Ocjena točnosti

Grmoja: U Lex Agrokoru piše da je Dalić morala odobriti angažman Ramljakove bivše firme

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

“U samom Lex Agrokoru piše da potvrdu oko angažiranja savjetnika i podizvođača mora dati upravo ministrica Dalić. Stoga nas nitko ne može uvjeriti da nije znala da je tvrtka Texo Management povezana s Antom Ramljakom. On je u toj tvrtki radio do imenovanja za Vladina povjerenika u Agrokoru, a čim je došao na tu funkciju, Texo Management je sklopio ugovor o savjetovanju s tvrtkom Alix Partners za restrukturiranje Agrokora, a za svoje usluge tjedno izdavali su račun od oko 250.000 kuna”, izjavio je u intervjuu za RTL saborski zastupnik MOST-a Nikola Grmoja.

MOST je, podsjećamo, u Saboru pokrenuo inicijativu za glasanjem o povjerenju Martini Dalić, potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta, nakon što je Ramljak u Agrokoru dao ostavku isprovociranu otkrićem da je unosne savjetničke poslove na restrukturiranju posrnulog koncerna dobio i Texo Management – firma u kojoj je Ramljak bio zaposlen prije nego je postavljen za izvanrednog povjerenika. Međutim, argument da je Dalić morala odobriti angažman Texo Managementa na klimavim je nogama; bilo bi očekivati da je potpredsjednica Vlade tog poslovnog angažmana bila svjesna, ali Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku to nije striktno propisano.

“Izvanredni povjerenik će u roku od 30 dana od imenovanja odabrati savjetnika za restrukturiranje, i po potrebi revizore, pravne savjetnike i druge savjetnike specijalizirane za pojedina područja. Savjetnik za restrukturiranje je pravna osoba koja mora imati međunarodno iskustvo i referencije u sličnim poslovima i koja po potrebi može angažirati dodatne savjetnike specijalizirane za pojedina područja. Izvanredni povjerenik je ovlašten podmirivati troškove savjetnika iz prihoda redovnog poslovanja. Izvanredni povjerenik je obvezan ishoditi prethodno odobrenje Ministarstva (gospodarstva, poduzetništva i obrta, op.a.) vezano uz imenovanje savjetnika”, stoji u 11. stavku 12. članka Lex Agrokora.

U praksi to znači da je Dalić morala odobriti angažman Alix Partnersa, međunarodne firme koju je Ramljak odabrao kao savjetnika za restrukturiranje. A upravo su savjetnici iz Alix Partnersa, a ne bivši izvanredni povjerenik, formalno podugovorili dodatne usluge savjetovanja s Texo Managementom. Nakon što je Dalić odobrila Ramljaku angažman firme Alix Partners u funkciji savjetnika za restrukturiranje, ta firma je kao lokalne eksperte angažirala Ramljakove bivše poslodavce. U skladu s odredbama Lex Agrokora, to su mogli napraviti na svoju ruku, bez da su tražili suglasnost od resornog Ministarstva gospodarstva odnosno ministrice Dalić.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.