Obećanja

Bolnica na kraju grada

Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Izgradit ćemo novu dječju bolnicu – obećao je HDZ u svom predizbornom programu 2016. godine.

Okvirni sporazum o suradnji na pripremi projekta „Izgradnje nacionalne dječje bolnice“ u zagrebačkom Blatu, što su ga potpisali Andrej Plenković, predsjednik Vlade i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, prvi je korak u realizaciji izgradnje te bolnice u zagrebačkom Blatu, na mjestu nikada dovršene Sveučilišne bolnice.

Novac iz europskih fondova za izradu tehničke i projektne dokumentacije

Za sada je osigurano 42,3 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, za izradu tehničke i projektne dokumentacije. To je preduvjet za prijavu projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice za sufinanciranje europskim sredstvima u idućem proračunskom razdoblju (2021-2027 godina).

Nova bolnica trebala bi objediniti postojeće kapacitete Klinike za dječje bolesti u Zagrebu i dijelove pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica, te osigurati provedbu zdravstvene zaštite na području ginekologije i opstetricije.

Izgradnju nove dječje bolnice HDZ je istaknuo kao jedan od svojih prioriteta u predizbornom gospodarskom programu 2016. godine. U prosincu 2017. Vlada je donijela oduku o osnivanju Povjerenstva za osiguranje adekvatne infrastrukture za provođenje kliničke pedijatrijske skrbi u Gradu Zagrebu, a u studenom prošle godine prihvatila je tekst sada potpisanog okvirnog sporazuma s gradom Zagrebom čija je gradska skupština isti sporazum prihvatila dva mjeseca ranije. Iz njegova obrazloženja proizlazi da za izgradnju nove Nacionalne dječje bolnice nije potrebna studija predizvodljivosti, već je dovoljna studija izvodljivosti, nakon koje slijedi idejno rješenje, a potom izvedbeni projekt.

Dječja bolnica adut kampanje za EU izbore

Iako su dva partnera na projektu još prošle godine prihvatila sadržaj sporazuma, očito se s njegovim potpisivanjem čekalo dok ne krene kampanja za europske izbore.

Prema riječima Plenkovića, riječ je o strateškom projektu Vlade kojim se želi omogućiti najbolja skrb najmlađim pacijentima.

“Pitanje zdravstva je uistinu projekt za generacije. Svi znamo kakav je danas naš zdravstveni sustav, koliki su njegovi troškovi i koliko je važno da bude dostupan i održiv. Da zdravstvene usluge koje se pružaju našim građanima budu na najvišoj razini, uz posebnu brigu o najmlađima, trudnicama, rodiljama i majkama, mora biti na visokom mjestu prioriteta”, rekao je Plenković. Dodao je i kako će Vlada sa svoje strane učiniti sve da se u taj projekt krene te da će on trajati duže od jednog mandata Vlade.

Nacionalna dječja bolnica gradit će se na prostoru nikada dovršene Sveučilišne bolnice u Blatu koji desetljećima propada. Ta je bolnica građena samodoprinosom Zagrepčana u periodu od 1985. do 1992. godine kada su radovi zbog rata stali i nikada nisu obnovljeni. Hoće li se zapušteno zdanje rušiti i graditi nova bolnica ili će se smjestiti u postojećem zdanju pokazat će studija izvodljivosti koju će koštati 37 milijuna kuna i očekuje se da će biti gotova sredinom iduće godine. Sam ministar zdravstva Milan Kujundžić je vrlo optimističen te navodi: “Koliko znamo, statika je dobra i ne vidim razlog da se tu ne izgradi studentski kampus, da i Zagreb ne dobije svoj Harvard”.

 

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.