Faktograf.hr

Samo činjenice

Udruga Željke Markić miješa se u sudske postupke po uzoru na bogatu američku Alijansu za obranu slobode

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Nakon što je udruga U ime obitelji već apsolvirala sve metode borbe ljudskopravaških organizacija, što je pak preuzela od svojih naprednijih sestrinskih organizacija u svijetu, na red je došla još jedna metoda, uvezena iz Sjedinjenih Američkih Država –  borba protiv prava istospolnih parova na području sudskog odlučivanja.

Miješanje u privatnu tužbu

Bilo je dovoljno da jedan zagrebački gej par tuži državu zbog diskriminacije pa da se upali radar udruge U ime obitelji Željke Markić koja se potom odlučila umiješati u u njihov privatni spor, tražeći preko odvjetnika uvid u spis kao zainteresirana strana. Upravni sud je zatim ekspresno odlučio da „U ime obitelji“ nije stranka u postupku jer nije ni tužitelj, ni tuženik niti zainteresirana osoba, te da odluka suda u ovom slučaju nema učinak na prava i pravne interese udruge.

Par je tužio Republiku Hrvatsku zbog diskriminacije na temelju seksualne orijentacije kod izdavanja dozvole za obavljanje udomiteljstva budući da Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je, izvan zakonom propisanog roka, negativno riješilo njihovu žalbu čak i  nakon pozitivne evaluacije stručnih službi centara za socijalnu skrb, psihologa i socijalnih radnika, odbijeni s argumentom da zakonski okvir ne prepoznaje životne i neformalne životne partnere kao potencijalne udomitelje.

Udruga u obrazloženju sudu navodi da želi zaštiti „naravni brak“, što je religijski, a ne zakonski pojam i kojeg Obiteljski zakon ne poznaje. Prema Ustavu Republike Hrvatske, Hrvatska je još uvijek sekularna država te su sve vjerske zajednice odvojene od države.

Dobri američki učenici

Miješanje ekstremnih desničarskih i kršćanskih udruga u privatne pravne bitke kako bi se spriječila prava homoseksualnih osoba da uživaju iste one institute kao i heteroseksualne osobe, nije nikakva novost u svijetu.

Još je 1994. godine u SAD-u osnovana Alijansa za obranu slobode (Alliance Defending Freedom – ADF) koja okuplja oko 30 kršćanskih organizacija u SAD-u i čiji je cilj upravo pravno savjetovanje i obučavanje pravnika u kriminalizaciji homoseksualnosti ne samo u SAD-u, nego i u inozemstvu. Razvili su cijelu odvjetničku mrežu iskusnih odvjetnika iz različitih sektora kojoj je cilj utjecati ne samo na ovakve privatne tužbe, nego i na promjenu legislative. Prema navodima Alijanse, samo u SAD-u imaju 1841 „kršćanskog odvjetnika“ te još 201 pridruženog odvjetnika u inozemstvu. Svi su oni, tvrde u ADF-u, pro bono odradili milijun odvjetničkih sati vrijednih 221 milijun američkih dolara „kako bi obranili vaša prava da slobodno živite u svojoj vjeri“.

Otkako je organizacija osnovana, njihovi odvjetnici miješaju se u tužbe diljem SAD-a, a u posljednje vrijeme i svijeta, kako bi potkopali lokalna, državna i višenacionalna antidiskriminacijska pravila. I baš kao i U ime obitelji i niz ostalih sličnih organizacija s kojima ne samo da dijele isti svjetonazor, nego metode, koristi argument da su religijske slobode, sloboda izražaja ili privatna prava, na neki samo njima znan način ugrožena ako se ta ista prava pruže LGBT osobama.

Suradnik iz Hrvatske

Njihov suradnik u Hrvatskoj je, po vlastitom priznanju, odvjetnik Krešimir Planinić, član odvjetničkog ureda Planinić, Šoljić i partneri, te član upravnog odbora udruge U ime obitelji, a poznat je i kao čelnik Projekta domovine, političke platforme kojom se U ime obitelji htio dočepati Sabora, ali su odustali od te utrke na posljednjim izborima.

Interes ADF-a i U ime obitelji se u slučaju gej para poklapaju, a očito je da je udruga Željke Markić apsolvirala i ovaj način pritiska u sudskoj domeni. ADF je osnovao i međunarodnu ispostavu pod nazivom ADF International koji po cijelom svijetu pravnim savjetima, a nerijetko i sudjelovanjem u legislativnim i sudskim procesima pokušava ukinuti antidiskriminacijska pravila prema homoseksualnim osobama.

Čileanski slučaj

Petljanje u tuđe sudske postupke nije im strano pa je tako zabilježeno da su se uključili u proces Karen Atala Riffo, čileanske sutkinje koja je tužila državu Čile na Međuameričkom sudu za ljudska prava smještenom u Kostarici. Nako što se 2001. godine rastala od svojeg supruga, također suca, dobila je skrbništvo nad svojim djetetom, ali je skrbništvo nešto kasnije dodijeljeno ocu jer je negdje u to doba počela živjeti sa svojom partnericom, a sud je svoju odluku obrazložio riječima da bi njezina lezbijska veza mogla ugroziti djetetov razvoj.

