Obećanja

Ispunjavanje predizbornih obećanja: Traži se tko će izraditi projekt izgradnje autoceste do Dubrovnika

foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ mk

“Dovršiti izgradnju autocestovne mreže te izgraditi obilaznice velikih gradova i poveznice regionalnih pravaca na autoceste (uključujući Pelješki most i autocestu do Dubrovnika)”, obećao je HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića u programu s kojim je izašao na parlamentarne izbore 2016. godine.

„U skladu s našom vizijom prometnog sustava Hrvatske, provest ćemo brojne mjere i realizirati infrastrukturne projekte korištenjem EU fondova“, stoji u predizbornom programu HDZ-a, a jedan u nizu infrastrukturnih projekata je i dovršenje autoceste do Dubrovnika.

Projekt povezivanja južne Dalmacije na sustav mreža autocesta u Hrvatskoj neće biti realiziran u mandatu Vlade, iako su pripremne radnje za taj posao pokrenute.

Hoće li mandat ove vlade završiti tek sa studijom?

Početkom veljače ove godine, naime, Vlada je na sjednici održanoj u Dubrovniku donijela Zaključak u vezi s izradom studijske dokumentacije radi ostvarivanja poveznice Projekta cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske na potezu od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Grada Dubrovnika (točka 2.20). Tim dokumentom Vlada je zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da, u suradnji s društvom Hrvatske autoceste (HAC) osigura izradu studijske dokumentacije radi ostvarivanja poveznice Projekta cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske na potezu od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Grada Dubrovnika.

Kako se u vladinom zaključku objašnjava, procijenjena vrijednost izrade studijske dokumentacije, za potez od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac, je 1.875 milijuna kuna s PDV-om, a za potez od čvora Doli do grada Dubrovnika 2.187.500,00 kuna s PDV-om. Ukupno je riječ o preko četiri milijuna kuna, a taj novac osigurao je HAC planom poslovanja za ovu godinu.

Četiri mjeseca nakon Vladina zaključka HAC je objavio natječaj za izradu studijske dokumentacije povezivanja južne Dalmacije na sustav mreža autocesta na potezu od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Dubrovnika. Studijski dokumenti obuhvaćaju i izradu idejnog rješenja s procjenama troškova građenja te izradu prometnog modela. HAC je natječajnom dokumentacijom predložio i trasu buduće autoceste, ali i tehničke uvjete po kojima bi se gradila. Tako se od ponuditelja traži da razrade i mogućnost da se u prvoj fazi gradi poluprofil autoceste.

Zainteresirani ponuditelji za izradu studijske dokumentacije, prema uvjetima natječaja, ponude su trebali dostaviti do 6. kolovoza. Tjedan dana prije zatvaranja natječaja, međutim, stigla je žalba o kojoj se još odlučuje te je za očekivati da će rok za dostavu ponuda biti prolongiran.

Samu studiju, budući izvođač treba izradit u roku od devet mjeseci. U mandatu Vlade od cijele autoceste do Dubrovnika tako bi jedino mogla biti zgotovljena studijska dokumentacija.

I Pelješki most dočekat će novu vladu

Izgradnjom autoceste ili poluautoceste do Dubrovnika, koja se povezuje na Pelješki most prometno će se kvalitetnije povezati krajnji jug s ostatkom zemlje. O najvećem infrastrukturnom prjektu – izgradnji Pelješkog mosta – već smo pisali. Taj projekt u realizaciju je krenuo lani i trebao bi biti dovršen za dvije godine. Posao je dobila kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation koja nakon postavljanja temelja mosta nastavlja njegovu izgradnju.

O provedbi drugih mjera koje su bile najavljene pročitajte više u našoj rubrici obećanja.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.