Pernaru pokušavaju prišiti nepostojeću mentalnu bolest

P.V.

Facebook stranica Konflikt, koja se lažno pokušava predstavljati kao medij, iako su im objave anonimne i neutemeljene na činjeničnim izvorima podataka, bez dokaza pokušava prikazati Ivana Pernara, saborskog zastupnika Živog zida, kao mentalnog bolesnika.

“Saborski zastupnik Živog zida postao je poznat po svojim javnim istupima i cirkusima u kojima oštro i na granici incidenta kritizira vladajuće te ga je saborska straža već 2 puta morala iznositi iz dvorane radi teške bolesti poremećaja ličnosti F62.3”, uvod je u tekst u kojem se zatim na krajnje neukusan način pretresaju detalji iz Pernarovog privatnog života, a koje ovdje nećemo spominjati.

Ni ne moramo, s obzirom da se već iz uvoda vidi da su tvrdnje iznesene o Pernaru neutemeljene. Naime, Pernarova navodna dijagnoza “teške bolesti poremećaja ličnosti F62.3” uopće ne postoji u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i srodnih zdravstvenih problema (Deseta revizija) koju je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Dijagnoza F62, koja se odnosi na trajne promjene ličnosti nakon katastrofalnih događaja, ima nekoliko varijanti. Medicinska znanost tako bilježi dijagnoze F62.1 (trajna promjena ličnosti nakon psihijatrijske bolesti), F62.8 (ostale trajne promjene ličnosti), te F62.9 (trajna promjena ličnosti, nespecificirana). Međunarodna klasifikacija bolesti i srodnih zdravstvenih problema ne poznaje dijagnozu F62.3.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"