Faktograf.hr

Samo činjenice

Verona: Pozornica za ujedinjavanje snaga ekstremnih desničara i “građanskih inicijativa” uoči europskih izbora

Na ulicama Verone preko 20 tisuća ljudi, okupljenih pod sloganom “Slobodna Verona, laička Italija”, prošle subote jasno se usprotivilo homofobnim, seksističkim i ksenofobim porukama koje su se protekla tri dana mogla čuti s pozornice XIII Svjetskog kongresa obitelji (World Congress of Families) u njihovom gradu, a kojega je podržao i na kojem je gostovao Matteo Salvini, talijanski vicepremijer, lider ekstremno desne Lige. Na kongresu su govorili i članovi vladajuće koalicije  Marco Bussetti, talijanski ministar obrazovanja, ali i ministar obitelji i osoba s invaliditetom Lorenzo Fontana, bivši zamjenik gradonačelnika Verone. Službeno pokroviteljstvo, ipak, dalo je Ministarstvo obitelji i osoba s invaliditetom, grad Verona i provincija Venetto, a upravo iz to razloga kongres se odvijao na centralnom trgu Verone, u palači Gran Guardia koju je grad ustupio na korištenje.

Samo dan kasnije, u nedjelju, veronskim „Hodom za obitelj“, maršom za zabranu pobačaja i „zaštitu prirodne obitelji“, kakav se već nekoliko godina odvija i u Hrvatskoj, završen je trodnevni program tog najznačajnijeg okupljanja za svjetske ultrakonzervativce. Nimalo slučajno, grad Verona odabran je zbog svoje mučne fašističke povijesti, ali i sadašnje sklonosti krajnjoj desnici koja u tom gradu ima ogroman broj pobornika. Osim toga, u listopadu prošle godine na inicijativu Liginog vijećnika i jednog od govornika na kongresu, Alberta Zelgera, gradsko vijeće Verone proglasilo je Veronu „pro-life“ utočištem.

„Zauvijek ću biti zahvalan Shakespeareu što je Romea i Juliju smjestio baš u Veronu“, govorio je s pozornice veronski gradonačelnik  Federico Sboarina na samom otvaranju kongresa.

Tisuće žena, s druge strane, na feminističkom maršu pjevale su „Guilietta, non avere paura, la vitta e’ troppo bella per aspettare un coglione da sola balcone“ (Julija, ne boj se, život je prelijep da ga provedeš čekajući kretena na blakonu).

Za Romea i Juliju organizatori su mjesto našli i na službenom logu veronskog Kongresa, a baš kao iz izloga u staroj gradskoj jezgri kao „dosjetljiva“ referenca iskakali su u govorima.

Burna podrška za Željku Markić

Naime, na priču o Romeu i Juliji osvrnuo se i na heteroseksualni pijedestal ih uzdizao gotovo svaki govornik Svjetskog kongresa obitelji, uključujući i Željku Markić, predsjednicu udruge U ime obitelji koja je i na ovom kongresu dočekana uz burnu podršku. Burna podrška rezultat je prvenstveno činjenice da je nakon referendumske inicijative te organizacije u Hrvatskoj 2014. u Ustav upisana homofobna odredba kojom se brak definira kao zajednica muškarca i žene, što predstavlja jedinstveni slučaj. Ista inicijativa slavno je propala prije nekoliko mjeseci u Rumunjskoj jer organizatori nisu uspjeli motivirati dovoljan broj ljudi na izlazak na referendum.

Veronski kongres prvi je u povijesti ove organizacije održan nakon samo šest mjeseci od prethodnog. Glavni razlog za to krije se u blizini izbora za Europski parlament koji će se odviti krajem svibnja. Ovo okupljanje predstavnika ekstremno desnih i populističkih stranaka i pripadajućih im i podržavajućih predstavnika ultrakonzervativnih civilnih inicijativa i organizacija, poslužilo je kao velika pozornica za predstavljanje namjera pripadnika tih skupina. Kažu, spremni su na očekivano povećanje predstavnika u Europskom parlamentu, ali i na dodatno okrupnjavanje i još snažnije i glasnije nametanje svoje agende.

Valja stoga primijetiti da je nakon snažnih pritisaka i brojnih protesta od sudjelovanja na kongresu odustao aktualni predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, a grb talijanske vlade povučen je sa svih službenih materijala nakon što je talijanski premijer Giuseppe Conte objavio da talijanska vlada neće biti službeni pokrovitelj kongresa.

„Svjetski kongres obitelji dosegao je kulminaciju Salvinijevom bezrezervnom potporom. S obzirom na to da su ranije osigurali potporu Istočno Europskih populista, uključujući mađarskog premijera Viktora Orbana i moldavskog predsjednika Igora Dodona, ova mreža sada pokazuje da je uspjela kreirati most među regijama“, kaže Gillian Kane, istraživačica IPAS-a, međunarodne organizacije posvećene seksualnim i reproduktivnim pravima žena, Faktografu.

