Aktualno

Umjesto 30 milijuna kuna, Ministarstvo kulture natječaj za medije zajednice će “u prvoj fazi” raspisati na 15 milijuna kuna

HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Iako se stalno najavljuje kako će vrlo brzo biti objavljen natječaj za medije zajednice, čija su ključna načela davno prošla proces javnog savjetovanja, izgleda da je ispod radara došlo do značajne promjene planova kome će se i kada ta sredstva dodjeljivati.

Na krajem veljače održanim „Info danima o natječajima za financiranje projekata i programa organizacija civilnoga društva iz sredstava Državnog proračuna RH i fondova EU u 2019. godini“ u izlaganju Ministarstva kulture jasno je naznačeno da će se Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija“ objaviti kao I. faza i to u vrijednosti od 15 milijuna kuna, a ne kao što se to ranije uvijek spominjalo 30,6 milijuna kuna. Indikativni rok za objavu natječaja ponovno je, baš kao i lani, travanj.

Budući da nikada ranije ni u jednom dokumentu, pa čak ni u lanjskom Godišnjem planu objave Poziva na dostavu projektnih prijedloga ESF-a, niti u „Nacrtu ključnih elemenata Poziva na dostavu projektnih prijedloga Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija“ koji je prošao proceduru javnog savjetovanja, ne spominje podjela na dvije faze, obratili smo se Ministarstvu kulture u potrazi za objašnjenjem.

Faktografu je iz Ministarstva kulture potvrđeno da će natječaj “Mediji zajednice“ biti razdvojen u dvije faze. U prvoj će dodjeljivati polovinu sredstava, a drugu fazu će vezati za donošenje novog i dugonajavljivanog Zakona o elektroničkim medijima, ali i „Smjernica za medijsku politiku“, koje ministrica ni njezino ministarstvo ranije nisu spominjali.

Druga faza natječaja nakon donošenja Zakona o elektroničkim medijima

„Ministarstvo kulture u procesu je izrade novog Zakona o elektroničkim medijima, kao i izrada Smjernica medijskih politika, s ciljem kvalitetnijeg i transparentnog medijskog djelovanja“, poručili su iz Ministarstva.

U nastavku objašnjenja, tumače kako će te regulative „doprinijeti boljoj pripremi i provedbi“, ali i da će faza II biti objavljena „pravovremeno“.

„Slijedom navedenog Poziv na dostavu projektnih prijedloga ‘Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija’ objavio bi se kao I faza, ukupne financijske alokacije od 15 milijuna kuna, te bi se II faza Poziva objavila nakon donošenja navedenih zakonskih i podzakonskih akata. Mišljenja smo da bi predmetni akti doprinijeli boljoj pripremi i provedbi, kako poziva tako i projekata. Dodatno naglašavamo da sukladno Uredbi (EU) br.1303/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. prosinca 2013., članak 65., stavka 2. ‘Izdaci su prihvatljivi za doprinos iz ESI fondova ako su nastali na teret korisnika i ako su plaćeni u razdoblju između datuma podnošenja  programa Komisiji ili od 1. siječnja  2014., ovisno o tome što je prije, i 31. prosinca 2023.’  Slijedom navedenog, II faza poziva pravovremeno će se objaviti tako da sredstva mogu biti ugovorena te projekti provedeni do 31. prosinca 2023“, poručili su iz Ministarstva kulture i dodali da će se natječajna dokumentacija za fazu II raspisivati tek nakon donošenja spomenutih „zakonskih i podzakonskih akata“.

Smjernice Vijeća Europe

O “pravovremenosti” raspisivanja ovog natječaja dovoljno govori podatak da su sredstva za taj natječaj koji se trebao odnositi na podršku neprofitnim medijima osigurana još 2015. godine iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Bivši ministar Zlatko Hasanbegović nije ga raspisivao, a u mandatu ministrice Nine Obuljen Koržinek taj se natječaj priprema već gotovo dvije godine. Tijekom tog dugog procesa nije se, do sada, službeno spominjalo kako će natječaj čekati donošenje novog  Zakona o elektroničkim medijima, a podjela na dvije faze budi sumnju da se ponovo otvara rasprava o tome koji se mediji mogu kvalificirati za dodjelu sredstava, odnosno da bi se moglo ići šire od medija koji po sadašnjoj definiciji spadaju u neprofitni sektor.

Da nema nikakvog govora o “pravovremenosti” pokazuje i podatak da je predsjednica Europskog foruma medija zajednice (Community Media Forum Europe, CMFE) Judith Purkarthofer u pismu ministrici Obuljen Koržinek ovih dana izrazila zabrinutost zbog „nedostatne sistemske podrške neprofitnim medijima u Hrvatskoj“, ali i jasno dala do znanja da je povod njezinom pismu „višegodišnje odgađanje raspisivanja natječaja ‘Medija zajednice’“.

Upravo je u tijeku i kampanja neprofitnih medija kojom se upozorava na važnost tog sektora, za koju su povod nedavno objavljene smjernice Vijeća Europe koje, između ostalog, navode: “U kontekstu u kojem su sloboda izražavanja i pristup informacijama sve više ugroženi koncentracijom vlasništva medija i širenjem dezinformacija, mediji zajednice, bilo da je riječ o online, radijskim ili televizijskim, pokazatelj su medijskog pluralizma” te Vijeće Europe stoga pozivaju na pomoć u njihovom financiranju.

„ Još 2015. godine u Hrvatskoj je osigurano preko 4 milijuna eura iz ESF-a za rad neprofitnih medija, međutim ta sredstva, uz razne izlike, nikada nisu raspodijeljena. Neprofitni mediji su važni. Zna li to ministrica Nina Obuljen Koržinek? Piši joj!“, prenosimo sa stranica H-altera koji je inicirao kampanju.

Podsjetimo, tijekom nedavno održanog velikog prosvjeda novinara i novinarki u Zagrebu, Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva na vratima Ministarstva kulture ostavio je “Osam zahtjeva protiv cenzure” od kojih jedan od Vlade traži “da što prije pokrene sustav izravnih javnih potpora koje će poticati novinarski rad, a ne profit”.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.