Aktualno

Ministarstvo obrazovanja provelo javnu raspravu – tijekom jednog vikenda

Blaženka Divjak. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Osporavani eksperimentalni projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja „Škola za život“ obilježila je nova bizarnost – javno savjetovanje o prijedlogu „Smjernica za procjenu eksperimentalnih nastavnih materijala“ za provedbu tog programa, a koje potpisuje ministrica Blaženka Divjak, trajalo je tri dana, odnosno preko jednog vikenda.

Javno savjetovanje otvoreno je u petak 17. svibnja, a zatvoreno u ponedjeljak, 20. svibnja. Uspjeli su skupiti komentare od ukupno četvero ljudi, od kojih je jedan Hrvoje Šlezak, bivši državni tajnik u ministarstvu obrazovanja iz redova ultrakonzervativnog Hrasta.

„Vrlo je neozbiljno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću imati otvoreno svega tri dana! Ako je cilj dobiti povratnu informaciju zainteresirane javnosti, onda treba dati toj istoj javnosti dovoljno vremena, odnosno propisanih 30 dana da se upozna s iznesenim prijedlogom i iskaže svoje mišljenje“, stoji u komentaru na e-savjetovanju kojega potpisuje Šlezak.

Iz Ministarstva, pak, poručuju da su ovim putem samo htjeli javnost informirati o sadržaju smjernica.

„Smjernicama za procjenu eksperimentalnih nastavnih materijala za provedbu eksperimentalnog programa ‘Škola za život’ jednoobrazno je uređen postupak imenovanja članova te način rada stručnih povjerenstava za procjenu eksperimentalnih nastavnih materijala za provedbu eksperimentalnoga programa ‘Škola za život’ u školskoj godini 2019./2020. Budući da je način rada povjerenstva i zahtjevi koje treba zadovoljiti eksperimentalni nastavni materijal usuglašen s Pravilnikom o udžbeničkom standardu te članovima stručnih povjerenstava za procjenu udžbenika i drugih obrazovnih materijala koji je donesen nakon provedene javne rasprave u siječnju ove godine (NN 9/19), svrha savjetovanja je bila, kako je i navedeno u samom savjetovanju, informirati javnost o Smjernicama za procjenu eksperimentalnih nastavnih materijala za provedbu eksperimentalnoga programa ‘Škola za život'”, rečeno je iz Ministarstva Faktografu.

Ako su javnost samo željeli obavijestiti o gotovoj stvari, nije jasno zašto se naprosto nisu odlučili za priopćenje ili objavu na službenim stranicama Ministarstva. Naime, kako je Zakonom propisano i jasno navedeno na internetskim stranicama e-savjetovanja: “savjetovanje s javnošću tijela državne uprave provode preko središnjeg državnog internetskog portala za savjetovanja s javnošću, a druga državna tijela, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima preko internetske stranice ili preko središnjeg državnog internetskog portala za savjetovanje s javnošću, objavom nacrta propisa, općeg akta odnosno drugog dokumenta, s obrazloženjem razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem propisa, akta ili drugog dokumenta te pozivom javnosti da dostavi svoje prijedloge i mišljenja.”

Postupak javnog savjetovanja, dakle, ne služi i ne može služiti kao sredstvo za informiranje javnosti, već da se, kao što sama sintagma nalaže, javnosti omogući sudjelovanje prilikom izrade zakonskih i podzakonskih akata i to u primjerenom roku.

Takvo savjetovanje, navodi se u istom zakonu, tijela javne vlasti dužna su provesti “u pravilu u trajanju od 30 dana, osim u slučajevima kad se savjetovanje provodi sukladno propisu kojim se uređuje postupak procjene učinaka propisa”.

“Očito su smatrali da trebaju javno savjetovanje. Ona u pravilu traju 30 dana, iznimno 15 dana. Ako je manje, to onda nema veze s komunikacijom i savjetovanjem s javnošću, onda je to čisto zadovoljavanje forme. Ne znam kako da uopće nazovem ovo trodnevno savjetovanje koje je očito provedeno bez ikakve želje da se javnost doista uključi”, rekao je Šlezak Faktografu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.