Faktograf.hr

Samo činjenice

Sinčić: Plenković želi uvesti euro iz vlastitih interesa

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Premijer Andrej Plenković ne ide u proces uvođenja eura zato što bi to pomoglo hrvatskom gospodarstvu i građanima, nego zbog svojih osobnih interesa. Želi skupljati ‘briselske’ bodove da jednog dana kada se vrati u Bruxelles može reći – ‘ovdje je popis stvari koje sam napravio da se još više integriramo, a sada dajte da budem predsjednik Europske komisije”, izjavio je na konferenciji za novinare u četvrtak Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić (Dnevnik.hr).

Ne ulazeći u analize koliko će štete ili dobrobiti donijeti uvođenje eura u Hrvatskoj, treba ipak navesti da su se sve zemlje koje su ušle u Uniju nakon 1992. godine obavezale da će uvesti i euro kao zajedničku valutu. Izuzetak je jedino Danska te Velika Britanija čiji su građani na referendumu u lipnju 2016. godine odlučili istupiti iz Unije.

Osim toga, 16 država članica (Belgija, Bugarska, Njemačka, Grčka, Španjolska, Italija, Cipar, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Austrija, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Slovačka) u Izjavi br. 52 Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) izričito je izjavilo da je valuta Europske unije euro.

Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Švedska još nisu dio europodručja, ali su se obavezale uvesti euro kad ispune kriterije. Njih se u članku 139. UFEU-a naziva „državama članicama na koje se primjenjuje izuzeće”. To je izuzeće privremeno te će se ukloniti kad one ispune konvergencijske kriterije navedene u članku 140. stavku 1. UFEU-a.

Rok nije određen pa možda premijer i ima ambicije postati taj koji će u povijest ući kao onaj koji je uveo euro u Hrvatsku, ali ostaje činjenica da su sve države članice, uz izuzetak Danske, obavezane uvesti euro kao zajedničku valutu EU.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.