Godišnjica odlaska u pritvor: Ustavni sud presudio u korist Nurettinu Oralu

A.B.

Kurdski izbjeglica s azilom u Švicarskoj, Nurettin Oral, nakon godinu i kusur dana – napokon će izaći na slobodu. Ustavni sud uvažio je tužbu njegove odvjetnice i suprotno odlukama Županijskog suda u Vukovaru te Vrhovnog suda, odlučio da ga se neće izručiti Turskoj. Kako se doznaje, Ustavni sud je ukinuo osporavane odluke ekstradicijskih sudova poštujući načelo non refoulementa i pozivajući se na pravnu stečevinu EU, posebice kada se radi o praksi između država članica te Švicarske kao dijela tzv. Dublinskog sustava. To povjerenje se odnosi na poštivanje temeljnih prava, uključujući prava koja proizlaze iz Konvencije o statusu izbjeglica, protokola i Europske konvencije o ljudskim pravima. Ustavni sud nije, međutim pustio Nurettina Orala iz ekstradicijskog pritvora već je tražio od redovnih sudova kojima vraća postupak na ponovno odlučivanje da razmotre postoji li potreba za produljenjem pritvora.

Oralova odvjetnica, Sanja Bezbradica Jelavić, nije u srijedu htjela komentirati odluku dok ne prouči njen pisani oblik. “O tome ovisi kako ću napisati zahtjev za puštanje iz pritvora”, kazala nam je i dodala: “Očekujem da je odluka riješena pozitivno za moga klijenta.”

Naime, da je sudbina Nurettina Orala odlučena, potvrdio nam je u srijedu predsjednik tog suda, koji nam je kazao da će sud odluku objaviti nakon što bude uručena strankama.

“Ustavni sud je odlučio i odluka je u utorak otpremljena strankama”, odgovorio nam je predsjednik tog suda Miroslav Šeparović na upit kada će odluka biti donesena, budući da je i INTERPOL tursku tjeralicu za Oralom proglasio nevažećom. Podsjetimo, Šeparović nam je u siječnju, kada je ustavna tužba u slučaju orala pristigla na odlučivanje objasnio da ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ako Usud odbije ustavnu tužbu – svejedno može ne dopustiti izručenje, a ako Usud usvoji ustavnu tužbu i ukine rješenja sudova onda ministar nema o čemu odlučivati.

“Zašto je on još uvijek pritvoren?”

Podsjetimo, osim što je prošlo godinu dana od njegovog uhićenja i odvođenja u osječki zatvor, minulo je i šest mjeseci od odluke Ustavnog suda o privremenoj zabrani izručenja Orala. Tim povodom Centar za mirovne studije upitao je nadležne, zbog čega je g. Oral još uvijek u zatvoru? Podsjećajući da je INTERPOL potvrdio kako je tjeralica na temelju koje je uhićen – nevaljana, ustvrdili su i da se Nurettina Orala ne smije vratiti u Tursku, nego ga odmah treba pustiti na slobodu i omogućiti mu povratak u Švicarsku gdje živi s obitelji već 13 godina i gdje ima odobren azil.

“Osim što su State Department, Europska komisija, Vijeće Europe, Ujedinjeni narodi te međunarodne organizacije za ljudska prava Amnesty International i Human Rights Watch jednoglasni u ocjeni da je Turska već treću godinu izložena snažnom pogoršanju stanja ljudskih prava i eroziji vladavine prava, iz njihovih izvještaja jasno se mogu iščitati ozbiljne opasnosti za političke progonjenike, poput  gospodina Orala. Uzimajući u obzir sve navode o mučenjima i nehumanom postupanju prema uhićenima, vraćanjem u Tursku, neupitno bi se prekršilo jedno od temeljnih načela međunarodnog prava – non refoulement, odnosno zabrana vraćanja u zemlju u kojoj postoji rizik ugroženosti života i sigurnosti pojedinca”, naveo je CMS.

Hrvatski sudovi su u dosadašnjim slučajevima pokušaja manipulacije tjeralicama s vremenom uspjeli uspostaviti praksu pravičnog postupanja prema ljudima koji su bili žrtve režima koji proganjaju neistomišljenike, napominju, stoga smatraju da je krajnje vrijeme da nadležne institucije donesu odluku u skladu s dosadašnjom praksom, međunarodnim i domaćim dokumentima i načelima i ne dopuste daljnje ugrožavanje čovjekovog života.

Pravo na život, zabranu od mučenja te pravo na pošteno suđenje

Nurettin Oral, podsjetimo, politički je izbjeglica, uhićen pod optužbom za terorizam. Ovo nipošto nije prvi slučaj da Turska pokušava zloupotrijebiti instrument tjeralice za progon neistomišljenika, no, Županijski sud u Vukovaru i Vrhovni sud RH donijeli su odluke o njegovom izručenju i on već godinu dana – iako sudovi drugih članica EU rješavaju slične slučajeve u samo nekoliko dana – sjedi u osječkom zatvoru.

Vrhovni sud RH je, štoviše, u svojoj odluci naveo da za izručenje nije odlučan podatak što je podnositelj status izbjeglice stekao u Švicarskoj „jer Švicarska nije članica Europske unije”, usprkos obvezi priznanja statusa izbjeglice, koja za RH proizlazi iz međunarodnih ugovora po snazi iznad nacionalnih zakona. U ustavnoj tužbi Bezbradice Jelavić također se ističe da se odlukom o izručenju krše se Oralova prava zajamčena Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Konvencijom o pravnom položaju izbjeglica, Europskom konvencijom o izručenju, Ugovorom o funkcioniranju EU, Poveljom o temeljnim pravima EU te Ugovora o funkcioniranju EU; a prvenstveno se krši njegovo pravo na život i zabranu od mučenja te pravo na pošteno suđenje.

Hrvatska bi kao članica EU gdje je razvijeno tzv. pravilo „sigurne treće zemlje“ mogla i morala vratiti izbjeglicu u bilo koju državu koju je prošao, a u kojoj mu ne prijeti povrat u državu podrijetla, nastavlja braniteljica. Štoviše, prema pravilu tzv. „super sigurne treće zemlje“, izbjeglica može biti vraćen samo u državu koja je i stranka Konvencije o pravnom položaju izbjeglica, ali i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koju je Turska suspendirala pretprošle godine.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"