Razotkriveno

Portal udruge U ime obitelji činjenične podatke o pobačaju proglašava “lažnim vijestima”

Više medija u Hrvatskoj i Sloveniji tijekom zadnjih tjedana objavilo je da se povećava broj Hrvatica koje odlaze u Sloveniju na pobačaj. Narod.hr, portal udruge U ime obitelji, te je medijske izvještaje netočno proglasio “lažnim vijestima”.

U tekstu na portalu Narod.hr problematiziraju se izveštaji Večernjeg lista i RTL-a o Hrvaticama koje su prisiljene u sve većem broju odlaziti u Sloveniju kako bi obavile prekid trudnoće. Portal udruge U ime obitelji objavio je javno dostupne podatke o broju pobačaja u Hrvatskoj i Sloveniji, te ustvrdio kako je iz navedenog “vidljivo da bolnice u Hrvatskoj izvršavaju pobačaje i da je medijska hajka na priziv savjesti liječnika i osoblja neopravdana”.

RTL-u pak zamjeraju kako je tvrdnju da “sve više Hrvatica ide u Sloveniju na pobačaj” iznio “samo na temelju zadnja tri mjeseca”. Propuštaju međutim spomenuti da je RTL samo u najkraćim crtama prenio informacije iz opsežnog priloga slovenske javne televizije, te potpuno ignoriraju tvrdnje slovenskih liječnica iznesene u predmetnom prilogu.

Pobačaj u Hrvatskoj nedostupan

Izvor informacije da hrvatske pacijentice sve češće na pobačaj dolaze u Sloveniju je dr. Mateja Vukmanič Pohar, koja je objasnila da Hrvaticama u njihovoj državi pobačaj nije lako dostupan. Da se radi o neospornoj činjenici vidljivo je iz interaktivne karte koju je izradio ženski tim ekspertne skupine Code for Croatia, a temeljem podataka koje su u odvojenim istraživanjima prikupile novinarke Danka Derifaj i Mašenjka Bačić. Istovremeno, u Sloveniji samo 3 posto ginekologa odbija raditi pobačaj zbog priziva savjesti.

Prilog slovenske javne televizije izvor je i tvrdnje da se broj Hrvatica koje dolaze na pobačaj u Sloveniju u prvom kvartalu ove godine povećao za 25 posto s obzirom na lanjsku godinu. Istu je informaciju objavio i Večernji list pozivajući se na izjavu dr. Nataše Kočnar, predstojnice ginekološkog odjela i rodilišta u Brežicama. Ona je također ustvrdila da “u Hrvatskoj jača stigmatizacija žena i pobačaja pa se [liječnici] u većem broju pozivaju na priziv savjesti”.

Hrvatice javno svjedočile o stravičnim iskustvima

Portal udruge U ime obitelji ignorira i stravično iskustvo koje je jedna pacijentica podijelila s novinarkom RTV Slovenija: “Krvarila sam od prvog dana trudnoće, liječnik je jedva otkrio otkucaje srca fetusa. Preventivno sam se odlučila za pobačaj, ali liječnici u Hrvatskoj nisu ga željeli napraviti, njihov odnos prema meni bio je ponižavajuć, vrijeđali su me, osjećala sam se očajno. Zato sam došla u Sloveniju”. Da se ne radi o izdvojenom ekscesu, pokazuju brojna negativna iskustva o kojima su hrvatske pacijentice javno svjedočile u sklopu inicijative Prekinimo šutnju.

Ginekolog dr. Dubravko Lepušić još je 2017. godine javno upozoravao da se povećava broj Hrvatica koje na pobačaj odlaze u Sloveniju zbog nedostupnosti abortusa u Hrvatskoj. U veljači ove godine dr. Lepušić govorio je o istoj temi, kazavši da hrvatski liječnici žene čak i šalju na pobačaj u Sloveniju, ako se isti zbog komplikacija mora obaviti nakon 24. tjedna trudnoće. Ovu temu problematizirala je i Slobodna Dalmacija, čija je novinarka također utvrdila da Hrvatice sve češće moraju ići u Sloveniju kako bi pobacile.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.