Ocjena točnosti

Divjak: Urednici (HRT-a) prenose lažne vijesti

Izvor: HINA/ Dario GRZELJ

“Ja mislim da bi njih prije svega trebalo biti sram, kao što bi trebalo biti sram i sve one urednike i sve one koji prenose lažne vijesti i pri tome ne provjeravaju činjenice“, kazala je Blaženka Divjak (N1), ministrica obrazovanja, pojasnivši pritom da misli na “emisiju u kojoj je netočno navedeno da je određena literatura na popisu lektire, što je laž”.

Odgovorila je tako na zahtjev Udruge Vigilare za njenu smjenu, s objašnjenjem da je Divjak “pokazala nevoljkost ili nekompetentnost da se ozbiljno pozabavi promoviranjem pedofilije, homoseksualnosti i rodne ideologije u hrvatskim školama” (Telegram).

Blaženki Divjak možemo pripisati fakt, budući da je u galami oko “promocije pedofilije” u školskoj lektiri zaista došlo do prenošenja neprovjerenih činjenica u HRT-ovoj emisiji “Dobar dan, Hrvatska” pod voditeljskim palicama Karoline Vidović Krišto i Mirka Fodora – napadnuta je knjiga Zorana Ferića “Anđeo u ofsajdu”, koja nije na listi obvezne lektire. U emisiji 20. veljače Fodor je dramatičnim tonom pročitao ministričinoj pomoćnici Lidiji Kralj citat iz knjige:

“Neosjetno i posve prirodno, da smirim plač, počeo sam se zadovoljavati. Uskoro, puštao sam tekućinu i gore i dolje, a kroz prozor, u parku, vidio sam jednu sasvim malu djevojčicu. I ona je ispuštala tekućinu, zadignute haljinice, čučeći”, pročitao je Fodor.

Pritom je izostavio zašto protagonist smiruje plač, što je navedeno u neposredno prije tog citata:

“…spuznuo sam na krevet i počeo plakati. Mislio sam da zbog Karmen nikada neću plakati. Kako sam se iznenadio. Nakon toga navrla su sjećanja i sva su ona, nekako, imala veze s njenim tijelom”.

“Zaprepašćujuća i potpuno neutemeljena” optužba

Izostavio je i što dolazi nakon citata (“I ona je ispuštala tekućinu, zadignute haljinice, čučeći”). Ferić, naime, tu nastavlja s: “Kao da piški na moju tugu. Ironija tog prizora uvjerila me je jednom zauvijek da tuga i prazne hotelske sobe ne idu zajedno. Zato sam, vrativši se u svoj hotel na Lidu, mahnuo jednoj barskoj dami koja je sjedila za šankom u predvorju. Imala je izazovno tijelo.”

Dakle, protagonist Ferićeve knjige evidentno se ne zadovoljava zbog djevojčice niti promiče pedofiliju, što je već objašnjavano u medijima, kada je i sam Ferić reagirao, kazavši kako “‘argumenti kojima se prokazuje moja knjiga totalno su budalasti, neutemeljeni i zlonamjerni”. Članovi Ekspertne skupine tad su kazali da je optužba protiv Ferića za poticanje pedofilije “zaprepašćujuća i potpuno neutemeljena”.

“Izvaditi rečenicu iz konteksta književnoga djela previše je, a izvaditi rečenicu iz konteksta 560 djela za cjelovito čitanje i na temelju toga etiketirati te stvoriti generalni sud u najmanju je ruku neodgovorno i neprihvatljivo. Što se tiče ‘ugroze javnog morala’, pod tom je optužbom suđeno 1857. godine Baudelairu za Cvjetove zla i Flaubertu za Gospođu Bovary'”, naveli su.

Pročitao je Fodor i sljedeće: “Kad sam se vratio i to rekao Marini, napravila je facu kao da vidi duh svoga oca kako j*** petogodišnju djevojčicu”.

Je li ovo afirmativan prikaz pedofilije? A bi li djeca u 1. razredu srednje škole trebala biti svjesna da pedofilija uopće postoji u svijetu? Odgovor na ova pitanja su više nego jasna.

