Aktualno

Davorin Karačić širi laži o “lažnim utapanjima migranata”

Izvor: Gradska skupština, screenshot

Mediteran je zadnjih godina postao groblje za tisuće izbjeglica, poginulih u pokušaju da se od nasilja i bijede u svojim domovinama spase bijegom u Europu. Samo ove godine poginulo ih je više od tisuću i pol.

Ipak, u toj istoj Europi i ne samo tamo, postoje umovi koji su spremni povjerovati i širiti lažnu uzbunu oko navodnog – insceniranja utapanja tih istih ljudi, koji, ponavljamo, ginu u tisućama svake godine.

Jedan od njih je vijećnik stranke Neovisni za Hrvatsku u Skupštini Grada Zagreba, Davorin Karačić. Početkom kolovoza na svom Twitter profilu spremno je podijelio video, koji bi trebao dokazati da netko tamo snima lažno utapanje migranata.

Ova vijest još uvijek (po)stoji na više različitih desničarskih blogova, pa i na Karačiću omiljenom portalu-agregatu negativnih i lažnih vijesti o izbjeglicama, Voice of Europe, s licemjerno istaknutim upitnikom u naslovu (“Je li snimateljska ekipa u Grčkoj snimala ‘lažna utapanja migranata’ za upotrebu na televiziji?”), kao i uvodom u tekst:

“Je li ovo produkcija filma ili lažnih vijesti? Pokušali smo to verificirati, ali naš grčki reporter nije mogao pronaći snimateljsku ekipu niti ljude uključene u snimanje. Ali mi vam želimo pokazati snimku kako bismo se borili protiv lažnih vijesti (ako je to bila intencija snimke)”. Snimku objavljenu krajem srpnja načinio je češki turist, koji je odmah dao do znanja da je “shvatio” o čemu se radi – za njega nema dvojbe da je to režirano “utapanje (jadnih!) migranata”.

Snimku je objeručke prihvatio i češki ekstremno desni portal Aeronet, hvaleći “nevjerojatan ulov” ovog turista, koji je odmah počeo snimati “NGO” ekipu koja snima “muslimane” dok glume da se utapaju, a sve kao dio “cionističke zavjere” za upravljanje svijetom.

Umjesto muslimana – pravoslavni Grci

Ukratko, svakakve su se teorije izrodile iz premise da netko zaista ima interes i sredstva da pored svih smrti na Mediteranu snima glumljenu pogibiju izbjeglica. Ispostavilo se, naravno, da se ne radi ni o kakvoj inscenaciji modernih izbjeglica iz ratom zahvaćenog Bliskog istoka, nego o scenama snimljenima za potrebe dokumentarca o grčkim izbjeglicama iz prošlog stoljeća. U središtu priče nisu muslimani već – pravoslavni Grci i njihova pogibija prije stotinu godina.

“Ja sam Eleni Vlassi, umjetnička direktorica povijesnog dokumentarca ‘Zemlja Djevice Marije pune boli’, o kojemu je pokrenuta difamacija. Zadržavam pravo za adekvatnu pravnu akciju, s obzirom na povredu moje profesionalne reputacije i dostojanstva”, napisala je Vlassi u odgovoru objavljenom na stranici Correctiv.org.

Kolege su uspjele identificirati o kojem se mjestu radi te doći do osoblja kafića Astrophengia u kojemu se snimao film, ali i susjednog kafića, u kojem su na nešto boljem engleskom jeziku uspjeli razjasniti o čemu se radi. Preko njih su doznali tko je u filmskoj ekipi i o kakvom se filmu radi, na kojem će festivalu biti prikazan, a u konačnici su kontaktirali i snimatelja i umjetničku direktoricu.

Vlassi objašnjava da je prilikom snimanja na Kreti u Ierapetri ta snimka proširena i upotrebljena za iskrivljavanje istine i plasiranje laži. Film se, naime, tiče kraja Grčko-turskog rata vođenog između 1919. i 1922. godine, poznatog u Grčkoj pod nazivom Mikrasiatikì Katastrofi ili Maloazijska katastrofa, budući da je završio masakrom i deportacijom gotovo čitave grčko-pravoslavne zajednice u Turskoj.

Vlassi dodaje da dokumentarac koristi glumljenu rekonstrukciju pojedinih događaja te da se “ne tiče današnjih imigranata niti ima ikakve veze s vjerskim problemima, a kamoli da u tom smislu želi utjecati na javno mnijenje”. Konkretna scena snimana u Ierapetri prikazuje dolazak pravoslavnih izbjeglica iz Anadolije na Kretu.

U mailu se Vlassi zahvalila novinarima na interesu da o ovome objave istinu.

Karačić ponovo po migrantima, istom “skandaloznom” snimkom

No, Karačić nije primijetio da je to demantirano, niti da je YouTube uklonio taj video s nekih profila, nego je “utvrdio gradivo” prije samo dva dana, dakle, gotovo tjedan dana nakon što je Correctiv objavio priču. Ponovo je podijelio taj video, i to s Twitter naloga podrške Tommyju Robinsonu, engleskom desničaru koji je zbog nepoštivanja suda završio u zatvoru. A ovo je opis tog videa: “Jeste li vidjeli prizore čamaca s izbjeglicama prevrnutim u moru? Ovako nastaju takve snimke! Ovo je snimanje inscenirano samo nekoliko metara od plaže na Kreti. Probudite se i podijelite ovu propagandu i lažne vijesti!”

Lažne vijesti i propaganda, uistinu. No, ni ovo nije nikakva novina. Sličan je skandal izbio i prošle godine, na YouTube kanalu Paula Josepha Watsona, suradnika notornog InfoWarsa, kojeg Karačić pobožno prati i podržava. Sa sličnom, silnom količinom insinuacija, i za ovaj se video tvrdi da nemušto navodi kako se “možda” radi o snimanju lažnog utapanja izbjeglica, pa uz labavu ogradu Watsona saznajemo da se ne zna porijeklo videa, dakle, ni gdje je snimljen, niti tko ga je snimao, a kamoli u kakvim okolnostima… Veliki razotkrivači istine do dana današnjeg nisu saznali kako je nastala ta snimka. I kao u prethodnom slučaju – o videu nitko ne zna ništa, ali se spekulira s najgorim. Za izbjeglice.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.