Nekategorizirano

Jutarnji list netočno izvijestio o otkazima iz državne službe

pixabay

„U moru zaposlenika privatnih tvrtki koji su tijekom 2018. ostali bez posla, u cijeloj prošloj godini otkaz je u državnoj službi zbog teške povrede službene dužnosti dobio samo jedan zaposlenik, ali on se na tu odluku žalio pa je lako moguće da će drugostupanjskim postupkom i taj jedan birokrat na kraju – biti vraćen na posao“, stoji u tekstu Jutarnjeg lista koji se bavi Izvješćem o podnesenim pritužbama za neetično ponašanje državnih službenika u prošloj godini.

Podatak o tome da je samo jedan državni službenik lani ostao bez posla, nije točan. Tijekom prošle godine u državnim tijelima, prema podacima koje je Ministarstvo uprave dostavilo Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika, otkaze je dobilo 126 službenika, dok je u javnoj upravi uručeno još 338 otkaza. Ukupno je tako lani otkaze dobilo 464 službenika u državnim tijelima i javnoj upravi.

Međutim, taj broj je i veći jer u njega nisu uključeni zaposleni u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) čije plaće ne prolaze kroz centralni obračun plaća (COP). Iz tog sustava Ministarstvo uprave prikuplja podatke o otkazima, ali i odlascima službenika iz službe bilo je riječ o umirovljenju ili odlasku iz državnih i javnih službi u realni sektor.

Kako je službenički sindikat objavio, temeljem podataka koje je na zahtjev za pristup informacijama dobio od MUP-a, lani je do početka studenog otkaze dobilo 18 policijskih i državnih službenika. Ukupno je, tako, lani otkaze dobilo najmanje 482 službenika u državnim i javnim službama.

Kada se promatraju podaci o otkazima u javnom i državnoj upravi od 2015. na ovamo, iz godine u godinu taj broj raste. Tako je 2015. godine otpušteno 282 službenika – 252 iz tijela državne i javne uprave te 30 iz MUP-a. U 2016. godini bez posla je ostalo 332 službenika, od čega ih je 48 radilo u MUP-u. Tijekom 2017. godine otkaze je dobilo 416 službenika pro čeme i 42 zaposlena u MUP-u. Kada je riječ o otkazima u MUP-u uglavnom se odnose na policijske službenike, a rijetko i državne službenike pod tim ministarstvom.

Službenici, međutim, sve više i odlaze iz državnih i javnih službi. Tako je lani radni odnos prestao za 16.842 službenika u državnim tijelima i javnoj upravi, dok je tijekom 2017. godine iz službe otišlo 15.924 službenika, a tijekom 2016.  godine 15.042 službenika. Na razini 2015. godine iz službe je otišlo 14.848 službenika.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.