Zekanović: Marakeš zabranjuje kritiku migracija, kao u vrijeme komunizma

S.D.

Sve države koje se obvežu na njega (Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama op.a.) će morati voditi računa o tome što mediji govore o migracijama, da se ne bi slučajno dogodilo da netko ima negativan ili loš stav o migracijama”, ustvrdio je zastupnik Hrvoje Zekanović u ponedjeljak u Saboru te dodao da ga sve to podsjeća na komunističko razdoblje.

U spornom Marakeškom kompaktu, suprotno Zekanovićevom tumačenju, nema zabrane kritike migracija, već se sugerira uskraćivanje podrške medijima koji šire ksenofobiju i rasizam.

U dokumentu se, naime, zaziva sljedeća aktivnost: „Promovirati nezavisno, objektivno i kvalitetno izvještavanje medija, uključujući informacije bazirane na internetu, među ostalim senzibiliziranjem i educiranjem medijskih profesionalaca o pitanjima i terminologiji vezanima za migracije, investiranjem u standarde etičnog izvještavanja i oglašavanja i uskratom dodjele javnog novca ili materijalne pomoći medijima koji sistematski promoviraju netoleranciju, ksenofobiju, rasizam i druge oblike diskriminacije usmjerene na migrante, a uz puno poštivanje slobode medija“.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"