Faktograf.hr

Samo činjenice

Faktograf na Vladi – premijer odgovorio na Glavaševićevo pitanje o obiteljašima

Damir SENČAR/ ik

Na prošlotjednoj sjednici Vlada je objavila odgovor na zastupničko pitanje Bojana Glavaševića koji je on uputio još u ožujku, a povodom pisanja Faktografa o namjerama ultrakonzervativnih grupa da značajno promijene sliku demokratskih društava u kojima živimo.

S obzirom na to da se u dokumentu „Povratak na prirodni poredak“, a koji se pripisuje mreži ultrakonzervativnih grupa Agenda Europe u kojoj sudjeluju i hrvatske udruge poput U ime obitelji, navodi kako pri određivanju prioriteta ne treba bježati ni od ekstremističkih ciljeva, zastupnika Glavaševića zanimalo je prepoznaju li sigurnosne službe RH takva nastojanja kao napad na ustavni poredak RH putem tzv. hibridnog djelovanja.

„Što ćete učiniti da spriječite udar na sekularnost i dosegnutu razinu ljudskih prava, koji predstavlja kontinuirano djelovanje ovih udruga?“, upitao je Glavašević Vladu te zatražio i podatke o načinu financiranja desnih udruga koje djeluju u Hrvatskoj, uz pitanje financiraju li se one i iz državnog proračuna.

Nedefinirana potpora iz inozemstva

Vlada je odgovorila sljedeće:

„U Registar udruga upisane su udruge pod nazivom: Udruga U ime obitelji, koju zastupa Željka Markić, te „Vigilare“, udruga za promicanje sudjelovanja građana u civilnim i političkim sektorima društva i očuvanje dostojanstva i prava pojedinca, obitelji i vrijednosti života, koju zastupaju John Vice Batarelo i Hrvoje Serdarušić.

Iz podataka iz financijskih izvještaja objavljenih putem Registra neprofitnih organizacija vidljivo je da su, od neprofitnih organizacija koje su navedene u članku objavljenom na portalu Faktograf, u razdoblju od 2012. do 2017. godine samo SKAC Palma (većim dijelom za EU projekt) i SKAC Split (samo u 2017. godini) dobili sredstva iz državnog proračuna. Udruga U ime obitelji i udruga „Vigilare“ za 2013., 2014., 2015., 2016. i 2017. godinu dostavile su godišnje financijske izvještaje iz kojih se može vidjeti da nisu dobivale sredstva iz državnog proračuna, a Udruga U ime obitelji je dobila određene iznose iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. U tim izvješćima je vidljivo da je udruga SKAC Palma ostvarila prihode od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija u 2015. godini, Centar za obnovu kulture u 2015. i 2014., udruga Vigilare u 2013., 2014., 2015., 2016. i 2017., dok je udruga U ime obitelji ostvarila prihode od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija za 2017. godinu. U objavljenim izvješćima vidljivi je iznos prihoda, ali ne i pojedinačni izvori tih donacija“.

Naime, prema Pravilniku o izvještavanju u neprofitnom računovodstvu i Registru neprofitnih registracija udruge nemaju obaveze navesti imena svih donatora, već im je obaveza izvijestiti prema vrsti donatora, odnosno dolaze li sredstva iz domaćih proračuna ili inozemnih izvora. Riječ je o sivom području kojeg ove udruge rado koriste.

Vlada je zaboravila podsjetiti kako je udruga U ime obitelji krajem prošle godine dobila institucionalnu podršku Zaklade za razvoj civilnog društva u visini od 139.000 kuna s potencijalnim produžetkom na naredne dvije godine, što bi u konačnici činilo podršku od 417.000 kuna.

Ne spominje se, također, da je Vigilare osim kao udruga u srpnju 2016. registriran i kao zaklada.

Kazneni postupak

Vlada u odgovoru dodaje i sljedeće. „Ovim putem napominjemo da su nadležne ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije tijekom 2014. godine provele kriminalističko istraživanje vezano za nezakonito financiranje rada jedne od udruga navedenih u zastupničkom pitanju. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona (Narodne novine, br. 125/11, 144/12, 56/15, 61/15 i 101/17), kojim je udruzi pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 306.162,50 kuna. Kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta“. Vlada ne pojašnjava, ali očito je već i prema spornom iznosu da je riječ o „aferi štandovi“ kojim se za zlouporabu položaja i ovlasti tereti gradonačelnika Milana Bandića i suradnike.

Kao odgovor na pitanje što Vlada kani učiniti da spriječi udar na sekularnost i dosegnutu razinu ljudskih prava, Vlada je odgovorila:

„Aktivno i pluralno civilno društvo pokazatelj je razvoja demokracije.  Pritom je nužno osigurati transparentnost u radu i financiranju. Svoja saznanja o mogućim nepravilnostima u radu udruga možete prijaviti nadležnim državnim tijelima, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno drugim nadležnim javnim institucijama“.

Prošla godina rekordna za U ime obitelji

Vlada je u posebnom prilogu iznijela i podatke o financiranju udruga koje se spominju u tekstu Faktografa.

Iz priloga saznajemo kako je udruga U ime obitelji 2017. godine prijavila rekordne prihode od 1.146.785 kuna, od kojih je 187.333 zavedeno kao donacije iz inozemstva, a 89.000 iz proračuna lokalne samouprave, dok se za druge prijavljene prihode ne navode izvori. 2017. je ujedno jedina godina u kojoj je UIO prijavila neke donacije iz inozemstva. Tijekom 2016. prijavili su prihode u visini od 950.844 kuna, od kojih je 30.000 bila donacija iz lokalnog proračuna, a ostali se prihodi ne specificiraju. Tijekom 2015. prijavili su 860.000 kuna, ali se ne navode izvori prihoda. Tijekom 2014. prijavili su 758.176 kuna, ali su specificirali samo 10.000 kuna iz lokalnog proračuna, dok su za 2013. naveli 206.544 bez specificiranja.

