HDZ – “vjerodostojno” o Istanbulskoj konvenciji

S.D.

Rad na Istanbulskoj konvenciji počeo je 2006. godine kada je započela paneuropska kampanja Vijeća Europe za sprečavanje nasilja nad ženama koju je vodila grupa kojom je predsjedala dr. Dubravka Šimonović, načelnica Odjela za ljudska prava MVEP-a – u vrijeme vlade HDZ-a. Ona je kao supredsjedateljica sudjelovala i u radu ad hoc Odbora za izradu konvencije, a u ime Hrvatske u radu odbora do 2011. sudjelovala je i profesorica Ksenija Turković. To je također bilo u vrijeme vlade HDZ-a.

HDZ je sve do prošle godine inzistirao na ratifikaciji Istanbulske konvencije. U nastavku donosimo oprečne stavove koje su o istom sadržaju govorili neki sadašnji i bivši junaci HDZ-a, ovisno o vremenu kad ih se pita.

Uništavanje temelja hrvatske opstojnosti

Tomislav Karamarko, 12.3.2018. (Facebook):

„Danas smo svjedoci brutalnih napada na ta dva počela svih počela hrvatskog suvereniteta. Istanbulska konvencija duboko poništava kršćanske korijene hrvatskog bitka, a Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima oduzima nam pravo i spremnost braniti svoj dom, svoju vjeru, naciju i državu. Ima li bilo koja politička nomenklatura moralno pravo poništiti ta dva stožerna kamena identiteta i opstojnosti Hrvatske i hrvatskog naroda? Imaju li na to pravo oni koji se diče demokršćanstvom i koji se pozivaju na predsjednika Tuđmana i Domovinski rat, a zapravo zbog svojih politikantskih probitaka dopuštaju urušavanje temelja hrvatske opstojnosti?
Umjesto proklamirane stabilnosti Hrvatske, svi pokazatelji vode nas na put duboke nestabilnosti, vode nas prema nestanku hrvatskih identitetskih vrijednosti! Hoćemo li onima koji dolaze iza nas ostaviti identitetski kaos? Istanbulska konvencija je kap koja bi mogla preliti čašu!“

HDZ u vrijeme kada mu je predsjednik bio Tomislav Karamarko, 25.11.2014. (informacija sa službenih stranica HDZ-a, uz pripadajući video u kojem ratifikaciju zaziva i sadašnji oponent Miro Kovač):

Pozivamo Milanku Opačić da hitno pripremi Konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama za saborsku ratifikaciju!

Većina  europskih država već je ratificirala, punim nazivom, Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. A pitamo zašto to Hrvatska (još) nije učinila? Pozivamo ministricu Milanku Opačić da što prije pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru! – jednodušna je to poruka članice Predsjedništva  HDZ-a Josipe Rimac, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba Margarete Mađarić i međunarodnog tajnika HDZ-a Mire Kovača s današnje presice koja je u Središnjici održana u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama“.

Miro Kovač 12.3.2018. (HRT):

“Dosta ljudi u Hrvatskoj smatra da se prihvaćanjem ove konvencije prihvaća rodna ideologija. Mi ćemo o tome razgovarati i suglasiti se na stranačkim tijelima. Mi smo više, manje sve odredbe koje se tiču borbe protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja već usvojili u okviru hrvatskih zakona tako da mi u biti već ispunjavamo sve standarde koji su predviđeni Istanbulskom konvencijom. Pitanje je, naravno, ovih elemenata rodne ideologije. Mi ćemo o tome razgovarati i donijeti odluku…Osobno smatram da je najvažnije ono što jest, a to je da imamo u hrvatskoj visoke standarde kad je riječ o borbi protiv nasilja”.

Istanbulska je bila obećanje u programu kojim je Plenković, uz pomoć Maletić i Stiera dobio izbore

HDZ u predizbornom programu „Vjerodostojno“ s kraja 2016.:

„Smatramo apsolutno neprihvatljivim bilo kakav oblik fizičkog, psihičkog ili seksualnog nasilja te ćemo značajno unaprijediti sustav prevencije i zaštite od svih oblika nasilja kroz institucije i potporu udrugama civilnog društva čije je djelovanje usmjereno na to područje. U potpunosti ćemo ispuniti obveze prema Istanbulskoj konvenciji koja je za Republiku Hrvatsku stupila na snagu 2014. Konvencija sadrži područja prevencije, zaštite od progona, kao i temeljne mjere nadzora provođenja propisa.“ (toliko im je pitanje Istanbulske konvencije u to vrijeme bilo važno da kreatori programa nisu znali niti da ona još nije stupila na snagu u Hrvatskoj op.a.)

Ivana Maletić, potpredsjednica stranke, bila je na čelu radne skupine koja je radila izborni program u kojem je obećana snažna primjena Istanbulske konvencije (stranica zastupnice u EP).

Ivana Maletić 12. 3. 2018.(RTL ):

„U ovoj konvenciji rod je društveno uvjetovana osobina, aktivnost , ponašanje koje se u nekom društvu smatra prihvatljivim, dakle, definitivno društveni konstrukt. To je neprihvatljiva rodna ideologija“.

Miljan Brkić, sadašnji glasni oponent ratifikacije Istanbulske o predizbornom programu HDZ-a u kojem se obećava primjena Istanbulske konvencije, 18. 8. 2016. (Večernji list):

„Izborni program HDZ-a na ovim izborima jedan je od najboljih programa od neovisnost i izvrsna je podloga za djelovanje, prosperitetnu i bolju Hrvatsku“.

Milijan Brkić o Istanbulskoj konvenciji 2.10.2017. (N1):

„Što se tiče prava žena i žrtava nasilja, mislim da smo svi jedinstveni da se to mora zaštititi. Zaštitu prava žrtava nasilja treba riješiti domaćim zakonodavstvom. Ne trebaju nama za to konvencije izvana. Ne smijemo dozvoliti da se pod plaštom neke zaštite uvodi rodna ideologija i to nama u HDZ-u  nije prihvatljivo, a ni meni osobno“.

Davor Ivo Stier bio je u vrijeme pisanja programa praktički glasnogovornik Andreja Plenkovića (Večernji list), što bi trebalo značiti da se zalagao za iste vrijednosti kao i Plenković i da je stajao iza istog tog programa.

Davor Ivo Stier 12.3.2018. (N1):

“Nije glavni prijepor u tome što se u nekom dokumentu koristi riječ ‘rod’ već disocijacija ‘roda’ od prirode, od ‘spola’. Te, shodno tome, forsiranje ‘rodnog identiteta’ kao koncepta koji ne mora korespondirati s prirodom, to jest s biološki određenim spolom…smatram da bi bilo neodgovorno i štetno, i za HDZ i za razvoj hrvatske demokracije, tražiti od zastupnika HDZ-a da podrže uvrštavanje Istanbulske konvencije u dnevni red Hrvatskog sabora te da glasuju za njenu ratifikaciju”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"