Plenković netočno tvrdi da se tek sada saznalo o ranijoj karijeri Novaković

Gabrijela Galić

“Da tražio sam izuzeće s obzirom na informacije koje su javno bile dostupne. Tu smo informaciju dobili sada”, obrazložio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade, zašto je tek jučer zatražio izuzeće Nataše Novaković, predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od odlučivanja o njegovoj ulozi u aferi lex Agrokor.

Povjerenstvo je danas trebalo donijeti odluku je li Plenković bio u sukob interesa vezano uz njegove aktivnosti pri izradi Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja (lex Agrokor). U zahtjevu za izuzećem Plenković je naveo da je Novaković bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv njega.

„Predsjednica mora otkloniti svoje sudjelovanje s obzirom da je od 2006. do 2018. bila zaposlena u HUP-u, da je Agrokor član HUP-a, da je jedan od osnivača HUP-a Ivica Todorić koji je bio počasni predsjednik HUP-a, kao i da je od 2007. do 2011. predsjednik HUP-a bio Damir Kuštrak, član Uprave i Nadzornog odbora Agrokora“, napisao je premijer u zahtjevu za izuzećem. Zbog interesa javnosti, izvjestitelj u tom predmetu Davorin Ivanjek zahtjev je na sjednici Povjerenstva pročitao u cijelosti.

Ante Sanader: Njeno radno iskustvo ukazuje da će savjesno obavljati dužnosti

Nemoguće je da je premijer Plenković „sada“ dobio informaciju o tome gdje je Nataša Novaković radila prije no što se kandidirala za predsjednicu Povjerenstva.

Saborski odbor za imenovanja i upravne poslove 9. veljače prošle godine utvrdio je listu kandidata za Povjerenstvo. Za čelnu funkciju u tom tijelu natjecale su se Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva i Nataša Novaković. Obje kandidatkinje dostavile su svoje životopise iz kojih se vidi njihov profesionalni put.

„Njezino dosadašnje radno iskustvo u odvjetništvu, obavljanju pravnih poslova u bankarskom sektoru, Uredu za socijalno partnerstvo i Hrvatskoj udruzi poslodavaca, zatim autorsko djelovanje kroz brojne stručne radove i članke, vođenje različitih projekata, kao i rezultati rada postignuti u struci ukazuju da će kandidatkinja odgovorno i savjesno obavljati navedenu dužnost“, stoji u dokumentu kojeg potpisuje HDZ-ov Ante Sanader, predsjednik Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove.

Podaci koje premijer Plenković iznosi danas tražeći izuzeće Novaković bili su poznati i u vrijeme kada je prije više od godinu dana izabrana na funkciju i to kao izbor HDZ-a, odnosno vladajuće koalicije. Mediji su tada naveliko pisali o njenom poslovnom putu.

Natašu Novaković odabrala saborska većina, oporba bojkotirala izbor

U tajnom glasanju 16. veljače prošle godine ni Novaković, ni Orešković nisu dobile potrebnu većinu – Orešković je dobila 46 glasova, a Novaković je dobila povjerenje 75 zastupnika, što znači da joj je nedostajao tek jedan glas za preuzimanje dužnosti.

Bez prisustva oporbe, glasanje o šefici Povjerenstva ponovljeno je 2. ožujka prošle godine. Uoči  tog drugog kruga svoju je kandidaturu povukla Orešković, javno tijekom razgovora za N1 televiziju. U drugom pokušaju, Novaković je tajnim glasanjem dobila jednoglasnu potporu 78 zastupnika iz redova vladajuće većine dok je oporba bila izvan sabornice.

U vrijeme kada se birala nova šefica Povjerenstva, afera Agrokor već se dobrano zahuktala, pa se i u medijima naširoko pisalo da Novaković na novu poziciju dolazi iz Hrvatske udruge poslodavaca čiji je osnivač i dugogodišnji počasni predsjednik bio Ivica Todorić i čiji je direktor jedno vrijeme bio Damir Kuštrak, član uprave i Nadzornog odbora Agrokora.

