Brkić: To je reciklaža starih tekstova

Sanja Despot

Čuo sam da su danas u jednom opskurnom mediju, tjedniku, objavljeni nekakvi članci, koliko sam čuo 21 stranica – toliko nisu pisali ni o drugu Titu. Dakle, to je reciklaža starih tekstova“, bila je to reakcija potpredsjednika Sabora i potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića na objave u novom Nacionalu koji donosi dokumente iz kojih proizlazi da je 2011. Brkić, tada kao zamjenik ravnatelja policije, opstruirao istragu o lancu elitne prostitucije.

Brkićevom tvrdnjom da je Nacional opskurni medij ne namjeravamo se baviti, a što se tiče druga Tita samo ćemo podsjetiti da je Nacional počeo izlaziti prije 20 godina, bitno nakon Titovog vremena. Predmet našeg ocjenjivanja točnosti je tvrdnja da je riječ o „reciklaži starih tekstova“.

Afera o elitnoj prostituciji u Zagrebu buknula je u ljeto 2011. godine, a s obzirom na svoj spektakularni karakter bila je praćena u medijima (Tportal, IndexJutarnji list). 

Preciznije, mediji su bili jako zainteresirani za temu, ali o njoj nisu mogli iscrpno izvijestiti jer je zbog zaštite od sramoćenja članova tadašnje društvene, političke i sportske elite koja je obilato koristila usluge „elitnih“ prostitutki i starleta, Jadranka Sloković, odvjetnica drugooptužene Sare Sikirić, uspjela isposlovati da se suđenje odvija u tajnosti. Zahtjev je obrazložila navodeći kako će „na klupu za svjedoke sjesti brojne osobe iz javnog života, a ispitivanja će sigurno zadirati u njihov osobni i profesionalni život te je važno da se zaštiti njihov ugled i interes“. Međutim, svjedoci među kojima je bilo, govorilo se, i ministara, nisu se ni trebali pojaviti na suđenju jer su organizator mreže Nebojša Perunović Pančo i Sara Sikirić ekspresno priznali krivnju, a zauzvrat dobili blage kazne – Perunović pet godina zatvora uvjetno i oduzimanje 100.000 kuna, a Sikirić dvije godine uvjetno i oduzimanje 25.000 kuna.

Kroz medije se već i tada provlačilo da je istraga provaljena, uz konstataciju da to ipak nije uništilo postupak, ali bez detaljnijih informacija.

Još se 2011. šuškalo o Brkiću

Kako doznajemo od novinara koji su pratili proces, već se tada iz policijskih krugova moglo neslužbeno čuti da je istragu opstruirao Milijan Brkić, tadašnji zamjenik ravnatelja policije, ali s obzirom da nije bilo službene potvrde, ta se informacija nije objavljivala. Jedina je iznimka bio Jutarnji list koji je 21. srpnja 2011. objavio samo inicijale.

„Mičite te dvije kurve odavde! One su pod mjerama, rekao je M.B., visokopozicionirani službenik MUP-a, dolazeći u jednom prostoru do stola za kojim su u društvu sjedile dvije ‘starlete’, koje se sada spominju u ulozi prostitutki u postupku protiv Nebojše Perunovića Panče i njegovih poznanica, optuženih za organiziranje elitne prostitucije.

Taj se policajac u finišu akcije koju je provodio PN USKOK iz Rijeke, našao pod povećalom svojih kolega i tužitelja koji su radili na slučaju. No čini se da nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi spomenutog MUP-ovca povezali s organizatorima prostitucije ili prostitutkama, pa se nisu potkrijepile ni sumnje da se radilo o upozorenju starletama da su pod policijskom obradom“, pisao je Jutarnji list u članku koji je i bio naslovljen s „Mičite te dvije kurve, one su pod mjerama!“, iznad kojih je stajao nadnaslov „I policajci umiješani, ali bez dokaza“.

Suprotno toj objavljenoj poluinformaciji, Nacional tvrdi kako je u posjedu dosjea koji je vrlo detaljan i debeo te se sastoji od više desetaka dokumenata s ukupno preko stotinu stranica službenih spisa, a riječ je, navode, o zapisnicima saslušanja svjedoka i osumnjičenih, službenim zabilješkama istražitelja, dopisima vodećim ljudima kriminalne policije u kojima ih se izvještava o istrazi.

Nacional je objavio i preslik nekoliko službenih zabilješki koje su bile dijelom posebne kriminalističke obrade u predmetu „Kompromitacija posebnih izvida“, a u kojima se izrijekom proziva Brkića.  „U obavijesnim razgovorima došlo se do saznanja da je zamjenik Glavnog ravnatelja policije, g. Milijan Brkić, na neutvrđenom mjestu neutvrđenog dana između 3. i 20. lipnja 2011., N.S. dostavio podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i M.T.K“, citira Nacional bilješku koju je potpisao načelnik odjela Božo Barbarić, a koja je poslana načelniku Uprave kriminalističke policije Vitomiru Bijeliću.

Zataškane informacije

Pisanje Nacionala ne može se, dakle, nazvati reciklažom starih tekstova. Ono jest, međutim, na tragu nekih informacija koje su u medije procurile još 2011. godine, ali bez nastavka.

Zašto tijekom sedam godina nije bilo nikakvog postupanja protiv Milijana Brkića? Nakon objave tekstova u Nacionalu MUP tvrdi da su sve proslijedili DORH-u, a DORH se do pisanja ovog teksta nije očitovao.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"