Razotkriveno

Ne nasjedajte na sulude teorije zavjere o “nacističkoj frekvenciji”

Nacistički ministar propagande Joseph Goebbels odredio je frekvenciju od 440 Hz kao standard za ugađanje tonova kako bi kontrolirao ljude uz pomoć glazbe, suluda je teorija zavjere koja se širi među korisnicima društvenih mreža. Sva popularna glazba, tvrde teoretičari zavjere, ugođena je na frekvenciju od 440 Hz kako bi globalni moćnici putem glazbe upravljali ljudskim ponašanjem.

Teorija o “nacističkoj frekvenciji” na internetu je iznenađujuće raširena, iako je u pitanju bjelodana laž. Standardizaciju visine tona A na 440 Hz prvi je predložio njemački muzikolog Johann Scheibler 1834. godine, nakon što je izumio uređaj za točno mjerenje visine muzičkih tonova. Nacistički propagandist Goebbels rođen je 63 godine kasnije.

Za prihvaćanje frekvencije A tona od 440 Hz kao međunarodnog standarda najzaslužniji su američki jazz glazbenici. Američka muzička industrija ovaj je standard neformalno usvojila 1926. godine, frekvencija od 440 Hz u SAD-u postala je službeni standard 1936. godine, a 1955. prihvatila ga je i Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO).

Oko frekvencije od 440 Hz vrte se i razne druge teorije zavjere i dezinformacije, koje je na svom blogu temeljito raskrinkao kanadski novinar, publicist i muzičar Ian Chadwick.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.