ADF je, kao prijatelj suda, tvrdio da se seksualna orijentacija ne bi trebala odnositi na nediskriminatorne norme propisane  Američkom konvencijom o ljudskim pravima, tvrdeći da Atala koristi svoju djecu za svoje osobne interese i da njih postavlja iznad interesa vlastite djece, usprkos tome što „čini emocionalnu i socijalnu štetu“ zbog života sa svojom istospolnom partnericom. Naravno da su odvjetnici ADF-a otišli još i dalje pa su joj natovarili i „nametanje“ svojeg životnog stila vlastitoj djeci i da postoje empirijski dokazi koji govore da se seksualna orijentacija može promijeniti među značajnim brojem osoba. Sud je odbacio takve navode te je nakon duge pravne bitke 2011. godine čileanskoj vladi naložio da Atali plati odštetu zbog diskriminacije.

S nacionalistima i rasistima u Rumunjskoj

To Alijansu, naravno, nije zaustavilo da se miješa u legislativne i sudske odluke u drugim državama pa je zabilježen i njihov poseban napor u Rumunjskoj u kojoj surađuje s grupama povezanima s krajnje desnim kršćanskim i bjelačkim nacionalizmom.

Samo dan nakon što je u srpnju ove godine američki Vrhovni sud donio odluku kojom daje za pravo američkom slastičaru da odbije poslužiti homoseksualni par, a u slastičarevoj obrani prava da odbije poslužiti homoseksulace aktivno sudjelovao ADF,  međunarodna ispostava organizacije je preko društvenih mreža izrazila neslaganje sa sasvim suprotnom odlukom Europskog suda za ljudska prava u sličnom slučaju. Riječ je poznatom slučaju Coman i drugi u kojem je Sud presudio da pojam “bračni drug” u smislu odredaba prava Unije o slobodi boravka građana Unije i članova njihove obitelj obuhvaća istospolne bračne drugove.

Jedan Rumunj i jedan Amerikanac legalno su sklopili brak u Belgiji pa su odlučili svoj zajednički život nastaviti u Rumunjskoj, ali Rumunjska ne priznaje istospolne zajednice te su tamošnje službe bračnom partneru Rumunja odbile dati trajnu boravišnu dozvolu. Rumunjska nakon ove odluke priznaje istospolne brakove sklopljene u drugim članicama EU, ali ne i u samoj Rumunjskoj.

ADF International vrlo je angažiran da referendumom koji će se održati 6. listopada ove godine u rumunjski ustav uglavi kako je brak životna zajednica muškarca i žene, što je u Hrvatskoj uspjelo udruzi U ime obitelji. U tome se ujedinio s grupama koje su povezane s kršćanskim i bjelačkim nacionalizmom.

“Smrt pederima!”

Tu je posebno aktivna Koalicija za obitelj (Coaliția pentru Familie) koja okuplja brojne ekstremističke i desničarske grupacije i čiji je jedan od osnivača Bogdan Stanciu, inače čelnik udruge Pro Vita koja se bori za zabranu abortusa. On je bio i jedan od upravitelja rumunjskog Altermedia, koji bi se najjednostavnije dao opisati kao konzorcij radijskih postaja i portala koji šire bjelački nacionalizam. Konzorcij je povezan s Davidom Dukeom, bivšim Velikim čarobnjakom zloglasne i rasističke američke frupe Ku Klux Klan. Njemački Altermedia je ipak zabranjen u Njemačkoj, zbog svojih neonacističkih stavova, a rumunjski Altermedia ima sličan sadržaj. Stanciu je također bio čelnik udruge Nova desnica (Noua Dreapta), krajnje desničarska ultranacionalistička kršćanska organizacija s antisemitskim i antiromskim pogledima, a Stanciu je za njih pisao komentare od 2001. do 2004. godine.

Čak je i američka ambasada u Bukureštu prozvala predsjednika Koalicije Mihaia Gheorghiua nakon što je organizirao kršćansko-nacionalistički anti-LGBT prosvjed u Bukureštu na kojima su se mogli vidjeti i natpisi poput: „Smrt pederima“, ili „Odlazite iz zemlje“, a nije manjkalo ni nacističkih salutiranja.

Ulazak u srednjostrujaške vode

Međutim, ADF pobjedom Donalda Trumpa u SAD-u polako ali sigurno ulazi u političku srednju struju. Udruge za ljudska prava iznimno su zabrinute Trumpovim predloženim imenovanjem Bretta Kavanaugha za novog suca Vrhovnog suda, a s obzirom da on dijeli stavove ADF-a o homoseksualnosti, abortusu i obitelji. Bez obzira na glasno pozivanje na obiteljske vrijednosti, Kavanaughovo imenovanje do neke mjere ovisi o rješavanju optužbi koje je nekoliko žena izreklo na njegov račun, a tiču se – seksualnog zlostavljanja.

ADF se ne mora bojati za svoje poslovanje budući da je riječ o financijski vrlo moćnoj organizaciji. Portal Ours platform, još je 2013. godine, oslanjajući se na podatke američke porezne službe IRS, otkrio da je ADF u radzoblju od 2008. do 2013. godine raspolagao s ukupno 173 milijuna dolara i da mu prihodi iz godine u godinu rastu, a da mu je godišnji budžet 2013. iznosio 45 milijuna dolara, te da je te financijske godine imao 46 milijuna dolara troškova.

ADF International potrudio se uvući i u Europski parlament i Europsku komisiju pa preko svoje austrijske ispostave lobira za svoje interese, uz 11 zaposlenika i lobističke troškove od 400 do 500 tisuća eura.

Ta je udruga aktivno nastupala i prema Hrvatskoj, zalažući se, neuspješno, za neprihvaćanje Istanbulske konvencije.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.