Aktualno

Priziv savjesti širi se na ljekarne: Djevojci odbili izdati pilule

Izvor: N1

„Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema. Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići?“.

Pita se to mlada djevojka čiji su podatci poznati redakciji Faktografa, koja nam je prepričala svoje prošlotjedno neugodno iskustvo u zagrebačkoj Ljekarni Čelina na Jordanovcu.

Sandra Čelina, vlasnica ljekarne, potvrdila je Faktografu da je do spornog događaja stvarno došlo.

„Naravno da sam upoznata s time, ja sam voditeljica ljekarne. Dogodilo se to jer je druga osoba bila bolesna, ali ja vama i tako nisam dužna ništa odgovarati“, rekla nam je Sandra Čelina i napomenula da je svoje očitovanje poslala Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Iz Komore Faktografu kažu da su ovog mjeseca na njihovu adresu pristigle dvije žalbe. Ujedno jedine ove godine.

„U periodu od 1.1.2018. do 12.11.2018. zaprimljena je jedna žalba koja se odnosi na priziv savjesti djelatnika u ljekarnama i koja je trenutno u postupku rješavanja pred nadležnim Povjerenstvom za etiku i deontologiju. Pored navedene žalbe, zaprimljen je i jedan upit iz kojeg nije u potpunosti jasno da li se radi o uskraćivanju izdavanja lijeka zbog priziva savjesti ili nekom drugom razlogu uskraćivanja izdavanja lijeka sukladno važećem Zakonu o ljekarništvu i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept (stručna procjena da bi lijek mogao ugroziti zdravlje pacijenta, neispravna medicinska dokumentacija, slučaj prijetnje ili nasilnog ponašanja pacijenta)“, odgovoreno nam je iz Komore. U drugom slučaju tražili su dodatno očitovanje prijaviteljice.

Priziv savjesti ne smije ugroziti zdravlje

Priziv savjesti radnika i radnica u ljekarnama definiran je Kodeksom ljekarničke etike i deontologije Prema stavku trećem, članku 12. Kodeksa: „Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika“.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova za Faktograf napominje da je pravo na priziv savjesti individualno. U slučajevima kada se radnik ili radnica u ljekarni poziva na priziv savjesti, ljekarne su „dužne organizirati svoj rad na način da korištenje prava na priziv savjesti ne ometa rad zdravstvene ustanove ili ljekarne u cjelini i onemogućava ju u pružanju pojedinih usluga“.

Budući da u prošlotjednom slučaju do takve organizacije rada nije došlo, pravobraniteljica smatra da je prekršen Kodeksa ljekarničke etike i deontologije.

„U ovom konkretnom slučaju, ukoliko ljekarna kao ustanova u cjelini nije u mogućnosti izdati određeni lijek zbog priziva savjesti svojih djelatnika, smatram da to označava dovođenje u opasnost zdravlja korisnika“, rekla je Višnja Ljubičić Faktografu.

Bez sankcija

Pravobraniteljica podsjeća i na ranije prijavljivane slučajeve priziva savjesti u ljekarnama.

„Pritužbe na odbijanje izdavanja kontracepcijskih sredstava zbog priziva savjesti do sada smo zabilježili u tri navrata, od čega se u jednom slučaju radilo o ljekarnici, a u dva slučaja o liječnicima u zdravstvenim ustanovama. Opisi tih slučajeva nalaze se u izvješćima o radu Pravobraniteljice za 2013. i 2014. godinu“, navela je Ljubičić.

Jedan od slučajeva na koji pravobraniteljica podsjeća, zbio se 2013. u Dugom Ratu. Udruga “Domine” podnijela je tada pravobraniteljici za ravnopravnost spolova prijavu protiv dugoratske ljekarne “Dukić” čija je vlasnica odbila tridesetdevetogodišnjoj pacijentici izdati kontracepcijsko sredstvo propisano liječničkim receptom. Iako je slučaj izazvao popriličnu količinu medijske pozornosti i bio prijavljen nadležnim tijelima, sudeći prema odgovoru Hrvatske liječničke komore do nikakvih sankcija nije došlo.

Naime, Komoru smo upitali jesu li ikada izrečene sankcije zbog kršenja Kodeksa povezanih s prizivom savjesti.

