Aktualno

Prava žena: Maletić pogreškom glasala za Istanbulsku konvenciju, Šuica suzdržana oko vlastitog izvještaja

EPP

Ivana Maletić, hrvatska eurozastupnica koja je u zemlji jedna od glavnih protivnica Istanbulskoj konvenciji, glasala je u Europskom parlamentu za poziv „Europskoj uniji i svim zemljama članicama da ratificiraju Istanblusku Konvenciju kao prvi obvezujući međunarodni instrument za zaštitu i borbu protiv nasilja nad ženama“.

Iako ta vijest zvuči nevjerojatno, mediji su već prenijeli njene riječi u kojima navodi kako je pogreškom glasala za taj paragraf te je već promijenila svoj glas u „protiv“. Prema pravu glasanja u Europskom parlamentu, zastupnici imaju mogućnost u roku od dva tjedna promijeniti svoj glas. Maletić se tako ponovo svrstala tamo gdje spada – među ukupno samo deset pučana kojima je to sporno, a gdje joj društvo prave još i Marijana Petir, Ivica Tolić i još nekoliko mahom mađarskih i slovačkih ultrakonzervativaca. Pučani su se, naime, i ovog četvrtka ponovno premoćno izjasnili za širenje i implementaciju Istanbulske konvencije, uključujući i naše Dubravku Šuicu i Željanu Zovko, ali i vođu EPP grupacije Manfreda Webera.

Izvještaj Dubravke Šuice

Iako su domaći mediji prenijeli tu vijest, nisu, međutim objasnili okolnosti u kojima se spominjanje Istanbulske konvencije uopće dogodilo, odnosno da se zapravo glasalo o izvještaju o unapređivanju prava žena za kojeg je jedna od suizvjestiteljica bila sama Dubravka Šuica i o kojem su se Ivana Maletić, Ivica Tolić i Marijana Petir izjasnili – protiv. Sama Šuica, u društvu sa Željanom Zovko, ostala je suzdržana oko izvještaja na kojem piše njeno ime, dok su hrvatski eurozastupnici iz grupacije socijalista i zelenih podržali izvještaj.

Kako je došlo do toga da je Šuica ostala suzdržana oko izvještaja kojeg je u ime Odbora za ženska prava i rodnu ravnopravnost sastavljala s britanskom laburisticom Lindom McAvan, predsjednicom  Odbora za razvoj?

Šuica ponudila alternativu na izvještaj kojeg sama potpisuje

Rad na izvještaju „Rodna ravnopravnost i osnaživanje žena: transformiranje života djevojčica i žena preko vanjskih odnosa EU 2016-2020“, trajao je dugo, da bi na samom kraju procesa, u travnju, Šuica objavila izdvojeno mišljenje u kojim se ogradila od sadržaja. Izvještaj govori o provedbi mjera za rodnu ravnopravnost te razvojnoj pomoći koju Europska unija pruža drugim zemljama.

U svom izdvojenom mišljenju ona, između ostalog, navodi kako ne može podržati „amandmane ideološke prirode koji uvelike prelaze djelokrug i svrhu ovog izvještaja, nerealne zahtjeve vezane za razvojnu suradnju  s trećim zemljama ili neumjerene zahtjeve prema proračunu“ te dodaje: „Žao mi je zbog nekonstruktivne suradnje među političkim grupacijama i nedostatka volje za kompromisom oko teksta izvještaja. Stoga sam donijela odluku da se suzdržim pri finalnom glasanju“.

I tijekom rasprave koja je u srijedu održana u Parlamentu, Dubravka Šuica je izrazila žaljenje što su „neke ideološke teme“ postale dominantne.

Umjesto usuglašene međustranačke verzije, Šuica u ime EP-a nudi alternativni tekst –  koji pri glasanju u četvrtak nije naišao ni na kakvu potporu u Parlamentu.

Glasanje je uslijedilo nakon što su u  srijedu na sastanku pučani oko svega odlučili ostati suzdržani.  Umjesto alternativnog Šuičinog prijedloga, na plenarnoj sjednici Parlamenta premoćno je s 383 glasa prošla originalna, progresivna varijanta rezolucije koju ona supotpisuje s Lindom McAvan. Šuica je ostala suzdržana. Treba, međutim, primijetiti kako je  naputak o suzdržanosti slijedilo manje od pola pučana – 54 ih je ipak glasalo za, a 37 protiv.

Najspornija pomoć za dostupan pobačaj

Dubravka Šuica poslala nam je svoj alternativni prijedlog, a usporedbom dvaju prijedloga vidi se da je verzija koju je predložila Šuica, iako slijedi glavne ideje, puno blaža i razvodnjenija u izričaju. Ono što je, međutim, glavna razlika jest da je u Šuicinoj verziji u potpunosti izbačeno bilo kakvo spominjanje pobačaja. Originalni dokument zalaže se, naime, za omogućavanje dostupnog pobačaja u trećim zemljama, naročito u okolnostima oružanih sukoba te se  naglašava kako su sigurni i legalni pobačaji važan element za spašavanje ženskih života. U izvještaju se snažno osuđuje Trumpov „Global Gag Rule“, odnosno uskrata sredstava za zdravstvenu uslugu u nerazvijenim područjima, uključujući obiteljsko planiranje i sigurne pobačaje te se sugerira popunjavanje financijske rupe koja je nastala takvom odlukom američke administracije.

