Aktualno

Ordo Iuris preko MOST-a izlazi na hrvatske izbore za Europski parlament

foto HINA/ Mario Strmotić/ ms

Aktivist Ordo Iurisa, najmoćnije poljske ultrakonzervativne nevladine organizacije, Ivan Prskalo nalazi se na kandidacijskoj listi MOST-a za skorašnje izbore u Europski parlament. I to na visokoj trećoj poziciji, odmah nakon Bože Petrova i Sonje Čikotić.

Prskalo je široj javnosti potpuno nepoznati ultrakonzervativni aktivist koji je na pažnju medija naišao kada je postao član radne skupine za ratifikaciju Istanbulske konvencije kojoj se organizacija čija je stajališta zastupao, iako ona nije bila službeno registirana u Hrvatskoj, žestoko protivi. Aktivistkinje za prava žena, ali i i brojni drugi isticali su tada da je izbor Prskala, ali i Ivana Munjina, predstavnika udruge U ime obitelji, u tu radnu skupinu, za svaku osudu.

Podrška Troskota

Za potrebe predizborne kampanje ovom ultrakonzervativnom aktivistu otvorena je posebna Facebook stranica s koje se na društvenim mrežama MOST-a posebno zahvalio stranci na „ukazanom povjerenju“, a na „podršci“ Zvonimiru Troskotu. Troskot je, pak, javnosti poznat kao „mlado lice“ koje je predvodilo prikupljanje potpisa referendumske inicijative „Narod odlučuje“, da bi, prema našim izvorima, nakon brojnih nesuglasica sa Željkom Markić, predsjednicom udruge U ime obitelji, iz te udruge naprosto isčeznuo.

„Bdjeti nad tradicionalnim vrijednostima i promptno reagirati ukoliko se u zakonskim okvirima pojave nelogičnosti. To će biti naš cilj. To će biti cilj Ordo Iurisa“, zabilježio je Jutarnji list tumačenje Ivana Prskala zašto Ordo Iuris treba djelovati u Hrvatskoj.

„Bdijeti i promptno reagirati“, jasno je po djelovanju Ordo Iurisa u Poljskoj, ali i u Hrvatskoj, znači zalaganje za apsolutnu zabranu prava žena na abortus, zalaganje protiv rodne ravnopravnosti, protiv prava LGBT osoba i borbu protiv antidiskriminacijskih legislativa. Važno je naglasiti da ta organizacija usko surađuje s vladajućom poljskom političkom strankom – Pravo i pravda.

Komentar na kandidaturu Ivana Prskala zatražili smo od Nikole Grmoje, saborskog zastupnika i političkog tajnika Mosta.

Grmoja ne bi ulazio u svjetonazorska pitanja

“Glede njegovih stavova o pobačaju kao i o drugim svjetonazorskim temama – Most ih poštuje i prepušta njemu kao i svim svojim članovima i simpatizerima da ih slobodno i po svojoj savjesti iskazuju”, rekao je Grmoja Faktografu. Napominje da se Prskalo kao “korporativni pravnik svakodnevno susreće s pitanjima i problemima prekograničnog poslovanja unutar EU, a ima i praktična znanja o funkcioniranju jedinstvenog tržišta”, ali i da su pitanja “javnih nabava i koncesija posebno područje njegova interesa”. Poseban interes za ograničavanje ženskog prava na izbor, dakle, za Grmoju nije problematično.

Ordo Iuris do sada se u Hrvatskoj povezivao najviše sa Zakladom Vigilare i njezinim čelnikom Vicom Batarelom, koji je u više navrata isticao da je „zahvalan“ na pomoći koju im ta poljska organizacija pruža. Ta je pomoć uključivala i suradnju na izradi ustavne tužbe protiv postojećeg tzv. Zakona o abortusu, kojega je hrvatski Ustavni sud nakon višedesetljetnog odugovlačenja na kraju ipak proglasio ustavnim. Ipak, koliko su točno povezani postalo je jasno prije pola godine kada je otkriveno da je Zaklada Vigilare samo poljska podružnica jer je većinski osnivački ulog dala poljska Asocijacija za kršćansku kulturu o. Piotr Skarga, čiji čelni ljudi kontroliraju i Nadzorni odbor Vigilarea. Iste osobe u Poljskoj su 2013. godine osnovale Ordo Iuris, a čelnici te organizacije gosti su festivala koje Vigilare već godinama organizira u Zagrebu. Na jednom od njih govornik je bio i Prskalo i to na panelu nazvanom „Do kada taj spolni odgoj i rodna ideologija u hrvatskim školama“.

Čelništvo MOST-a, prvenstveno zbog Bože Petrova i Nikole Grmoje, od ranije je poznato po poveznicama s ultrakonzervativnim i klerikalnim organizacijama. Tako je, primjerice, Petrov 2011. godine kao ‘novu političku opciju, koja za razliku od lijevo-desnih prijevara koje većinom idu za osobnim probitkom, nudi ono što hrvatski narod uistinu ima već dugo stoljeća, a to su kršćanske, moralne, tradicionalne i obiteljske vrijednosti’ opisivao Hrast u čijem je članstvu bio. Nakon brojnih svađa, iz te stranke izrodila se stranka istog akronima koju sada vodi Ladislav Ilčić, a Ivica Relković, nekada predstavljan kao politički guru upravo je s Petrovom osnovao Most iz kojega je u konačnici izguran. Prema registru stranaka, tim prvim Hrastom i dalje predsjeda Željka Markić, aktualna predsjednica udruge U ime obitelji, koja je i sama sudjelovala u osnivanju još jedne propale stranke – Projekt Domovina.

 

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.