Aktualno

Ministarstvo pravosuđa skriva koliko košta Merčepov boravak u toplicama

Izvor: N1

“Hrvatska ima svoj Domovinski rat kao temelj moderne hrvatske države, ima svoje hrvatske branitelje na koje smo ponosni i fokusirani smo na budućnost”, “ispalio” je ministar obrane Damir Krstičević, kada je i do njega doprlo pitanje o ratnom zločincu Tomislavu Merčepu, koji je značajan komad dugog toplog ljeta ove godine – konkretnije od 1. kolovoza do 15. rujna – proveo izvan zatvora.

Kakve veze ima ponos na hrvatske branitelje s činjenicom da je Merčep – nakon desetljeća oklijevanja hrvatskog pravosuđa osuđen na sedam godina strogog zatvora –  približno petinu dosadašnjeg izdržavanja zatvorske kazne ove godine odradio u Krapinskim toplicama, nismo dokučili. No, to i nije tema ovoga teksta, nego troškovi pravosudne policije te Merčepov boravak unutar stvarne kaznionice, one s ćelijama, pravosudnim policajcima i dnevnim šetnjama s drugim zatvorenicima, a ne s bazenima u kojima se kupaju i hrvatski građani na rehabilitaciji ili odmoru, sudski neopterećeni kaznama za svirepa ubojstva, mučenja i progone.

Za odgovore smo se obratiti ministarstvima pravosuđa i branitelja – prvom nadležnom za izdržavanje kazne, a drugom jer se preko njega odvio postupak puštanja na liječenje u vanjskim zdravstvenim ustanovama. Budući da nam je Ministarstvo pravosuđa uskratilo pojedine tražene informacije, uputili smo im i službeni zahtjev za pristup informaciji.

Zanimalo nas je, naime, koliko košta slanje policijskog osiguranja u toplice, budući da zatvorenik ne može tek tako hodati po ustanovi koja je namijenjena općoj populaciji. A budući da su mediji izvijestili i da je Merčep i lani bio u toplicama, pa dodamo li tome i slobodne dane i vikende, zapitali smo Ministarstvo pravosuđa koliko je on ukupno od svoje dosadašnje kazne uopće odslužio u kaznionici zatvorenoga tipa.

“Troškove liječenja zatvorenicima koji imaju reguliran status zdravstvenog osiguranja snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje”, odgovorili su, bez navođenja iznosa tih troškova, ali – što je važnije, ni troškova nadzora zatvorenika od strane pravosudne policije. Iako se nisu direktno referirali na to koliko Merčep zapravo provodi vremena u zatvoru, dâ se zaključiti da na to primjenjuju sljedeći dio odgovora:

“Napominjemo kako su, sukladno članku 72. Zakona o izvršavanju kazne zatvora, podaci iz osobnika zatvorenika službena i profesionalna tajna.”

Povjerenje javnosti u pravosuđe i zakonit rad institucija

Može se diskutirati o tome je li tajan podatak o izdržavanju kazne za ratnog zločinca unutar zatvorskih zidina; to će u konačnici ocijeniti povjerenica za pristup informacija, provođenjem testa razmjernosti i javnog interesa. S obzirom na to da je Merčep dugi niz godina izmicao pravosuđu, pojavljujući se u međuvremenu i u Saboru, i na blagoslovu prostorija Ministarstva branitelja, i na inauguraciji predsjednice republike Kolinde Grabar Kitarović, nije nerealno očekivati da i te klasificirane podatke povjerenica učini javnim.

Osim toga, činjenica je i da je ova informacija neophodna zbog povjerenja javnosti u pravosuđe i zakonit rad institucija, a istovremeno bi otkrila minimum osobnih podataka, u odnosu na one koje je već otkrio, primjerice, ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Međutim, troškovi policijskog osiguranja ne mogu biti tajni podatak prema zakonu na koji se oni pozivaju.

Koliko se još zatvorenika liječi u toplicama?

