Ocjena točnosti

Zekanović: Marakeš zabranjuje kritiku migracija, kao u vrijeme komunizma

foto HINA / Denis CERIĆ /dc

Sve države koje se obvežu na njega (Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama op.a.) će morati voditi računa o tome što mediji govore o migracijama, da se ne bi slučajno dogodilo da netko ima negativan ili loš stav o migracijama”, ustvrdio je zastupnik Hrvoje Zekanović u ponedjeljak u Saboru te dodao da ga sve to podsjeća na komunističko razdoblje.

U spornom Marakeškom kompaktu, suprotno Zekanovićevom tumačenju, nema zabrane kritike migracija, već se sugerira uskraćivanje podrške medijima koji šire ksenofobiju i rasizam.

U dokumentu se, naime, zaziva sljedeća aktivnost: „Promovirati nezavisno, objektivno i kvalitetno izvještavanje medija, uključujući informacije bazirane na internetu, među ostalim senzibiliziranjem i educiranjem medijskih profesionalaca o pitanjima i terminologiji vezanima za migracije, investiranjem u standarde etičnog izvještavanja i oglašavanja i uskratom dodjele javnog novca ili materijalne pomoći medijima koji sistematski promoviraju netoleranciju, ksenofobiju, rasizam i druge oblike diskriminacije usmjerene na migrante, a uz puno poštivanje slobode medija“.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.