Razotkriveno

Ne vjerujte teorijama zavjere, za dolazak izbjeglica u Europu nije kriv George Soros

Georgesoros.com

Internetom kruže nebrojene teorije zavjere u čijem središtu je George Soros. A sad se ponovo počela širiti jedna od najpopularnijih, koju je u Hrvatskoj portal Dnevno.hr izvorno promovirao još 2015. godine, a koja glasi da je američki filantrop mađarskih korijena zapravo krivac za migracije s Bliskog istoka prema Europi.

Utemeljenje za takvo stajalište pronalaze u tekstu koji je Soros u rujnu 2015. napisao za Project Syndicate. U tom tekstu Soros tvrdi da Europska unija mora reformirati svoju politiku odobravanja azila, te iznosi konkretne prijedloge kako to napraviti. Europska unija Soroseve je smislene prijedloge mahom ignorirala. Pa ipak, teoretičari zavjere u Sorosu i dalje vide nekakvog velikog manipulatora koji iz sjene povlači konce svjetske politike. Zbog čega je to tako?

Dva Židova glavni krivci za anti-semitsku zavjeru

Odgovor na ovo pitanje ponudio je u siječnju ove godine Hannes Grassegger, novinar BuzzFeeda, u tekstu naslovljenom “Nevjerojatna priča o zavjeri protiv Georgea Sorosa”. Istražujući pozadinu teorija zavjera koje okružuju Sorosa, Grassegger je utvrdio kako je masovno demoniziranje Sorosa započelo nakon što ga je na pik uzeo autoritarni mađarski premijer Viktor Orban. Zanimljivo je da su Orbanu ovu taktiku karakteriziranja Sorosa kao neprijatelja mađarskog naroda, pri čemu se obilato koristi anti-semitska retorika, predložila dva židovsko-američka politička operativca: George Birnbaum i Arthur Finkelstein.

Njih dvojicu je Orban u svojoj kampanji 2008. godine angažirao temeljem preporuke Benjamina Netanyahua, izraelskog premijera kojem je Finkelstein 1995. pomogao da na izborima pobijedi naizgled nepobjedivog Shimona Peresa. Finkelsteinova teza da je u predizbornoj kampanji važnije demoralizirati birače suparnika, nego motivirati vlastite birače u Izraelu se pokazala točnom. Okosnica Netanyahuove kampanje bila je neutemeljena tvrdnja da će Peres, ako pobijedi na izborima, podijeliti Jeruzalem s Palestincima. Birnbaum je u razgovoru za BuzzFeed priznao kako su, kad ih je Orban angažirao na izborima u Mađarskoj, najprije krenuli tražiti neprijatelja kojeg će predstaviti biračima. Pronašli su ga u liku Georgea Sorosa, s čim Orban nije imao nikakvih problema iako je u mladosti i sam bio stipendist Soroseve Zaklade Otvoreno društvo.

Tuđman među pionirima

Teorije zavjere usmjerene protiv Sorosa postojale su i ranije, ali tek zahvaljujući Orbanovoj kampanji 2008. postale su globalno popularne. U Hrvatskoj takve teorije lako padaju na plodno tlo zato što postoje još od ranih 90-ih, kada ih je promovirao Franjo Tuđman. Svoj susret s Tuđmanom 1993. godine Soros je tako navodno opisao kao “najneugodniji razgovor u životu”. O lošim odnosima s Tuđmanom Soros je i otvoreno govorio za hrvatske medije. Zaposlenike Sorosevog Otvorenog društva u Hrvatskoj su 90-ih proganjali represivni organi, prvenstveno jer je Soros podržavao organizacije civilnog društva i nezavisne medije koji se nisu slagali s Tuđmanovom autoritarnom vizijom hrvatskog društva.

Tuđman nije, međutim, bio izvorni propagator teorija zavjere usmjerenih protiv Sorosa. Prvi takav slučaj ipak je zabilježen u Sorosevoj rodnoj Mađarskoj, gdje ga je 1992. godine mađarski populist i notorni anti-semit Istvan Csurka prozvao “lutkom Jeruzalema”. Javnost je protiv Sorosa 1995. huškao i slovački premijer Jan Slota, a 1997. u izrazito anti-semitskom istupu Sorosa je kao krivca za pad lokalne valute prozivao i malezijski premijer Mahathir bin Mohamad. Takve i slične optužbe protiv Sorosa redovito se pojavljuju u državama u kojima Otvoreno društvo financira medije i aktiviste koji se zalažu za demokratizaciju društva i transparentniju vlast.

NAPOMENA: Izdavač portala Faktograf.hr je udruga Gong, čiji se rad između ostalog financira i donacijama Zaklade Otvoreno društvo. Zaklada Otvoreno društvo ne financira rad portala Faktograf.hr.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.