Aktualno

Ljekarnica koja se pozvala na priziv savjesti izvukla se i bez opomene

foto Facebook

Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore utvrdilo je da ljekarnica koja se pozvala na priziv savjesti i  koja je mladoj djevojci odbila izdati kontracepcijske pilule u zagrebačkoj Ljekarni Čelina nije prekršila Kodeks ljekarničke etike i deontologije. Toj ljekarni, kao niti ljekarnici, neće biti izrečena niti opomena.

Takvu odluku Hrvatska ljekarnička komora poslala je ranije danas mladoj djevojci koja želi ostati anonimna, a čiji su podatci poznati redakciji Faktografa.

Povjerenstvo smatra da pacijentici nije bio ugrožen život, odnosno da nije prekršen članak Kodeksa koji kaže da „magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika“. U zaključku Povjerenstva koje je Faktograf dobio na uvid, kao olakotna okolnost navodi se kako se pacijentica idući dan vratila u istu ljekarnu, gdje joj je izdan lijek.

U razgovoru s nama djevojka napominje da se u ljekarnu vratila rano ujutro jer iste večeri nije stigla više pronaći nijednu koja bi radilla, kao i zato što je s voditeljicom ljekarne željela provjeriti je li upoznata s time da je njena zaposlenica u prizivu savjesti, odnosno izdaje li ta ljekarna uopće kontacepcijske pilule.

S odlukom Povjerenstva, ona se ne slaže.

„Meni je ta ljekarnica ugrozila život. No, struka brani struku i time uopće nisam iznenađena“, rekla nam je.

Zanimljivo, Faktografu je jutros u telefonskom razgovoru s Hrvatskom ljekarničkom komorom rečeno da se Povjerenstvo nije sastalo i da datum sastanka Povjerenstva nije poznat.

Predsjednica Povjerenstva koja je u ovom slučaju donosila odluku nije željela odgovoriti na pitanje Faktografa kada se Povjerenstvo sastalo.

„Dobili smo striktne upute da svi medijski upiti idu preko ureda Komore, obratite se njima. Ne mogu vam odgovarati na pitanja“, poručila nam je Miranda Sertić, predsjednica Povjerenstva.

Ani Soldo, predsjednici Hrvatske ljekarničke komore napomenuli smo da nam je ranije danas iz Komore rečeno da nije poznat datum sastanka Povjerenstva i da nas zanima kada je do sastanka Povjerenstva došlo te je li odluka bila jednoglasna. Na ta pitanja, ona samo šturo odgovara: “Povjerenstvo se sastalo i donijelo odluku. Odluka je poslana svim zainteresiranim osobama”.

Podsjećamo, cijeli slučaj započeo je uznemirujućim iskustvom mlade djevojke, koje smo objavili prije 12 dana.

„Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema. Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići?“, ispričala nam je tada.

Kako smo ranije pisali, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova,  rekla je da je u ovom slučaju prekršen Kodeks ljekarničke etike i deontologije,  jer u tom trenutku u ljerkarni nije bio druge osobe koja je mogla pacijentici izdati kontracepciju na recept.

„U ovom konkretnom slučaju, ukoliko ljekarna kao ustanova u cjelini nije u mogućnosti izdati određeni lijek zbog priziva savjesti svojih djelatnika, smatram da to označava dovođenje u opasnost zdravlja korisnika“, rekla je Višnja Ljubičić Faktografu.

 

 

 

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.