Aktualno

Pomoćnica ministrice Divjak u tajnoj Facebook grupi otkriva više detalja o javnom pozivu za dodjelu pola milijuna kuna, nego samo Ministarstvo

foto HINA Edvard ŠUŠAK

Rok od samo tjedan dana za slanje prijave za dodjelu ukupno pola milijuna kuna postavilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu “Javnog poziva namijenjenog svim učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj za prijavu inovativnih digitalnih obrazovnih sadržaja”.

U Javnom pozivu, inače škrtom na informacijama poput one tko će točno evaluirati prijavljene digitalne obrazovne sadržaje (DOS), izuzev informacije da će to činiti „Povjerenstvo kojega će imenovati ministrica“, pojašnjava se da će biti odabrano „do 100 digitalnih obrazovnih sadržaja koji će biti stavljeni na javno i besplatno raspolaganje na Edutoriju“.

Iz Javnog poziva nije jasno hoće li jedna osoba moći prijaviti više DOS-ova, ali ni hoće li svaki prihvaćeni DOS biti nagrađen jednakim iznosom sredstava. Prema ovako sročenom tekstu javnog poziva, moguće je da ukupan iznos bude isplaćen za jedan, deset, dvadeset ili sto prijavljenih projekata.

Nije jasno ni kada će biti poznati rezultati javnog poziva.

Zapanjujuće je kako Lidija Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, više detalja otkriva u inače zatvorenoj Facebook grupi „Engleski jezik u OŠ“, nego što ih iznosi sam javni poziv.

Na jedno od postavljenih pitanja u toj grupi odgovara tako da jedna osoba može prijaviti više DOS-ova, ali i da se mogu prijaviti oni koji su već u mirovini. Nijedna od tih informacija ne navodi se u službenom javnom pozivu koje je Ministarstvo objavilo na svojim stranicama.

Na ovaj izrazito netransparentan javni poziv tražili smo komentar od Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali ga do objave ovog teksta nismo dobili. Zanimalo nas je zbog čega rok za prijavu na ovaj javni poziv iznosi samo pet radnih dana, zašto smatraju da kvalitetne prijave mogu biti izrađene u tako kratkom roku i tko će u konačnici donositi odluku o kvaliteti prijava.

Komentar na objavu javnog poziva zatražili smo i od Miljenka Hajdarovića, profesora povijesti koji je bio aktivno uključen u rad na Cjelovitoj kurikulanoj reformi..

„Meni je kao nastavniku koji je ujedno i digitalni entuzijast vrlo drago što vidimo i ovakav konkretan poziv”, kaže nam. Međutim, dodaje: “Poziv je sam po sebi iznenadan, kratak i vrlo općenit tako da je mnogo stvari nejasno. Mogu samo pretpostaviti da se tu vjerojatno računa na zajednicu praktičara koji su već aktivni na ovom području pa imaju neke primjere već dovršene. Bit će zanimljivo vidjeti primjere koji će se prikupiti i nadam se da će pokrivati što više predmeta i tema“, rekao nam je Hajdarović.

*Nakon objave teksta dobili smo odgovor iz Ministarstva koji potvrđuje da se natječaj odnosi na već gotove materijale.

“Sredstva za navedenu aktivnost osigurana su rebalansom proračuna koji je u ponedjeljak usvojen u Hrvatskom saboru. Ova je aktivnost također usmjerena prema nagrađivanju izvrsnosti uz Pravilnik o napredovanju i nagrađivanju čijoj se izradi pristupilo nakon pune 23 godine. Do sada učitelji nisu bili nagrađeni za takve proaktivne aktivnosti, iako već dulje vrijeme izrađuju inovativne digitalne obrazovne sadržaje i koriste ih u nastavi. Dakle učitelji ne moraju izrađivati nove digitalne obrazovne sadržaje već je ideja da dostave dosadašnje radove izrađene tijekom zadnjih godina, a njihovu inovativnost sustav do sad nije prepoznavao. Pristigle prijave razmotrit će Povjerenstvo sastavljeno od učitelja i nastavnika različitih predmeta iz cijele Hrvatske”, stoji u odgovoru.​

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.