Luigi Di Maio oko skupa se sukobio sa Salvinijem

Kongres, dakle, nije služio samo kreiranju internacionalnih veza, već i za učvršćivanje onih nacionalnih, potencijalno sklapanje koalicija u nadolazećim izborima za Europski parlament, kako onih nacionalnih tako i budućih suradnja u Europskom parlamentu. Blizina izbora, prema interpretaciji talijanskih feministkinja, glavni je razlog zbog kojeg se Luigi Di Maio vicepremijer i lider Pokreta pet zvjezdica distancirao od skupa nazvavši ga „srednjovjekovnim“ i sukobio se sa Salvinijem. S obzirom na opadajuću popularnost Pokreta pet zvjezdica, a sve veću popularnost Lige, javno pojavljivanje Salvinija na skupu na kojem je  govorila i Giorgia Meloni, liderica desne Talijanske braće, ukazuje na sve bliskiju suradnju u budućnosti, posebno u Europskom parlamentu. Meloni je, napomenimo, održala jedan od najžustrijih govora, a publika ju je euforično pozdravljala.

Pojavljivanje Mattea Salvinija u subotu izazvalo je erupciju oduševljenja u glavnom auditoriju kongresa, baš kao i većina njegova govora. Okupljenih četristotinjak ultrakonzervativaca brzo je prešlo preko Salvinijeve napomene da u ovom trenutku nema namjeru mijenjati zakon iz 1978. kojim je u Italiji legaliziran pobačaj. Ipak, važno je primijetiti da se oko 70 posto ginekologa u Italiji poziva na priziv savjesti, a ta brojka u nekim regijama još je i veća i u kontinuiranom porastu, prema podacima talijanskog ministarstva zdravstva.

Salvini, najpoznatiji po krajnje antiimigratinskim stavovima i inicijativama, nije propustio ni ovu priliku za izražavanje svojih ksenofobnih stavova.

“Feministkinje koje govore o pravima žena se zapravo prave da ne vide što je prva, jedina i najveća stvarna prijetnja za prava, socijalna dostignuća, slobodu rada, studiranja, govora i odijevanja po vlastitoj volji. To nije Svjetski kongres obitelji, već islamski ekstremizam, kultura gdje je vrijednost žena manja od nule”, rekao je Salvini.

Mađari i Talijani u obrani kršćanske kulture

Katalin Novak, mađarska ministrica obitelji, drugog dana kongresa u više je navrata naglasila da sudjeluje kao reprezentica vlade Viktora Orbana, mađarskog premijera za čije je vladavine Mađarska pretvorena u iliberalnu demokraciju, a njezin govor također je uključivao snažnu antiimigrantsku retoriku.

„Umjesto da se pitamo zašto mladi Europljani nemaju djecu mi uvozimo strance. Podupiremo masovnu imigraciju umjesto da pomognemo svojim ljudima da imaju djecu i obitelji“, rekla je Novak koja je u više navrata Europu nazvala „praznom kolijevkom“.

„Europa počinjava sporo samoubojstvo jer odustaje od kršćanske kulture i odustaje od mladih ljudi. Mađari i Talijani neće takvo što dozvoliti, a s nama se slaže sve više drugih ljudi. Slažemo se s Italijom u njezinoj pro-obiteljskoj politici, ali i pristupu migracijama. Nadam se da možemo zajedno promijeniti Europu“, rekla je Novak na opće oduševljenje.

Podsjetimo, pretposljednji Svjetski kongres obitelji održan je u Budimpešti, a troškove skupa podmirio je mađarski premijer Viktor Orban, glavna zvijezda tog kongresa.

„Svjetski kongres obitelji dosegao je kulminaciju Salvinijevom bezrezervnom potporom. S obzirom na to da su ranije osigurali potporu istočnoeuropskih populista, uključujući mađarskog premijera Viktora Orbana i moldavskog predsjednika Igora Dodona, ova mreža sada pokazuje da je uspjela kreirati most među regijama“, kaže Gillian Kane Faktografu.

Spajanje ‘nedavno oslobođene Istočne Europe’ i Rusije i vođa sa Zapada

Napominje da je riječ o konačnom ispunjenju prvotnog cilja osnivača Kongresa, a koji je Alan Carlson, dugogodišnji prvi predsjednik verbalizirao još sredinom devedesetih na prvom održanom kongresu.

„Ispunjen je cilj kojega je zadao Alan Carlson na prvom Svjetskom kongresu obitelji održanom u Pragu 1995., a to je spajanje ‘nedavno oslobođene Istočne Europe’ i Rusije i vođa sa Zapada“, kaže Gillian Kane u odgovoru na naše pitanje po čemu se ovaj veronski kongres najviše razlikuje od svih dosadašnjih.

