Ocjena točnosti

Grabar Kitarović: Vrijednost naše poljoprivredne proizvodnje se prepolovila u zadnjih 20-ak godina

HINA/ Igor KOKORUŠ/ ml

“Hrvatska ne ostvaruje napredak u poljoprivrednoj proizvodnji. Vrijednost naše poljoprivredne proizvodnje se prepolovila u zadnjih 20-ak godina, a u zadnjih šest ostvarili smo pad od 26 posto”, tvrdi predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović (Televizija N1).

Prema službenim statističkim podacima Eurostata, ukupna vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje u 2016. godini iznosila je 2,183.63 milijuna eura. Šest godina ranije, 2010. godine, ukupna vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje iznosila je 2,914.33 milijuna eura. U šestogodišnjem razdoblju vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje je, dakle, pala za 730,7 milijuna eura, odnosno 25,07 posto. Drugi dio predsjedničine izjave je, dakle, točan.

Nešto problematičnija je tvrdnja da je vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje u zadnjih 20-ak godina prepolovljena. Dostupni podaci Eurostata pokazuju da je najveću vrijednost hrvatska poljoprivredna proizvodnja ostvarila 2008. godine, kada je iznosila 3,121.97 milijuna eura. Eurostat, međutim, za Hrvatsku u ovoj kategoriji ne bilježi podatke starije od 2005. godine.

Relevantne smo podatke ipak pronašli u znanstvenom radu Agronomskog glasnika iz 2011. godine “Utjecaj državnih potpora na vrijednost i samodostatnost poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj”, koji potpisuju Ramona Franić, M. Marinović i Magdalena Zrakić. Taj rad sadrži podatke koji sežu unatrag do 1998. godine, a koji također potvrđuju da je 2008. bila rekordna godina za hrvatsku poljoprivredu.

Između 2008. i 2016. godine vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje pala je za 938,34 milijuna eura, odnosno za 30,06 posto.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.