Plenković se, sa zakašnjenjem, priklonio argumentima koje koristi i Dalić

Ono što je predsjednik Vlade navodno otkrio tek jučer i što koristi kao argument u zahtjevu za izuzećem Novaković, vanparlamentarna stranka Nova ljevica propitkivala je još u vrijeme njena odabira, navodeći da je Novaković logičan izbor HDZ-a te da je ona po njihovu mišljenju u sukobu interesa te, bude li izabrana, neće moći neovisno i nepristrano odlučivati.

„Kako će Nataša Novaković gledati na slučaj povezanosti Zdravka Marića i Agrokora, kada joj je bivši šef Damir Kuštrak sa pozicije predsjednika HUP-a otišao u upravu Agrokora i kasnije u njegov Nadzorni odbor i jedan je od uhićenih na početku afere Agrokor, dok Ivica Todorić ima status počasnog predsjednika HUP-a u mirovanju. Osoba koja je godinama radila u instituciji koja zastupa interese privatnog sektora i koja lobira za interese svojih članova kod najviših državnih dužnosnika – ne može osigurati nezavisnost institucije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa“, upozoravala je Nova ljevica, prije finalnog glasanja o Novaković na kojoj joj je, suprotno svim argumentima, vladajući HDZ dao glas.

Argumentaciju te vanparlamentarne stranke preuzela je i Martina Dalić u prosincu prošle godine tražeći izuzeće Novaković. Tada je Povjerenstvo utvrdilo da se Martina Dalić, bivša ministrica gospodarstva, pri angažiranju skupine Borg ogriješila o odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Zloupotreba “procesnih prava”

Pitanje je zbog čega predsjednik Vlade tek dan uoči sjednice Povjerenstva „otkriva“ podatke iz životopisa Novaković kada su oni odavno poznati. Osim toga, zbog čega mu njena prošlost nije smetala prije više od godinu dana kada je HDZ poticao njen izbor? Odnosno, zbog čega mu nije smetala u rujnu pošle godine kada je Povjerenstvo odlučilo da će pokrenuti postupak protiv Plenkovića i Bože Petrova, čelnika Mosta vezano uz njihove aktivnosti oko izrade lex Agrokora.

Upravo je to zapelo za oko i Ivanjeku, koji je ustvrdio da je zahtjev za izuzećem došao neposredno prije same sjednice Povjerenstva, što se može smatrati “zlouporabom procesnih prava” jer se ne radi o novim okolnostima koje dužnosnik nije znao kad se u svom slučaju očitovao prije punih šest mjeseci.

Priprema se novi zakon koji će, vjerojatno, srezati ovlasti Povjerenstva

Vijesti s današnje sjednice Povjerenstva novi su dokaz da HDZ-u odluke Povjerenstva dobro ne sjedaju pa će njegov rad pokušati obuzdati i novim Zakonom o sukobu interesa. Kako je nedavno najavio Lovro Kuščević, ministar uprave, uskoro ćemo imati novi zakon koji će “poboljšati rad Povjerenstva”. Ono će se, prema Kuščevićevim riječima, „napokon početi baviti bitnim, a ne trivijalnim stvarima“ te „više neće biti samovolje, nego jasno propisana procedura“.

A pod te „trivijalne stvari” Kuščević nabraja neispravno prijavljenu imovinu: „Pa zato što mislim da je trivijalno je li netko napisao bruto površinu ili neto površinu stana ili svoje kuće, je li netko napisao da je neka prostorija šupa ili drvarnica ili kućica za pse”.

To se pitanje, naime, otvara na dnevnoj bazi, s obzirom na medijska otkrića o snalažljivosti ministara kad je u pitanju prijava imovine: od ministra Tomislava Tolušića preko ministra Gorana Marića do sumnje na samog Kuščevića.

 

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"