Kujundžić reagirao na pisanje Faktografa: U ljekarnama ne smije biti priziva savjesti

Ana Brakus

Nakon jučerašnjeg otkrića Faktografa o djelatnici koja se pozvala na priziv savjesti i  mladoj djevojci odbila izdati kontracepcijske pilule  u zagrebačkoj Ljekarni Čelina, ne prestaju se nizati.reakcije. Našu su priču prenijeli svi veći mediji, a reagirali su i političari.

Na pitanja novinara pred Vladom je danas odgovarao i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Upitan može li na radnom mjestu u ljekarni raditi osoba koja se u takvim slučajevima poziva na priziv savjesti, ministar je odgovorio da ne može.

„Ne može, naravno da ne može, ne na tom radnome mjestu“, odgovorio je ministar.

Novinari i novinarke inzistirale su i na pitanju treba li u svakoj ljekarni biti izdan lijek za koji pacijenti imaju recept.

„Naravno da treba dobiti svaki pacijent lijek za koji ima recept. Neovisno je li privatni recept kojega plaća sam ili je recept koji ide na teret HZZO-a“, rekao je ministar.

„Ništa u ljekarnama ne postoji što ljekarnik ne bi dao s pozivom na priziv savjesti “, dodao je Kujundžić.

SDP je reagirao priopćenjem.

„Slijedom medijskih napisa o nedopustivom slučaju uskrate lijeka pacijentici u jednoj zagrebačkoj ljekarni, SDP ukazuje na nužnost hitnog reguliranja područja priziva savjesti“, istaknuli su u priopćenju.

„Ne može se i ne smije zbog bilo čijeg priziva savjesti dovesti u pitanje zdravlje, a tako i život građanki i građana ove zemlje“, napominju.

SDP zahtjeva i očitovanje Hrvatske liječničke komore, ali i izradu registra ljekarnika, liječnika i drugog zdravstvenog osoblja koje je u prizivu savjesti.

„Tražimo od Hrvatske liječničke komore da konačno iznese svoj službeni stav po pitanju priziva savjesti, kao što od nadležnog Ministarstva zdravstva i ministra Kujundžića očekujemo da konačno regulira akte kojima se priziv savjesti ulaže te da izradi registar ljekarnika, liječnika i ostalog zdravstvenoga osoblja koje je uložilo priziv savjesti jer građanke i građani imaju pravo na informaciju i izbor“, napominju.

Podsjećamo, Faktograf je jučer objavio uznemirujuće iskustvo mlade djevojke, čiji su podatci poznati redakciji.

„Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema. Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići?“, ispričala nam je.

Kako smo ranije pisali, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova,  rekla je da je u ovom slučaju prekršen Kodeks ljekarničke etike i deontologije,  jer u tom trenutku u ljerkarni nije bio druge osobe koja je mogla pacijentici izdati kontracepciju na recept.

„U ovom konkretnom slučaju, ukoliko ljekarna kao ustanova u cjelini nije u mogućnosti izdati određeni lijek zbog priziva savjesti svojih djelatnika, smatram da to označava dovođenje u opasnost zdravlja korisnika“, rekla je Višnja Ljubičić Faktografu.

 

*Nakon objave ovoga teksta reagirala je i Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a.

“Konzervativizam hara Hrvatskom, pitanje je trenutka kada će zbog toga stradati prvi ljudski život, samo je sekunda do toga”, rekla je Mrak Taritaš za Media Servis.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"