Uoči glasanja: Hoće li izmijenjena Direktiva o autorskim pravima sada zadovoljiti zastupnike?

Ante Pavić

Europski parlament u srijedu će u podne na plenarnoj sjednici u Strasbourgu glasati o podnesenim amandmanima na prijedlog Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, budući da su zastupnici početkom srpnja ove godine glasali protiv prvog prijedloga kakav je iznesen pred njih. U srpnju ove godine prijedlog Direktive je odbijen s 318 glasova protiv, 278 glasova za i 31 suzdržanim,a i na ovoj sjednici očekuje se glasanje s neizvjesnim ishodom jer se očekuje da će dio zastupnika promijeniti mišljenje nakon predloženih amandmana koji bi trebali zadovoljiti dio ranijih prigovora.

Promjena

Direktiva je podijelila i javnost i zastupnike ponajviše zbog članaka 11. i 13. koji su sadržavali odredbe o plaćanju prava na poveznice te velike servise poput Googlea ili Facebooka obavezivali na praćenje sadržaja prometa na internetu. To će, prema mišljenju protivnika u koje spadaju ne samo internetski divovi, nego brojne udruge koje se zalažu za slobodni internet, dovesti do ugrožavanja slobode izražavanja i smrti brojnih manjih portala. S druge strane, predlagači Direktive smatraju da se samo na taj način mogu zaštiti autorska prava umjetnika, književnika, znanstvenika i novinara na čijem sadržaju žive velike kompanije poput Googlea i Facebooka pa je red i da im plate njihov rad.

Odbor za pravna pitanja u svojem novom prijedlogu izričito navodi da Uredba ne nameće opću obvezu pružateljima usluga razmjene internetskog sadržaja da prate informacije koje prenose ili pohranjuju, što znači da su u Odboru poslušali glavne prigovore u vezi obaveze internetskim servisima da prate promet i sadržaj na internetu. Inicijativa za zaštitu prava bila bi na autorima koji bi imali pravo žalbe ako smatraju da su im narušena prava pa bi se stoga trebali razraditi i žalbeni procesi. Također se predlaže da se Uredba ne odnosi na linkove.

I dalje nezadovoljni

Kako je u pitanju veliki ulog, tako su i lobisti obje strane uložili velike napore da Direktivu prikažu u crno-bijeloj tehnici pa se cijela rasprava o Direktivi na kraju svela na borbu između internetskih kompanija i autora koji traže da im se plati trud.. Pobornici Direktive uključili su i planetarne zvijezde, poput pjevača i autora Paula McCartneya, koji poziva zastupnike da glasaju za Direktivu. Europska grupacija udruga autora i kompozitora (GESAC) snažno podržava Uredbu, ali nisu ni svi autori za ovakav oblik zaštite autorskih prava. Producent i glazbenik Pascal Negre tako smatra da će članak 13. dovesti do cenzure i nestanka kreativnosti.

Protivnici Direktive nisu zadovoljni ni predloženim amandmanima, ali su svjesni da se Europska unija bazira na kompromisu pa je teško za očekivati da će članci 11. i 13. biti obrisani. Amandmani Axela Vossa, izvjestitelja Europskog parlamenta o Direktivi i člana Odbora za pravna pitanja kao najvažnijeg čovjeka za izaradu konačnog teksta prijedlog Direktive, ne odgovaraju protivnicima te smatraju da su njegovi prijedlozi još više zamaglili stvari, kao što to tvrdi organizacija Europska digitalna prava (EDRi). pa su odlučili poduprijeti amandman Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO).

Novinarske udruge za Direktivu

Europska federacija novinara podržava amandmane Jean Marije Cavade, zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) i potpredsjednika Odbora za pravna pitanja koji je za članak 13. predložio nešto slično kao i IMCO, a za članak 11. da se Direktiva ne odnosi na postavljanje linkova, baš kao što to sada predlaže i Voss. Udruge za slobodan internet  smatraju da njegovi prijedlozi ne odudaraju od Vossovih jer su i jedan i drugi bili snažni podržavatelji originalanog teksta Uredbe pa smatraju da je riječ samo o kozmetičkim promjenama.

EFJ i IFJ su pozvali zastupnike da podrže Poglavlje 3. prijedloga Odbora za pravna pitanja koje razrađuje pravične naknade za autore kao i proces pregovaranja u vezi naknada. Pitanje je, međutim, koliku snagu pregovaranja imaju mali portali, odnosno izdavači, jer je i prije bilo kritika da će moć pregovaranja s ineternetskim kompanijama, s kojima se može boriti i malo koja država, imati samo veliki izdavači koji podupiru Direktivu.

Postoje i drugačija mišljenja, koja kažu da se raspravom o podjeli profita gubi iz vida mnogo bitnija tema, a to je rasprava o novim i starim medijima te nužnosti mnogo snažnijeg promišljanja o medijskoj politici u Europskoj uniji.

EU na ovaj način želi izbjeći vlastitu odgovornost u urušavanju novinarstva jer nije imala snage i volje da se bavi konzistentnim medijskim politikama, što danas plaća i previše skupo, čudeći se raširenosti „fake newsa“.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"