Jutarnji list netočno izvijestio o otkazima iz državne službe

G. G.

„U moru zaposlenika privatnih tvrtki koji su tijekom 2018. ostali bez posla, u cijeloj prošloj godini otkaz je u državnoj službi zbog teške povrede službene dužnosti dobio samo jedan zaposlenik, ali on se na tu odluku žalio pa je lako moguće da će drugostupanjskim postupkom i taj jedan birokrat na kraju – biti vraćen na posao“, stoji u tekstu Jutarnjeg lista koji se bavi Izvješćem o podnesenim pritužbama za neetično ponašanje državnih službenika u prošloj godini.

Podatak o tome da je samo jedan državni službenik lani ostao bez posla, nije točan. Tijekom prošle godine u državnim tijelima, prema podacima koje je Ministarstvo uprave dostavilo Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika, otkaze je dobilo 126 službenika, dok je u javnoj upravi uručeno još 338 otkaza. Ukupno je tako lani otkaze dobilo 464 službenika u državnim tijelima i javnoj upravi.

Međutim, taj broj je i veći jer u njega nisu uključeni zaposleni u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) čije plaće ne prolaze kroz centralni obračun plaća (COP). Iz tog sustava Ministarstvo uprave prikuplja podatke o otkazima, ali i odlascima službenika iz službe bilo je riječ o umirovljenju ili odlasku iz državnih i javnih službi u realni sektor.

Kako je službenički sindikat objavio, temeljem podataka koje je na zahtjev za pristup informacijama dobio od MUP-a, lani je do početka studenog otkaze dobilo 18 policijskih i državnih službenika. Ukupno je, tako, lani otkaze dobilo najmanje 482 službenika u državnim i javnim službama.

Kada se promatraju podaci o otkazima u javnom i državnoj upravi od 2015. na ovamo, iz godine u godinu taj broj raste. Tako je 2015. godine otpušteno 282 službenika – 252 iz tijela državne i javne uprave te 30 iz MUP-a. U 2016. godini bez posla je ostalo 332 službenika, od čega ih je 48 radilo u MUP-u. Tijekom 2017. godine otkaze je dobilo 416 službenika pro čeme i 42 zaposlena u MUP-u. Kada je riječ o otkazima u MUP-u uglavnom se odnose na policijske službenike, a rijetko i državne službenike pod tim ministarstvom.

Službenici, međutim, sve više i odlaze iz državnih i javnih službi. Tako je lani radni odnos prestao za 16.842 službenika u državnim tijelima i javnoj upravi, dok je tijekom 2017. godine iz službe otišlo 15.924 službenika, a tijekom 2016.  godine 15.042 službenika. Na razini 2015. godine iz službe je otišlo 14.848 službenika.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.