Razotkriveno

Nastavljaju se manipulacije brojem žrtava komunističke Jugoslavije

Blog Hrvatske pravice optužio je Faktograf za nevjerodostojnost zbog teksta u kojem smo provjeravali točnost procjena broja komunističkih žrtava u Jugoslaviji. U tom smo tekstu razotkrili netočnu tvrdnju da “Crna knjiga komunizma” navodi kako je jugoslavenski komunistički režim ubio više od milijun ljudi. U izvornom tekstu istaknuli smo kako se nigdje u knjizi ne navodi broj komunističkih žrtava u Jugoslaviji.

Na blogu Hrvatske pravice, a što su prenijeli i neki drugi portali, objavljena je tvrdnja da je na 365. stranici “Crne knjige komunizma” navedeno kako komunisti u Jugoslaviji ubili milijun ljudi. Popraćeno je to i fotografijama hrvatskog izdanja knjige, kao argument da je Faktograf pogriješio u svojoj izvornoj ocjeni. Ova tvrdnja, međutim, ne drži vodu. Prenosimo citat iz engleskog izdanja “Crne knjige komunizma”, iz kojeg je sasvim jasno da se brojka od milijun mrtvih u Jugoslaviji ne odnosi na broj žrtava komunističkog režima, već na procjenu ukupnog broja žrtava na području Jugoslavije tijekom Drugog svjetskog rata, prije uspostave komunističke vlasti pod vodstvom Josipa Broza Tita:

“Rarely in the course of history had the arrival of a new regime been preceded by a bloodbath on the scale of the one seen in Yugoslavia, where out of a population of 15.5 million, 1 million people died. A series of ethnic, religious, ideological, and civil wars tore the country apart, and many of the victims were women, children, and old people. This was a truly fratricidal war, and the genocide and purges ensured that at the moment of liberation, Tito and the Communist Party had hardly any political rivals left. They swiftly set about eliminating them all the same. Events took a similar turn in neighboring Albania, with the help of the Yugoslav Communists”.

Zaključak da se brojka od milijun ljudi odnosi samo na žrtve komunističkog režima, a ne i na četničke i ustaške zločine, ne može se izvući ni iz hrvatskog prijevoda “Crne knjige komunizma”. Citiramo temeljem fotografije postavljene na blogu Hrvatske pravice:

“Rijetko se u povijesti događalo da uspostavi nove vlasti prethodi takvo krvoproliće kao u Jugoslaviji (oko milijun žrtava u zemlji s petnaest i pol milijuna stanovnika). Višestruki građanski, etnički, ideologijski i vjerski rat tada je odnio više života nego djelotvoran i od Saveznika hvaljeni rat protiv okupatora, odnosno njegova represija: glavne žrtve u nekim su područjima bili civili, većinom žene, djeca i starci”.

Neosporna je činjenica da su Tito i njegovi komunisti u Jugoslaviji odgovorni za određeni broj likvidacija političkih protivnika, posebno u razdoblju neposredno nakon uspostave nove države. Ali jednako je neosporna i činjenica da ne postoje nikakvi dokazi temeljem kojih se može argumentirano tvrditi da su jugoslavenski komunisti u čistkama tijekom i nakon Drugog svjetskog rata pobili više od milijun ljudi. Svi koji tvrde suprotno neodgovorno manipuliraju tragičnim ratnim i poratnim događajima u vlastite dnevno-političke svrhe.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.