Povratak Državnog inspektorata HDZ je spominjao u svom predizbornom programu, ali umjesto prave rasprave o svrsishodnosti dobili smo “Lex Mikulić”

S.D.

Ponovo ćemo formirati Državni inspektorat – bilo je obećanje HDZ-a uoči parlamentarnih izbora 2016. godine.

Ideja o povratku Državnog inspektorata nije se, dakle, pojavila tek u trenutku kada se počela tražiti nova funkcija za Andriju Mikulića, trenutačnog predsjednika zagrebačke Gradske skupštine, ali i saborskog zastupnika HDZ-a te predsjednika saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, međutim, zbog šuškanja da će upravo on doći na čelo inspektorata, zakon kojim se vraća to tijelo već je poznat kao „Lex Mikulić“.

 Jordanić: Mikulić se neće moći nositi s tom funkcijom

U službenom obrazloženju zašto nam je potreban Državni inspektorat, Vlada navodi kako on predstavlja „nužan preduvjet za realizaciju reformske mjere objedinjavanja inspekcijskih službi iz Nacionalnog programa reformi 2018., radi funkcionalnijeg i učinkovitijeg obavljanja inspekcijskih poslova“.

Ovim se zakonom uređuju inspekcijski poslovi koji se preuzimaju iz djelokruga Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva turizma. Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede i dio poslova iz djelokruga Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenje i Ministarstva financija.

„Ocjenjuje se da će objedinjavanje inspekcijskih poslova iz djelokruga Državnog inspektorata pridonijeti učinkovitijem obavljanju inspekcijskih poslova i koherentnijem djelovanju u nadzoru primjene propisa te racionalnijem korištenju financijskih i drugih sredstava rada“, obrazložila je Vlada.

Bivši glavni državni inspektor Branko Jordanić nije impresioniran ni Zakonom koji je prošlog petka izglasan u Saboru, kao niti osobom za koju se nagađa da će biti na čelu ponovno uspostavljenog Državnog inspektorata. Tekst Zakona ocijenio je površnim: „To je nešto što je rađeno na prečac, ispod svih kriterija struke i znanja. To je manjkav materijal, materijal koji je dobar uradak, recimo, maturanta.”, kazao je Jordanić u intervjuu za N1. A za Mikulića je izrazio nadu da će odustati od te funkcije za koju, smatra, nije dovoljno sposoban.

“Bio je kod mene pripravnik, radio je kod mene jedno vrijeme. Ja ne volim o nikome govoriti ružno, pa tako ni o njemu. Ali on, ako ima imalo morala i poštenja, onda će to odbiti. To je funkcija s kojom se neće moći nositi.”, kazao je.

Andrija Mikulić bio je njegov pomoćnik od 2004. do 2012. godine i to u Službi nadzora u području elektroenergetike, rudarstva i posuda pod tlakom i u službi nadzora u području prometa robe i usluga. Nakon što je za vrijeme vlade Zorana Milanovića Državni inspektorat rasformiran, Mikulić je od 2014. do 2015. bio načelnik sektora u Upravi za inspekcijske poslove u gospodarstvu koja djeluje pri Ministarstvu gospodarstva.

„Učmalo tijelo državne uprave“

Mirando Mrsić, bivši ministar rada tvrdi kako je Vlada Zorana Milanovića Državni inspektorat raspustila jer je bio neučinkovit i korumpiran. “Jednom su inspektori rada nakon povratka s terena otkrili ispreturane ladice – netko je od kolega pokušavao saznati kamo su krenuli u kontrolu“, ilustrirao je svoje riječi Mrsić. On smatra da će se ovako formirani inspektorat koristiti kao stranačko oruđe protiv “nepodobnih”.

Državni inspektorat je „učmalo tijelo državne uprave u kojem smo našli više od 40.000 predmeta na kojima se nije radilo“, objašnjavala je Milanka Opačić zašto se išlo na ukidanje inspektorata. Bilo je to vrijeme kada je bila SDP-ova ministrica i potpredsjednica vlade Zorana Milanovića. Najavljivala je tada kako će ukidanjem inspektorata „inspekcije postati efikasnije, posebno radna inspekcija.”

Nju spominjemo jer je u petak glasala za povratak tog učmalog tijela.

Državni inspektorat ustrojen je s 1. travnjem, a kao što se i najavljivalo Andrija Mikulić postao je glavni državni inspektor. Inspekcije, međutim, još uvijek nisu iz resornih ministarstava preseljene u Ininu zgradu u Šubićevoj ulici za koju će Vlada plaćati 150 tisuća kuna mjesečnog najma. Prostori napuštene poslovne zgrade još se pripremaju za 1460 službenika koje Državni inspektorat preuzima iz osam ministarstava. Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata predviđeno je da će u njemu raditi 1995 državnih službenika i namještenika, što je kako se objašnjava, 168 izvršitelja manje no što je bilo predviđeno uredbama tijela državne uprave iz kojih su preuzeti državni službenici. Naime, u inspekcijama koje su djelovale unutar ministarstava trebalo je raditi 2163 službenika, ali država već godinama ima problema sa zapošljavanjem, a natječaji za otvorena radna mjesta propadaju.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Obećanja"