnika Facebooka.

Portal Istinomprotivlazi.com svoje “otkriće” o sijanju GMO sjemena u Slavoniji i Vojvodini temelji na intervjuu koji je Zoran Petrović, direktor Monsantovih podružnica u Hrvatskoj i Srbiji, dao tjedniku Globus još 2014. godine. Iz tog intervjua predmetni portal izvukao je sljedeću izjavu: “Zagreb i Beograd neće postati regionalno središta Monsanta, ali će to postati Osijek i Novi Sad”, koja im je poslužila kao temelj za suludu konstrukciju kako je “dogovoreno da između Slavonije i Vojvodine ne bude granice jer Monsantno planira to područje imati kao svoju malu državicu na Balkanu”. Petrovića su, pritom, i netočno citirali. On je na pitanje hoće li Zagreb ili Beograd postati regionalno središte Monsanta odgovorio: “Neće, naravno. Možda će to postati Osijek ili Novi Sad jer je riječ o poljoprivredi, a upravo se ovi gradovi nalaze u poljoprivrednoj regiji”.

U istom intervjuu Petrović je kazao da ni u Hrvatskoj, ni u regiji Monsanto ne prodaje GMO, niti ga ima namjeru promovirati sve dok je proizvodnja GM biljaka zakonom zabranjena. Štoviše, dodao je i da trenutno uopće ne vidi razlog zašto bi se u Hrvatskoj uvodila proizvodnja GM biljaka. Da Monsanto od poslovanja u Hrvatskoj i nema naročite koristi, jasno je već i iz njihovog financijskog izvješća za 2016. godinu, tijekom koje su uprihodovali 27,5 milijuna kuna, uz 1,3 milijuna kuna dobiti. Usporedbe radi, financijsko izvješće Monsantove krovne kompanije pokazuje da su u 2016. godini imali ukupni promet od 13,5 milijardi dolara.

U Hrvatskoj nema GMO hrane

Portal Pouzdano.hr svoju tvrdnju pak temelji na godinu dana staroj Facebook objavi Branimira Bunjca, saborskog zastupnika Živog zida. On je 13. veljače 2017. na svom Facebooku napisao da je ministar zdravlja Milan Kujundžić na zajedničkoj sjednici saborskih odbora za resore zdravlja i poljoprivrede priznao da je hrana uzrok epidemije raka u Hrvatskoj, te da je na istom odboru ministar poljoprivrede Tolušić rekao da su police hrvatskih trgovima pune GMO proizvoda. Ministarstvima zdravlja i poljoprivrede stoga smo poslali upite da provjerimo jesu li Bunjčevi navodi točni. Spoiler alert: nisu.

“Ministar Tomislav Tolušić nije izjavio da su police u Hrvatskoj pune GMO proizvoda. Prodaja GMO proizvoda u Republici Hrvatskoj nije zabranjena kao ni na zajedničkom tržištu EU, ali proizvodi koji sadrže GMO sastojke moraju biti označeni kao takvi, a tvrtka koja takav proizvod želi staviti na hrvatsko tržište mora se upisati u upisnik koji vodi Ministarstvo zdravstva. Prema našim saznanjima niti jedna tvrtka nije pokazala interes za stavljanje GMO proizvoda na naše tržište obzirom da je hrvatska javnost, kao i Vlada RH protiv GMO-a. Ono o čemu je ministar Tolušić govorio na zajedničkom odboru je stvaranju uvjeta za stavljanje GMO FREE oznake na domaće proizvode”, odgovoreno nam je iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva zdravlja nikakav odgovor na postavljena pitanja još nismo dobili, iako smo im upit poslali prije sedam dana. Uspjeli smo, međutim, pronaći predmetnu izjavu ministra Kujundžića. Na Facebooku je audio zapis izjave na koju se Bunjac referira objavio saborski zastupnik Željko Lacković. Pred članovima saborskih odbora Kujundžić je rekao da bi trebalo istražiti i utvrditi je li hrana doprinijela većem broju karcinoma među Hrvatima. Ali isto tako je naglasio da ne kani širiti paniku, niti prejudicirati kakvi bi mogli biti rezultati takve analize. Citiramo:

“Dakle, nešto se događa gdje hrana, odnosno toksini koje unosimo hranom, uistinu će trebati na nacionalnoj razini se zabrinuti jer tolika pojavnost nije samo posljedica bolje dijagnostike. Još imamo drugi veliki problem što imamo izraziti pomak prema mlađoj dobi. I sada kad uzmete primjerice Sleisengerov američki udžbenici iz kojeg mi gastroenterolozi učimo gastroenterologiju, u njemu stoji ‘karcinom gušterače je bolest sedmog ili osmog desetljeća’. Mi ga nažalost u Hrvatskoj viđamo već u trećem, ljude sa 23, 37 godina. Dakle jedan ozbiljni pomak u negativnome smislu po zdravlje hrvatskog naroda se dogodio, ne samo što se tiče onkologije, gdje uistinu trebat će uzeti ozbiljnije u razmatranje kolika je uloga hrane. Ne kanim sada paniku unositi i prejudicirati, ali u svakom slučaju ćemo morati to uzeti kao ozbiljan čimbenik koji je moguće doprinio tako velikoj pojavnosti”, rekao je Kujundžić.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.