Nadalje, tumačiti ove izvatke iz knjige kao promociju pedofilije je isto što i “Juditi” Marka Marulića predbacivati poticanje na seksualne odnose s neprijateljskim vođama zbog ubojstva s predumišljajem, a sve u kršćanskom duhu vjere. Da ne govorimo kakve se sve misli “usađuju” u glave tog uzrasta Sofoklovim “Kraljem Edipom”, koji se zaista nalazi na popisu obvezne literature.

Da se višestruko nagrađivana Ferićeva knjiga uopće se ne nalazi na tom popisu, niti se ikada nalazila, lako se može provjeriti na CARNET-ovom portalu za škole Skole.hr.

Usputni napad na slikovnicu “Moja dugina obitelj”

Na popisu za mlađe uzraste, pak, nema slikovnice “Moja dugina obitelj”, čije je drugo izdanje vrlo uspješno financirano putem crowdfundinga, a koja je također trn u oku Zakladi Vigilare.

Njen je Vice Batarelo, odgovarajući na ministričin poziv da se posrami, podsjetio na očitovanje državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoja Šlezaka (HRAST), inače dano bez autorizacije ministrice. Naime, Šlezak je na upit inicijative CitizenGO odgovorio da za slikovnicu ‘Moja dugina obitelj’, “koju udruga Dugine obitelji donira i školskim knjižnicama, ‘ministarstvo nije izdalo pozitivno mišljenje temeljem kojega bi navedena slikovnica mogla biti korištena u odgojno-obrazovnim ustanovama RH'”, napisao je Batarelo, argumentirajući time da ona ne zna voditi ministarstvo.  No, zanimljivo je da je ministrica, prema riječima Lidije Kralj, zatražila od Šlezaka demantij tog očitovanja – u medijima sklonim krajnjoj desnici protumačenom kao zabrana slikovnice – budući da je “zaboravio” spomenuti da nikakav zahtjev vezan za slikovnicu nije nikada niti stigao u MZO. Što ne znači da neće, kada bude vrijeme za to. No, možda je za priču kudikamo ilustrativnije Batarelovo tumačenje izjava Lidije Kralj o lektiri koja navodno promovira pedofiliju, perverzije i blud.

“Ako su informacije koje su se pojavile u spomenutoj emisiji doista lažne vijesti, kako navodi ministrica, onda je njezina pomoćnica u najmanju ruku njihov sukreator, jer nije javnosti predočila točne informacije. Upravo suprotno, Kralj se u emisiji jasno osvrnula na ‘svaki takav primjer’, aludirajući pritom na to da ‘Anđeo u ofsajdu’ autora Zorana Ferića nije jedino djelo na popisu lektire koje promovira pedofiliju, perverzije i blud. Uvidom u Nacionalni kurikul nastavnog predmeta Hrvatski jezik to se lako može i potvrditi, a Vigilare ima popis takvih djela sa spornim citatima”, naveo je Vice Batarelo na svom Facebook profilu.

Lidija Kralj je u principu poručila Vidović Krišto, Fodoru i Slobodanu Prosperovu Novaku, koji je također pozvan u emisiju, da hrvatske škole imaju izuzetno kompetentne učitelje, koji u suradnji sa stručnjacima mogu kompetentno donijeti mišljenje kako će pojedini sadržaj prezentirati učenicima. Nipošto izvan konteksta knjige, što je tek u duhu HRT-ovih voditelja emisije.

Za kraj navedimo da ministričino povezivanje Karoline Vidović Krišto i fake newsa nije neobično, jer ona je više puta završila u širokoj lepezi medija zbog širenja lažnih informacija. Jedna od njih je da je 85 posto pedofila homoseksualne orijentacije, a zbog tvrdnje da se 93 posto žena starijih od 20 godina odluči na abortus, čak se i ispričala javnosti. Proslavila se i citiranjem InfoWarsa, medija koji ne samo da raspiruje mržnju, već i izaziva podsmijeh u Americi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.