Razotkriveno

PROVJERA TOČNOSTI: Jesu li američki špijuni otkrili da Tito nije postojao?

Društvenim mrežama u Hrvatskoj i regiji zadnjih se dana širi “bombastična” dezinformacija o Josipu Brozu Titu. “SKINUTA OZNAKA TAJNOSTI: CIA šokirala svijet, Josip Broz Tito nikada nije postojao!?”, poručuje u svom naslovu jedan od brojnih portala koji su objavili ovu vijest, čime se stvara dojam da je o Titu upravo razotkrivena neka nova, dosad nepoznata informacija.

A ta informacija glasi kako je George Peterson, autor nedavno deklasificiranog CIA-inog dokumenta, izjavio da “su građani nekadašnje SFRJ živjeli u zabludi i snu da ih predvodi čovjek koji je razlike i nepomirljivosti među njima pretvorio u bratstvo i jedinstvo”. Obavještajac po imenu George Peterson, međutim, ne postoji u CIA-inom indeksu deklasificiranih dokumenata.

Opisana dezinformacija vjerojatno je rezultat dokumenta američkih tajnih službi deklasificiranog još 2013.godine, u kojem se temeljem lingvističke analize propitivalo etničko porijeklo predsjednika Jugoslavije. Analitičari američkih službi tada su doista zaključili kako postoji mogućnost da Josip Broz Tito porijeklom nije bio Hrvat, već Rus ili Poljak. Isti dokument, međutim, odbacuje i teoriju zavjere o Titu kao ubačenom agentu stranih sila, tj. zaključuje kako Titovi postupci pokazuju da je daljnja analiza ovog pitanja nebitna “jer sve ukazuje da on namjerava ući u povijest kao Josip Broz, Jugoslaven”.

Kao dodatni argument u prilog tvrdnji da “Tito nije postojao” u tekstu kojim se prenosi ova dezinformacija o Titu, navodi se i izjava beogradskog odvjetnika Miroslava Todorovića, autora knjige “Hoštapler”. Ni ovo nije nova informacija; predmetna knjiga u kojoj se tvrdi da je pravi Tito na ruskom frontu zamijenjen ubačenim agentom objavljena je još 2004. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.