Razotkriveno

Pernaru pokušavaju prišiti nepostojeću mentalnu bolest

HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Facebook stranica Konflikt, koja se lažno pokušava predstavljati kao medij, iako su im objave anonimne i neutemeljene na činjeničnim izvorima podataka, bez dokaza pokušava prikazati Ivana Pernara, saborskog zastupnika Živog zida, kao mentalnog bolesnika.

“Saborski zastupnik Živog zida postao je poznat po svojim javnim istupima i cirkusima u kojima oštro i na granici incidenta kritizira vladajuće te ga je saborska straža već 2 puta morala iznositi iz dvorane radi teške bolesti poremećaja ličnosti F62.3”, uvod je u tekst u kojem se zatim na krajnje neukusan način pretresaju detalji iz Pernarovog privatnog života, a koje ovdje nećemo spominjati.

Ni ne moramo, s obzirom da se već iz uvoda vidi da su tvrdnje iznesene o Pernaru neutemeljene. Naime, Pernarova navodna dijagnoza “teške bolesti poremećaja ličnosti F62.3” uopće ne postoji u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i srodnih zdravstvenih problema (Deseta revizija) koju je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Dijagnoza F62, koja se odnosi na trajne promjene ličnosti nakon katastrofalnih događaja, ima nekoliko varijanti. Medicinska znanost tako bilježi dijagnoze F62.1 (trajna promjena ličnosti nakon psihijatrijske bolesti), F62.8 (ostale trajne promjene ličnosti), te F62.9 (trajna promjena ličnosti, nespecificirana). Međunarodna klasifikacija bolesti i srodnih zdravstvenih problema ne poznaje dijagnozu F62.3.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.