Od Carlosonovog Howard Centra, organizaciju kongresa 2016. godine, nakon potpisivanja globalnog anti-LGBT manifesta u južnoafričkom Cape Townu, preuzela je novosnovana Internacionalna organizacija za obitelj (IOF) čiji je predsjednik Brian Brown. Taj manifest potpisala je i Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, zajedno s predstavnikom ekstremno desne i pročetničke stranke Dveri čiji su predstavnici također sudjelovali na kongresu u Veroni.

Potpisani manifest u skladu je s dokumentom nazvanim „Povratak na naravni poredak: Agenda za Europu“, o kojem je Faktograf ekstenzivno pisao. U njemu se detaljno razrađuju planovi ultrakonzervativnih organizacija i aktivista za budućnost; ‘povratak na naravni poredak’ označava planove za budućnost koji uključuju “zabranu sodomije, donošenje zakona koji otežavaju razvod, pogodnosti za bračne zajednice poput poreznih olakšica, zakone kojima se zabranjuje „gej propaganda“, legalizaciju školovanja kod kuće u svim zemljama, prigovor savjesti za liječnike i farmaceute, uvođenje zabrane pobačaja u međunarodno pravo, međunarodnu zabrana upotrebe matičnih stanica, međunarodnu konvencija kojom se zabranjuje eutanazija”.

Najveći dijelom tih tema bavili su se sudionici veronskog Svjetskog kongresa obitelji, a koji uključuju i parlamentarnu zastupnice Lucy Akello koja je u Ugandi podržala donošenje zakona kojim bi se homoseksualnost kažnjavala smrću ili doživotnim zatvorom. Na kongresu je sudjelovala i Therese Okafor, nigerijska aktivistkinja koja je gej osobe uspoređivala s terorističkim organizacijama.

Arsuaga o “kulturnom ratu”

Organizatori Svjetskog kongresa obitelji od samog početka veliku pažnju posvećuju njegovanju odnosa između  američkih i ruskih ultrakonzervativnih oranizacija i lidera. Baš kao i na dvanaestom kongresu, održanom prije samo šest mjeseci u Moldaviji, iako su novinari i novinarke u više navrata razotkrivali tajne načine na koje ruski oligarsi financiraju pripadnike ovog pokreta, Mada je ruskih sudionika bilo drastično manje nego prije nekoliko mjeseci u Moldaviji i uglavnom su se sklanjali od novinara i novinarki, ta je veza bila jasna i na ovom kongresu. Na kongresu su govorili Viktor Zubarev, zastupnik u ruskoj Državnoj Dumi, Elena Popova Vladimirovna, ruska senatorica, Elena Milskaya, generalna direktorica „Fundacije sv.Bazila velikog““ koju je uspostavio ruski oligarh Konstantin Malofejev, financijer brojnih ultrakonzervativnih inicijativa nazivan i Putinovim Sorosem.

Kako je Faktograf ranije pisao, zahvaljujući dokumentarnom filmu “Pobačaj: protunapad križara”, znamo da je Malofejev (koji to negira) financirao kampanju platforme Citizen GO koja u ovom trenutku ima predstavništvo u više od 50 zemalja, uključujući i Hrvatsku, a čije sjedište bazirano u Španjolskoj predvodi Ignacio Arsuaga. Arsuaga je održao jedan od militantnijih govora, jasno naznačivši da se “vodi kulturni rat“.

Nedugo nakon Malofejeve uplate, pokazao je dokumentarac, u upravni odbor platforme CitizenGO zasjeo je Aleksej Komov, Malofejevljev bliski suradnik i lider ruskog ogranka Svjetskog kongresa obitelji, ujedno zaposlen u Malofejevljevoj Humanitarnoj fondaciji sv. Bazila Velikog. Komov je također bio jedan od govornika u Veroni, a posebno je zanimljivo što je najavio pokretanje nove inicijative koja će se snažnije i fokusiranije no ijedna do sada fokusirati na promicanje kreacionizma. Jedan od načina na koje bi se ta tema kao i ostale uspješno propagirale je u Hrvatskoj posljednjih godina često spominjano i žestoko agitirano „roditeljsko pravo na izbor obrazovanja djece“, o čemu je Faktograf i ranije pisao.

Lokacija održavanja idućeg kongresa, prema neslužbenim najavama, trebala bi biti u Brazilu. Održavanje Svjetskog kongresa obitelji u Brazilu ne bi bila samo proslava pobjede i promjena koje provodi krajnje desni nedavno izabrani  predsjednik Jair Bolsonero, već i jednim dijelom posveta tamo pokrenutom TFP-u čija je podružnica u Hrvatskoj Zaklada Vigilare, a kojom upravljaju poljski ultrakonzervativci.

Angela Vidal Gandra da Silva Martins, državna tajnica za obitelj, poručila je da će „Brazil štiti život od začeća“. „Brazil je pro-life. Slavimo život“, rekla je na oduševljenje okupljenih u Veroni.

 

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.