„Do sada nisu izrečene sankcije ljekarniku koji se pozvao na prigovor savjesti“, odgovorili su nam.

U Hrvatskoj je čak 58 posto ginekologa u prizivu savjesti

I dok trenutno ne postoji nikakva vrsta registra ili istraživanja koje bi pokazalo koliki se broj ljekarnika, odnosno ljekarnica poziva na priziv savjesti, pravobraniteljica naznačuje kako je rast liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti u porastu. Iz ureda pravobraniteljice rečeno nam je da se za Izvješće o radu za 2018. godinu priprema istraživačko izvješće o praksi zdravstvenih ustanova po pitanju osiguranja dostupnosti pobačaja, u okviru kojega je od zdravstvenih ustanova zatražila podatke o broju liječnika i liječnica koji su uložili priziv savjesti.

„Prema preliminarnim rezultatima, od 371 zdravstvenih djelatnika koji su stručni za obavljanje pobačaja u 30 ovlaštenih zdravstvenih ustanova, 58,8% ih tu zdravstvenu uslugu ne pruža zbog priziva savjesti, što predstavlja blago povećanje kada se izvrši usporedba s istraživanjem Pravobraniteljice iz 2014. godine, kada je taj postotak iznosio 55,5%“,  rekla je Ljubičić Faktografu.

Priziv savjesti ljekarnika za Faktograf je komentirala i Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje koji se već dva desetljeća bavi pitanjem seksualnih i reproduktivnih prava žena.

„Prizivu savjesti u ljekarništvu nema mjesta jer ne postoji valjano opravdanje za odbijanje izdavanja lijekova osobama kojima ti lijekovi nužno i hitno  trebaju. Osobna i moralna stajališta i interpretacije koje nisu u skladu sa znanstvenim spoznajama i postojećim medicinskim standardima ne smiju biti zapreka u pružanju usluge. Ljekarnici i ljekarnice koje se protive upotrebi kontracepcije dobro znaju da se hormonalne pilule osim u kontracepcijske svrhe koristi se za liječenje, prevenciju bolesti i očuvanje plodnosti. Njihovo odbijanje provođenja određenih ljekarničkih usluga nužno ima posljedice na osobe kojima je lijek potreban, ali i na cijelu struku i ukupnu efikasnost sustava za provođenje skrbi“, rekla je Cesar za Faktograf.

Uostalom, napominje, ne žive sve žene u mjestima gdje je lako pronaći drugu opciju.

„Ne žive sve žene u gradovima gdje mogu u blizini dobiti lijek u drugoj ljekarni. Za neke od njih ovakvi postupci izazivaju brojne neugodnosti, putovanja, ponovne dolaske u ljekarnu i dodatne troškove, a žene se osjećaju stigmatizirano zbog upotrebe hormonalne kontracepcije“, napominje Cesar.

Ili priziv savjesti ili smrtni grijeh

Očekivano, potpuno drugačija stajališta propagira don Damir Stojić, studentski kapelan najpoznatiji po izjavi da žene silovanjem ne mogu zatrudnjeti.

Na stranicama studentskog pastorala u dva je navrata odgovarao na pitanja koja su navodno postavile mlade farmaceutkinje koje muči kako pomiriti Crkveno učenje i prodaju kontracepcijskih sredstava u ljekarnama u kojima rade.

U odgovorima bi ih najprije podučio na koji članak Kodeksa se mogu pozvati, a potom i rastumačio da bi, u slučaju da se ne pozovu na priziv savjesti, počinjavale smrtni grijeh.

„Teolozi se slažu u tome da neposredno materijalno sudjelovanje u činima koji su u sebi teško grešni predstavlja teški, smrtni grijeh. ‘Materijalno’ znači da osoba koja sudjeluje u zlu ne pristaje na taj grijeh, a ‘neposredno’ znači da bez njenog sudjelovanja ne bi bilo moguće počiniti konkretni grijeh. Posebno kada se radi o suradnji u abortivnom djelovanju, ne postoji nikakvo moguće opravdanje za takvu suradnju. Međutim, postoji rasprava oko toga je li situacija poput tvoje neposredna suradnja u zlu. Ipak, čini se da većina teologa smatra da jest“, podučava Stojić.

Live blog
Dezinformacije o koronavirusu
Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.