Razotkriveno

PROVJERA TOČNOSTI: Laž je da migranti dobivaju ilegalne i anonimne kartice s novcem

U javnom prostoru opet se pojavila lažna tvrdnja kako izbjeglice koji dolaze u Europu nezakonito dobivaju anonimne bankovne kartice, “napunjene” novcem koji mogu trošiti kako god žele. Ova dezinformacija dio je anti-izbjegličke propagandne kampanje mađarske vlade. Mediji koji su ovu informaciju prenijeli u Hrvatskoj i regiji pozivaju se na objavu sa službenih stranica mađarske vlade, tj. na izjavu Györgyja Bakondija, savjetnika za sigurnost mađarskog premijera Viktora Orbána.

Činjenica je da postoji nekoliko humanitarnih akcija kojima se izbjeglice opskrbljuje prepaid debitnim karticama na koje se mjesečno uplaćuje unaprijed određena i ograničena količina novca, ovisno o broju članova obitelji korisnika kartice. U takvim humanitarnim akcijama na teritoriju Turske, Jordana, Libanona i Grčke sudjeluje i Europska komisija, a primatelji pomoći su mahom izbjeglice iz Sirije. Europska komisija izbjeglicama pomaže kroz suradnju s UNHCR-om, Crvenim križem i Caritasom. Za ovaj program je Europska komisija u periodu od 2016. do 2018. izdvojila122 milijuna eura, stoji na službenim stranicama Europskog parlamenta, u odgovoru na zastupničko pitanje Marija Borghezija, eurozastupnika talijanske ekstremno desne vladajuće stranke Liga.

“Sukladno europskom pravu, ovaj program tražiteljima azila osigurava materijalne uvjete da zadovoljile svoje osnovne potrebe na dostojanstven, zakonit i učinkovit način”, objasnio je Borgheziju Europski parlament u odgovoru iz veljače 2019. godine, uz sljedeći dodatak: “Kartice sadrže broj koji se odnosi na identitet korisnika programa. Identitet vlasnika kartice verificira se redovitim mjesečnim provjerama uživo. Kartice se otkazuju ako se utvrdi bilo kakva zlouporaba ili lažan identitet. Kartice se mogu koristiti samo u Grčkoj”.

Propaganda povezana s Orbánom

Ranija se varijacija ove lažne tvrdnje pojavila u studenom 2018. godine, a već tada su je kao netočnu raskrinkali fact checkeri kao što su Snopes i Africa Check. Tada se tvrdilo da novcem ilegalno migrante opskrbljuje i filantrop George Soros, protiv kojeg ekstremna desnica vodi međunarodnu hajku utemeljenu u anti-semitizmu. Milijarder Soros izbjeglicama pomaže kroz zajednički projekt s MasterCardom.

Izvor koji je proširio ovu dezinformaciju i tada je bio povezan s mađarskim premijerom Orbánom. U pitanju je bila slovenska televizija Nova24 TV, koju su osnovali članovi i simpatizeri Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše. Međutim, slovenski mediji u svibnju 2018. otkrili su da su vlasnički udio u Novoj24 TV za 800.000 eura preuzeli mađarski oligarsi bliski Orbánu. Smatra se da su Orbánovi oligarsi na ovaj način zapravo financirali Janšinu predizbornu kampanju. Dakle, u vrijeme kad je Nova24 TV proširila lažnu tvrdnju o karticama za migrante, već je bila u suvlasništvu mađarskih oligarha.

Tjednik Nacional u veljači ove godine najavio je da će Peter Shatz, mađarski oligarh koji je uložio u slovensku Novu 24 TV, kupiti i zagrebačku lokalnu televiziju Z1. Televizija Z1 trenutno je u vlasništvu trgovačkog lanca Pevec, čiji je najveći dioničar Energia naturalis, holding u sklopu kojeg posluje Prvo plinarsko društvo (PPD), posrednik ruskog Gazproma za uvoz plina u Hrvatsku. Vlasnik PPD-a Pavao Vujnovec poslovnim je transakcijama povezan s poduzetničkim krugom kojem se pripisuje bliskost mađarskom premijeru. Televizija Z1 najpoznatija je kao jedna od lokalnih televizija na kojima se emitira kontroverzna desničarska emisija “Bujica” Velimira Bujanca, pokrenuta u vrijeme kad je HDZ Ive Sanadera novcem iz famoznog “crnog fonda” kupovao lokalne medije.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.