Faktograf.hr

Samo činjenice

Majetić: ZOR propisuje obavezan ergonomski stolac za rad kod kuće

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

„Treba nam zakon koji je puno fleksibilniji i moderniji. Iako je, recimo, rad od kuće sve češći, u ZOR-u stoji da čak i u tom slučaju morate imati ergonomski stolac“, među ostalim je izjavio Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) objašnjavajući u razgovoru za Jutarnji list (objavljenom u tiskanom izdanu 13. svibnja) zbog čega su poslodavci pokrenuli inicijativu za izmjenu Zakona o radu (ZOR).

Tvrdnja Davora Majetića da u ZOR-u stoji kako radnik koji radi od kuće mora imat ergonomski stolac, nije točna jer taj zakon ne regulira pitanje zaštite na radu već radne odnose. ZOR u članku 17. propisuje obavezni sadržaj pisanog ugovora o radu na izdvojenom mjestu, odnosno potvrde o sklopljenom ugovoru o radu za obavljanje poslova kod kuće radnika ili u drugom prostoru koji nije prostor poslodavca. Taj ugovor, u odnosu na ugovore koje potpisuju radnici koji rade u prostoru poslodavca, mora sadržavati  i dodatne podatke o radnom vremenu, strojevima, alatima i opremi za obavljanje poslova koje je poslodavac dužan nabaviti, instalirati i održavati kao i uporabi vlastitih strojeva, alata i druge opreme radnika i naknadi troškova u vezi s tim. Osim toga, treba sadržavati i podatke o naknadi drugih troškova radniku vezanih uz obavljanje posla te načinu osposobljavanja i stručnog usavršavanja radnika.

Plaća radnika koji radi na izdvojenom radnom mjestu, kako propisuje ZOR, ne smije biti utvrđena u manjem iznosu od plaće radnika koji u prostorijama tog poslodavca radi na istim ili sličnim poslovima. Pritom, na izdvojenom radnom mjestu ne mogu se obavljati poslovi s posebnim uvjetima rada, a to su poslovi na kojima, uz primjenu mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, nije moguće zaštiti radnika od štetnih utjecaja.

ZOR se tek dijelom dotiče sigurnosti na radu navodeći da je poslodavac „dužan osigurati radniku sigurne uvjete rada, a radnik je dužan pridržavati se svih sigurnosnih i zdravstvenih mjera u skladu s posebnim propisom i drugim propisima“ i to se odnosi na sve radnike bez obzira radili u prostoru poslodavca ili na izdvojenom radnom mjestu.

Poseban propis na koji se u ZOR-u poziva je Zakon o zaštiti na radu koji, među ostalim, propisuje da je  poslodavac obavezan organizirati i provoditi zaštitu na radu, vodeći pri tome računa o prevenciji rizika te obavještavanju, osposobljavanju, organizaciji i sredstvima. „Poslodavac je obavezan provoditi prevenciju u svim radnim postupcima, u organizaciji rada i upravljanju radnim postupcima, pri čemu mora osigurati radnicima najveću moguću razinu zaštite na radu“, navodi se u Zakonu o zaštiti na radu koji se, kao i ZOR, primjenjuje na sve oblike „mjesta rada“, bilo da je to izdvojeno radno mjesto ili  prostor poslodavca. Pritom se ističe i da je u svrhu unapređivanja sigurnosti i zaštite zdravlja radnika poslodavac obavezan poboljšavati razinu zaštite na radu i usklađivati radne postupke „s promjenama i napretkom u području tehnike, zdravstvene zaštite, ergonomije i drugih znanstvenih i stručnih područja“ te ih je obavezan organizirati tako da smanji izloženost radnika opasnostima, štetnostima i naporima. Drugim riječima, ergonomski stolac radniku na sjedilačkom radnom mjestu, poslodavac bi trebao osigurati prema Zakonu o zaštiti na radu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.