Kada bi se oslanjali samo na ove podatke, evidentno je da najviše prihoda iz inozemstva ostvaruje udruga Vigilare. Rekordna im je godina po prihodima bila 2016. kada su ostvarili 812.147 kuna prihoda, od čega 464.596 iz inozemstva. Prošla, 2017. bila im je, prema ovoj tablici, najlošija – prijavili su prihoda u visini 131.586, od čega tek 15.869 iz inozemstva. Za pretpostaviti je da su financijske poslove prebacili na istoimenu Zakladu Vigilare koja je osnovana u drugoj polovici 2016. godine, a čiji rad nije bio predmet ovog vladinog odgovora.

Za 2015. su prijavili ukupni prihod od 198.235, za 2014. godinu 307.799, za 2013. godinu 356.574, a za 2012. godinu 186.219. kuna. Tih su se godina prijavljeni prilozi iz inozemstva kretali od nevelikih 15. 000 do gotovo 29.000 kuna. Nijedne godine nisu primili nikakve donacije bilo iz državnog ili iz lokalnih proračuna.

Apsolutni rekorder po tablici koju je objavila Vlada je Studentski katolički centar Palma koji je u 2017. prijavio prihode od 1.386.039 – od čega je iz državnog proračuna osigurano 349.256 kuna (Vlada u ovom objašnjenju piše da je to u sklopu europskog projekta); u 2016. ta je udruga ostvarila 1.069.156 kuna, dok je 2013.,2014 i 2015. ostvarivala polovicu tih prihoda, ali uvijek i uz potporu  iz državnog proračuna, odnosno proračuna lokalne samouprave.

Centru za obnovu kulture najbolja je bila 2014., kada je ostvario prihode od 338.822 kune, od čega 83.769 iz inozemstva.

Summit Agende Europe u Tuhelju

Faktograf je u ožujku pisao kako su razne ultrakonzervativne grupe povezane u neformalnu mrežu koja djeluje pod imenom Agenda Europe i koja održava godišnje summite ne kojima se glavni akteri pro-life scene dogovaraju o strategijama i daljnjim koracima obiteljaša u sužavanju prava LGBT zajednice, prava žena, prekrajanju obrazovnih i zdravstvenih politika, a kako bi se ostvarilo društvo utemeljeno na njihovom  rigidnom pogledu na svijet.

Kako smo tada izvijestili, od 2014. summiti Agende Europe su se, bez prisustva novinara, održali u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Poljskoj, a na njih je kao ugledna moderatorica ili panelistica bila pozivana i Željka Markić, s obzirom na to da uspješno provedeni hrvatski referendum o braku spada u veće domete globalne obiteljaške zajednice.

U međuvremenu smo saznali da se summit 2017. godine i održao na domaćem terenu – početkom rujna prošle godine u Tuhelju.

Nikakvog traga o tom skupu nismo mogli naći na matičnoj stranici U ime obitelji – narodu.hr, niti u drugim hrvatskim medijima, ali smo na taj podatak naišli na slovačkoj on-line inačici Forum života.

Prema tom izvještaju i pripadajućoj fotografiji, 5. i 6. rujna održan je Agenda Europe International Summit, (kojeg se na tim stranicama opisuje kao europsku međunarodnu mrežu pro-life organizacija koje se trude oko izrade socio-političke agende) u Tuheljskim toplicama, a glavni akteri na summitu bili su konzervativna teoretičarka Gabriele Kuby i njena kći Sophia Kuby, Gudrun Kugler, Leo van Doesburg, Brian Brown te naša Željka Markić.

Gabriela Kuby na tom je sastanku govorila o „filozofskom backgroundu suvremenih ideologija, naglašavajući kako im nedostaje primat Stvoritelja već vlada kult materijalizma te je posebno naglasila kako je u Crkvi stavljen naglasak na moć, umjesto na vjeru“.

Željka Markić govorila je o metodologiji i načinima transferiranja pro-life vrijednosti u javnost: uz upotrebu znanstvenih argumenata, modernog jezika i privlačne komunikacije. Uz druge stalne teme razgovaralo se o potrebi odbacivanja Istanbulske konvencije te o referendumu o braku u Rumunjskoj da bi naposljetku bilo zaključeno kako „iskustvo summita Agende Europe potvrđuje kako je regularnost sastanaka, razmjena kontakata i koordinacija oko međunarodnih događaja koji se tiču dostojanstva života i obitelji sada neophodan“.

Potvrdu da se taj važan skup dogodio u Hrvatskoj našli smo i u jednoj objavi spomenutog Briana Browna iz International Organization for Family koji se početkom rujna prošle godine javnosti obratio iz Hrvatske.

„Pišem iz Hrvatske gdje se ovog vikenda sastajem sa stotinama europskih pro-obiteljskih vođa kako bismo radili na strategiji i planovima da unaprijedimo obiteljski pokret za zaštitu djece, parova, obitelji i cijelih zemalja. Toliko je energije i uzbuđenja ovih dana, dok pro-obiteljski aktivisti shvaćaju kakav ogroman utjecaj možemo imati na kulturu i javne politike“, napisao je u svojoj objavi u kojoj od poklonika traži da uplate novac za donaciju njegovoj organizaciji.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.