No, ni tu ne završava lista stvari koje odgovor Ministarstva pravosuđa više skriva, nego otkriva. Naime, Ministarstvo branitelja je nedvojbeno pomoglo u Merčepu da završi u toplicama, što proizlazi iz njihova odgovora televiziji N1. Ministarstvo Tome Medveda poziva se na mišljenje Liječničkog povjerenstva za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije, a samu odluku tumači Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata (NN 68/14), Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koja nisu utvrđena kao standard iz obveznog zdravstvenog osiguranja (NN 46/15) te Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN 121/17). Radi se redom o “braniteljskim” zakonima, u kojima se, doduše, nigdje ne spominje trajanje tih istih prava za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne.

U istom smo odgovoru doznali i da je u 2017. godini Ministarstvo zaprimilo i odobrilo pet zahtjeva za bolničko liječenje hrvatskih branitelja koji se nalaze na odsluženju zatvorske kazne, a u 2018. godini njih pet, uključujući i zahtjev gospodina Merčepa. No, podatak o tome koliko je ostalih zatvorenika dobilo priliku za odlazak u toplice, još uvijek nemamo.

“Svim zatvorenicima se osigurava liječenje”

“Svim zatvorenicima se, sukladno Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, osigurava liječenje te druge mjere i aktivnosti zdravstvene zaštite koje kvalitetom i opsegom odgovaraju onima u javnom zdravstvu za osigurane osobe iz obveznog zdravstvenog osiguranja. U svim medicinskim slučajevima u kojima u tijelima zatvorskog sustava ne postoje uvjeti za liječenje zatvorenika, sukladno članku 106. Zakona o izvršavanju kazne zatvora, na prijedlog kaznionice/zatvora, a temeljem liječničke dokumentacije i medicinskih indikacija, Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju odobrava liječenje zatvorenika u vanjskoj zdravstvenoj ustanovi te se svakodnevno veći broj zatvorenika nalazi na liječenju u različitim ustanovama javnog zdravstva”, navelo je Ministarstvo pravosuđa, ne navodeći broj rehabilitiranih zatvorenika.

Ministarstvo je u odgovoru na naš upit navelo i da vrijeme provedeno u zdravstvenoj ustanovi radi liječenja uračunava se u zatvorsku kaznu, a prilikom upućivanja zatvorenika na liječenje u vanjske zdravstvene ustanove uvijek se donose individualne sigurnosne procjene i mjere, pri čemu se uzimaju u obzir sva relevantna saznanja i sigurnosni parametri vezani uz konkretnog zatvorenika. Napisali su i da u sklopu svoje nadležnosti koja se odnosi na poslove izvršavanja kazne zatvora ostvaruju najrazličitije oblike suradnje sa svim institucijama i tijelima u Republici Hrvatskoj, pa tako i s Ministarstvom branitelja vezano uz branitelje koji se nalaze na izvršavanju kazne zatvora, koje je, primjerice, lani organiziralo obavljanje sistematskih pregleda većeg broja zatvorenika-branitelja koji su se nalazili na izdržavanju kazni u Kaznionici u Glini i Kaznionici u Lepoglavi.

Ministarstvo branitelja* zasad nema komentara na naša pitanja.

*Iz odgovora Ministarstva hrvatskih branitelja, koji nam je naknadno stigao, proizlazi da je ono uputilo Tomislava Merčepa na bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i u 2017. godini, temeljem podnesenog zahtjeva i preporuke Liječničkog povjerenstva za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije. “Gospodin Merčep upućen je od strane Ministarstva hrvatskih branitelja na bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i 2012., 2013. i 2016. godine“, navode. Podsjetimo, 2015. godine donesena je presuda prema kojoj je određena zatvorska kazna za Merčepa. Ministarstvo također navodi da “ranije navedenim Zakonom i pravilnicima nije izričito propisano da pravo na bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom mogu koristiti i osobe koje su osuđene za ratne i druge zločine, ali ih Zakon i navedeni pravilnici ne isključuju”. Članak 9. i 10. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata propisno je da se medicinska rehabilitacija može se uskratiti kada Povjerenstvo ocijeni da ne postoji medicinska opravdanost ili postoje kontraindikacije za njeno provođenje, dodaju u odgovoru.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.