Plaćanje cestarine izuzeto od fiskalizacije jer je “mjerljiva veličina”

Gabrijela Galić

„Zašto naplatne kućice na autocesti A1 nisu fiskalizirane te zbog čega se na izlazima s autoceste nakon plaćanja ne može dobiti R1 radi odbitka pretporeza – već se to mora naknadno zatražiti telefonom i poslati poštom potvrdu plaćene cestarine“, upit je kojeg je Faktograf dobio od čitatelja koji nam je naveo i kako je iznimka samo jedna naplatna kućica u Zagrebu na kojoj se može dobiti R1 račun.

Niz izuzetih iz sustava fiskalizacije

Odgovor na pitanje o fiskalizaciji računa za cestarinu, ne samo na autocesti A1, već i svim ostalim autocestama, krije se u samom Zakonu o fiskalizacji u prometu gotovinom u kojem su navedene djelatnosti, odnosno porezni obveznici koji ne trebaju fiskalizirati svoje poslovanje. Računi za cestarinu tako nisu jedini računi koji ne prolaze fiskalnu blagajnu. Osim cestarine iznimke su, primjerice, lutrijske igre, igre klađenja u kasinima i na automatima za igre na sreću, prodaja proizvoda i usluga u poštanskom prometu, bankovne usluge i usluge osiguranja, prodaja karata ili žetona za cestovni lokalni linijski prijevoz putnika u javnom prometu, prodaja proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava…

Prije sedam godina, kada je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom donesen, Vlada je niz izuzetaka, među kojima su i cestarine, obrazložila navodeći da se „obavljanje određenih djelatnosti može uspješno pratiti putem mjerljivih veličina (kao primjerice mjerenje potrošnje)“ te za njih nije potrebno uvođenje obaveze fiskalizacije. To ne znači da se u budućnosti situacija neće promijeniti. Primjerice, do ove godine od fiskalizacije su bili izuzeti samoposlužni aparati s toplim i hladnim napitcima, grickalicama, slatkišima, ali su izmjenama zakona i tvrtke koje posluju sa samoposlužnim aparatima postale obveznici fiskalizacije, koja će s početi primjenjivati za dvije godine. Tako se nekim budućim zakonskim izmjenama možda i cestarine fiskaliziraju.

HAC – nadogradnja sustava bila bi neopravdana investicija

Što se tiče izdavanja računa R1 na naplatnim kućicama, situacija je nešto složenija i, sudeći prema odgovorima koje smo dobili, ovisi o sustavima naplate koje koncesionari koriste. Osim Hrvatskih autocesta (HAC), pojedinim dionicama autocesti upravljaju i koncesionari Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), BINA Istra i Autocesta Zagreb-Macelj (AZM).

„Svi korisnici u elektroničkom sustavu naplate cestarine (ENC) dobiju račun R-1 prilikom nadoplate svog pretplatnog računa, odnosno na mjesečnom obračunu korištenja autocesta ukoliko imaju ENC putem trajnog naloga. Korisnicima koji cestarinu plaćaju gotovinom (kune, devize) ili kreditnim karticama, račun R1 izdaje se na zahtjev, na način da se naknadno HAC-u dostave originalni računi izdani na naplatnim postajama“, navode u HAC-u na naš upit. Pritom ističu kako u sustavu naplate cestarine „trenutno nema mogućnosti izdavanja R1 računa na naplatnoj postaji“.

U HAC-u napominju i kako su razmatrali mogućnost ručnog unosa podataka na blagajni naplatne postaje, „međutim to bi u određenim momentima moglo stvoriti gužve na naplatnim postajama, a nama je prioritet protočnost prometa“. Pritom, u HAC-u objašnjavaju kako bi cijena nadogradnje sustava naplate cestarine, s obzirom na mali udio zahtjeva, bila neopravdana investicija – godišnje izdaju „oko šest tisuća R1 računa, što je u odnosu na 50 milijuna transakcija svega 0,12 promila“.

Na isti način, prema podacima s mrežnih stranica tvrtki, R1 račun izdaje i AZM, dok Bina Istra svojim korisnicima nudi mogućnost da sami izrade svoj R1 račun putem online registracije i, naravno, na osnovu izdanog računa na naplatnoj kućici.

Autocesta Rijeka – Zagreb jedina izdaje R1, ali ne na svim izlazima

Jedini koncesionar koji u sustavu naplate cestarine ima mogućnost izdavanja R1 za sada je ARZ, ali niti oni taj račun ne izdaju na svim naplatnim kućicama. Kako se objašnjava na mrežnim stranicama tog koncesionara, od travnja 2006. godine, i to na zahtjev mnogobrojnih korisnika, R1 računi za plaćanje gotovinom izdaju se isključivo na naplatnim kućicama – što ne vrijedi samo za naplatne postaje Rupa i Demerje, za koje se šalju originalni računi s blagajni te se na osnovu toga korisniku izdaje R1 račun. Što se tiče Zagreba, R1 računi izdaju se na naplatnoj postaji Lučko gdje se cestarina može platiti isključivo gotovinom.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"