Ocjena točnosti

Plenković: Hrvatski radnici su jeftiniji od prosjeka EU, investitori to gledaju

HINA/ Daniel KASAP/ dk

Andrej Plenković opet je na meti kritika jer je ovog vikenda izjavio da su radnici u Hrvatskoj osjetno jeftiniji od europskog prosjeka. Evo sporne premijerove izjave:

“Trošak rada u Hrvatskoj niži je od prosjeka u EU. Sat rada u Hrvatskoj je dva i pol puta niži od prosjeka u EU, a 3,2 puta niži nego u Njemačkoj, što investitori gledaju. Naš je cilj da nam plaće budu više, ali trenutno to je, ako ulagač bira, svojevrsna komparativna prednost” (Index.hr).

Podaci Eurostata pokazuju da je Plenković u pravu kad govori o cijeni sata rada u Hrvatskoj s obzirom na prosjek EU i na Njemačku. Cijena sata rada u Hrvatskoj je 2017. iznosila prosječnih 10,64 eura, dok je prosjek EU istovremeno bio 26,76 eura. Hrvatski radnik je, dakle, točno 2,51 puta jeftiniji od prosjeka EU. U Njemačkoj je 2017. godine sat rada koštao prosječnih 34,09 eura. Hrvatski su radnici, dakle, od njemačkih prošle godine bili jeftiniji za 3,2 puta.

Niže plaće od hrvatskih imali su radnici u Poljskoj (9,36 eura po satu), Mađarskoj (9,11 eura po satu), Latviji (8,06 eura po satu), Litvi (8 eura po satu), Rumunjskoj (6,33 eura po satu) i Bugarskoj (4,93 eura po satu). Među državama članicama Europske unije najbolje su plaćeni radnici u Danskoj, gdje zarađuju 42,48 eura po satu.

Cijena rada niska, a investitori i dalje nezainteresirani

Međutim, jeftina radna snaga evidentno nije dovoljno dobar razlog da investitori pohrle u Hrvatsku. Štoviše, prema istraživanju IESE poslovne škole, Hrvatska je među najmanje atraktivnim europskim državama kad se radi o privlačenju stranih investicija. Hrvatska je na njihovom indeksu koji mjeri atraktivnost pojedine destinacije za strana ulaganja pozicionirana na 68. mjestu od ukupno 125 promatranih država.

Među članicama EU, samo je Slovačka pozicionirana lošije od Hrvatske i nalazi se na 71. mjestu. Od država koje se nalaze u Europi, a nisu članice EU, lošije od Hrvatske pozicionirane su Makedonija (80), Srbija (82), Ukrajina (83), Crna Gora (85), BiH (95), Bjelorusija (97), Moldavija (101) i Albanija (103). Isti indeks pokazuje da su investitorima, usprkos višoj cijeni rada, primamljivije razvijenije zemlje. Najatraktivnijom državom za ulaganjem tako su ocijenjene SAD, a najbolje pozicionirana europska država je Ujedinjeno Kraljevstvo, na drugom mjestu. Danska, za koju smo već ustanovili da ima najbolje plaćene radnike u EU, pozicionirana je na desetom mjestu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.