Aktualno

Hoće li čelni ljudi referendumskih inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” odgovarati za krivotvorenje isprave?

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Ministar uprave Lovro Kuščević i službeno je na sjednici Vlade u srijedu potvrdio ono o čemu se pričalo posljednjih dana – inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje” nisu uspjeli prikupiti dovoljan broj glasova za provedbu referenduma te su obje inicijative zabilježile ukupno više od 80 tisuća neispravnih potpisa – među ostalima – i onih preminulih osoba i stranih državljana. Obje inicijative stoga nisu uspjele skupiti po minimalnih 374.740 važećih potpisa za provedbu referenduma, odnosno 10 posto upisanih birača.

“Inicijativa Istina o Istanbulskoj predala je 390.916 potpisa, 345.942 je bilo ispravnih, a neispravnih 44.974, Narod odlučuje za pitanje o izmjeni članka 72. Ustava je prikupila 412,325 potpisa, ispravnih je bilo 371.450, a neispravnih 40.875 tisuća, Narod odlučuje za dopunu Ustava člankom 72. je prikupila 407.835, ispravno je bilo 367.169 potpisa, a neispravnih 40.666 potpisa”, rekao je Kuščević i dodao kako će Ministarstvo uprave dati predstavnicima zainteresirane javnosti kontrolu nevažećih potpisa.

Kaznena prijava

Iz Hrvatske narodne stranke objavili su da su podigli kaznenu prijavu protiv organizatora obje inicijative kako bi „se utvrdila kaznena odgovornost i da se sankcioniraju svi oni koju su sudjelovali u unošenjima OIB-a preminulih osoba i stranih državljana te onih koji su kopirali liste s prošlog referenduma o braku, čime su na najružniji i potencijalno ilegalan način htjeli izboriti gotovo jednako ružan cilj: smanjivati ljudska prava”,stoji u prioćenju Hrvatske narodne stranke (HNS).

U HNS-u ne navode na temelju kojeg članka Kaznenog zakona su prijavili inicijative, niti protiv kojih odgovornih osoba, pa ćemo pokušati ispraviti njihov previd i podrobnije objasniti.

Kaznena odgovornost propisana je člancima 278. . Kaznenog zakona  koji propisuju kazne za krivotvorenje isprave u kojem stoji da onaj “tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava ili tko takvu ispravu nabavi radi uporabe ili je uporabi kao pravu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine“.

I mrtvi glasaju, zar ne?

Naime, povjerom potpisa inicijative “Istina o Istanbulskoj”, kažu u Ministarstvu uprave, pronađeni su, između ostalog, i potpisi maloljetnih osoba i onih koji nisu hrvatski državljani te neispravni osobni identifikacijski brojevi (OIB), te 240 potpisa osoba koje su preminule prije početka prikupljanja potpisa.

U inicijativi za raspisivanje referenduma “Narod odlučuje” pronađeno je, uz 365 potpisa maloljetnih osoba te 336 stranih državljana, uz 120 potpisa preminulih osoba.

Tko je odgovoran?

Predsjednik udruge “Narod odlučuje”, koja je osnovana s ciljem provođenja referenduma je Zvonimir Troskot, dok je potpredsjednica Sanja Bilač, a Marija Burazer je izvršna voditeljica.

Riječ je o inicijativi koja provodi staru ideju Željke Markić, čelnice udruge “U ime obitelji” koja je referendumom 2013. godine uspjela u Ustav progurati definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, ali nije uspjela s planom da svojom političkom platformom Projekt domovina izađe na posljednje parlamentarne izbore.

Inicijativa “Narod odlučuje” u prvom se referendumskom pitanju zalagala za promjenu Ustava tako da se smanji broj zastupnika u Saboru na 100 do najviše 120, da se ukinu dva saborska mandata srpskoj nacionalnoj manjini i da ukupni broj manjinskih zastupnika bude šest. Tražili su i da se uvedu tri preferencijska glasa, da se prekrajaju izborne jedinice, da se prag za ulazak u Sabor smanji na četiri posto, te uvede i dopisno i elektroničko glasovanje.

U drugom referendumskom pitanju tražili su da manjine ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu.

Inicijativi Istina o Istanbulskoj malo je teže ući u trag odgovornih osoba, budući da ona nije potpuno transparentno navela odgovorne osobe te je neformalnija od Narod odlučuje, budući da nije osnovala udrugu. Zna se da je predvodi Kristina Pavlović, sestra Ladislava Ilčića, a jedan od organizatora je i Željko Sačić, umirovljeni general. Kristina Pavlović u srijedu je kazala da je prebrojavanje glasova bila namještaljka.

Ova inicijativa vezana je uz udrugu Centar za prirodno planiranje obitelji, kojoj je na čelu Marija Ćurlin, sestra Pavlović i Ilčića.

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” zalagala se za otkazivanje Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Ustavnost pitanja

Kuća ljudskih prava Zagreb u srijedu je stoga pozdravila činjenicu da „inicijative za raspisivanje referenduma kojima bi se ozbiljno narušila Ustavom i međunarodnim konvencijama garantirana ljudska prava nisu prikupile dovoljan broj potpisa građanki i građana Hrvatske.

„Pozivamo Hrvatski sabor da bez obzira na neuspjeh građanskih inicijativa zatraži pravorijek Ustavnog suda o navedenim referendumskim pitanjima. Smatramo kako referendumska pitanja o ograničavanju prava manjinskih saborskih zastupnika i otkazivanju Istanbulske konvencije nisu u skladu sa standardima zaštite ljudskih prava, odnosno da predstavljaju ozbiljno kršenje temeljnih prava pripadnika nacionalnih manjina i prava žena na zaštitu od nasilja.

Istovremeno, u kontekstu Istanbulske konvencije smatramo važnim da Ustavni sud također da svoj pravorijek o tome može li se referendumom odlučivati o otkazivanju ratificiranih međunarodnih ugovora, posebno ugovora o zaštiti i promociji ljudskih prava. Važno je ustavno-sudskom praksom otkloniti trenutnu mogućnost zlouporabe demokratskog instrumenta referenduma za zadiranje u ljudska prava manjinskih i društveno ugroženih skupina“.

Kako su referendumska pitanja obje inicijative upitne ustavnosti,  a nedostatan Zakon o referendumu dopušta različitim inicijativama da na referendum guraju neustavna pitanja kojima ciljaju i oslabiti vladajući HDZ,  premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio pokretanje postupka za izmjenu i dopunu postojećeg Zakona o referendumu kojim bi se razriješile postojeće pravne praznine.

Prije toga ćemo dočekati pravorijek Državnog odvjetništva o opravdanosti kaznene prijave HNS-a protiv ove dvije inicijative.

* U prvoj verziji teksta pogrešno smo naveli kako je referendum o braku održan 2014., što je naknadno ispravljeno u točnu godinu – 2013.

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.