U alternativnoj verziji Dubravke Šuice te su sugestije bile izbačene.

Podjela među pučanima

Faktograf je poslao upit Dubravki Šuici kako bi nam detaljnije objasnila zašto se ogradila od vlastitog izvještaja.

„Kao suizvjestiteljica u ime Odbora za prava žena i jednakost spolova radila sam na implementacijskom izvješću o provedbi Akcijskog plana za ravnopravnost spolova II. 2016. – 2020. (GAP II) više od godinu dana. Tijekom procesa izrade izvješća sastali smo se sa šefovima EU delegacija u zemljama u razvoju, predstavnicima Komisije, organizacijama na koje Akcijski plan za ravnopravnost spolova II izravno utječe. Važno je napomenuti da se ovo implementacijsko izvješće odnosi samo na prvu godinu uspostave GAP II, stoga smo u izvješću htjeli pozdraviti pozitivne trendove, ponajviše izbor četiri tematska stupa, posebno osiguravanje fizičkog i psihološkog integriteta djevojčica i žena, promicanje gospodarskih i socijalnih prava te osnaživanje djevojčica i žena, jačanje njihova glasa i sudjelovanja, kao i preobrazbu institucijske kulture službi Komisije i EEAS-a.

Klub Europske pučke stranke uložio je alternativnu rezoluciju, a koju su podržali svi na sjednici Kluba EPP-a, no nažalost nije dobila većinu na plenarnoj sjednici u Parlamentu. Razlozi ulaganja alternativne rezolucije su izmjene ideološke naravi koje nadilaze područje primjene i svrhu ovog izvješća, kao i nerealistični zahtjevi u pogledu razvojne suradnje EU-a s trećim zemljama ili pak prekomjerni proračunski zahtjevi”, odgovorila nam je.

Na pitanje zašto hrvatski pučani ne podržavaju pokušaj Europske unije da svojom razvojnom pomoći nadoknadi nedostatak sredstava koji je nastao nakon dolaska Trumpove administracije, odgovara kako “nedostatak sredstava nastao nakon dolaska Trumpove administracije, vezano uz tzv. Mexico City Policy, nije povezan s implementacijom Akcijskog plana za ravnopravnost spolova II., te je stav europskih pučana po tom pitanju jasan”.

“Potpuno podržavam rad Komisije i smatram da samo godinu dana nakon izrade Akcijskog plana implementacijsko izvješće ne bi smjelo biti mjesto za ideološke sukobe, već snažna poruka parlamenta da Unija može i mora svojim vanjskim djelovanjem svakodnevno utjecati na preobrazbu života žena i djevojčica”, zaključila je svoj odgovor Šuica, ponavljajući još jednom kako je EPP snažan zagovornik jednakosti između žena i muškaraca, što ona može potvrditi i kao  potpredsjednica Žena Europske pučke stranke.

Međutim, iz pregleda kako su pučani glasali po pojedinim paragrafima vidljivo je da među njima nije bilo suglasja. Dok su oko potrebe implementacije Istanbulske konvencije svi, uz desetak iznimaka, bili “za”, oko paragrafa koji se odnosi na spolna i reproduktivna prava žena ostali su prilično podijeljeni, baš kao i na paragrafu koji se zalaže za snaženje LGBT zajednice.

Podjela se, u najgrubljim crtama gledano, odvija u različitom svjetonazoru sjevernijih i zapadnijih pučana naspram članova EPP-a iz južnih iI istočnih zemalja. Pa dok su Šuica i Zovko različito glasale po pojedinim paragrafima, u ekipi onih koji se s izrazito desnih stajališta svemu protive –  neovisno o službenom stavu Kluba EPP-a  – postojano uvijek stoje Ivana Maletić, Ivica Tolić i Marijana Petir.

Neuspio pokušaj desnih snaga

Iz suprotnog tabora, od suizvjestiteljice Linde McAvan dobili smo pisanu izjavu u kojoj naglašava kako „unaprijeđenje rodne ravnopravnosti i žensko osnaživanje mora biti esencijalni dio vanjskih poslova EU“.  Liliane Rodrigues koja sjedi u Odboru za ženska prava u ime socijalista u svojoj je izjavi određenija: „Pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu i životu nije samo ljudsko pravo, već i preduvjet za postizanje ciljeva UN-a koji se odnose na održivi razvoj. Grupacija socijalista i demokrata inzistira da se o  slobodnom pristupu obiteljskom planiranju, zdravstvenim uslugama i sigurnim i legalnim uslugama pobačaja ne može pregovarati. Ta pomoć spašava milijune života, a naročito je važna za one koji žive u ratnim zonama gdje su tisuće žena i djevojčica žrtve silovanja. Drago nam je da su se progresivne snage u Parlamentu obranile od pokušaja desnih skupina da razvodne ovaj dokument. Presudno je da Parlament nastavi svoju borbu za prava djevojaka i žena širom svijeta“.

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.