Razotkriveno

Društvenim mrežama kruži lažna informacija da država prodaje Podravku

Podravka

Društvenim mrežama širi se netočna informacija da će država u lipnju prodati svoj udjel u Podravci, koprivničkoj prehrambenoj industriji. Ova dezinformacija plasirana je korištenjem tri godine stare naslovnice Podravskog lista, i dalje dostupne na njihovoj Facebook stranici.

Naslovnica Podravskog lista odrezana je tako da se ne vidi datum izdanja – 22. travnja 2016. godine – iznad naslova “Država će u lipnju prodati Podravku”. O punjenju državne blagajne prodajom dionica Podravke u to se vrijeme obilato špekuliralo u medijima, a kao potencijalni kupac spominjala se Atlantic grupa Emila Tedeschija. Da se vlada Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka pripremala za prodaju Podravke, svjedoči i njihova odluka od 11. svibnja 2016., kada su na telefonskoj sjednici izbrisali Podravku s popisa trgovačkih društava od strateškog interesa za RH.

Međutim, već se i temeljem fotografije koja kruži društvenim mrežama može utvrditi da se radi o netočnoj, odnosno zastarjeloj informaciji. Na dnu fotografije nalazi se okvir u kojem HSS-ovac Ivan Pal, potpisan kao dožupan Koprivničko-križevačke županije, govori kako bi prodaja Podravke bila veleizdaja. HSS-ovac Pal na poziciji zamjenika župana bio je samo do lokalnih izbora 2017. godine, nakon kojih ga je naslijedio HDZ-ov Ratimir Ljubić.

Vlada pod vodstvom Andreja Plenkovića nije najavljivala prodaju Podravkinih dionica. Premijer Plenković smatra da je Podravka strateška kompanija.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.