Aktualno

HZZ seli u podnajam Žužulovoj Školskoj knjizi za 33,9 tisuća eura mjesečno

Wikipedija

Do kraja lipnja Središnji ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) trebao bi se preseliti u nekadašnju zgradu Geofizike – koja je u dugoročnom najmu Školske knjige, a za taj će podnajam HZZ izdvajati 33,9 tisuća eura mjesečno.

Već nekoliko mjeseci Središnji je ured u kutijama koje se sele s lokacije na lokaciju. Dio ureda već ih je raspakirao u tom unajmljenom prostoru u Savskoj cesti 64, a do kraja mjeseca, kako su nam odgovorili iz HZZ-a, tu će se preseliti sve službe Središnjeg ureda koji je djelovao na četiri lokacije u Zagrebu. Podnajam nekadašnje zgrade Geofizike koja je u dugoročnom najmu Školske knjige, državu će mjesečno koštati 25.141,57 eura s uključenim PDV-om. Nije to kompletan trošak. Čišćenje unajmljenog poslovnog prostora koštat će dodatnih 8.742 eura mjesečno s PDV-om.

Poslovni prostor u podnajmu tako će državu ukupno mjesečno koštati gotovo 33,9 tisuća eura, odnosno 251 tisuću kuna. Na godišnjoj razini riječ je o trošku od preko tri milijuna kuna s PDV-om koje će utržiti „Školska knjiga“ Ante Žužula.

Najam 7,20 eura, a čišćenje 2,50 eura po kvadratu bez PDV-a

Upravni odbor HZZ-a još je u studenom prošle godine donio odluku kojom se Anti Lončaru, ravnatelju HZZ-a daje prethodna suglasnost za sklapanje ugovora o zakupu poslovnog prostora u Savskoj cesti 64, ukupne površine 2.797,44 četvornih metara. Iz obrazloženja odluke evidentno je da će se poslovni prostor plaćati 7,20 eura po kvadratnom metru uvećano za PDV, „uz obavezu plaćanja dodatnih 2,50 EUR/m2 uvećano za PDV na ime mjesečnog tekućeg održavanja prostora“. Odluku kojom se ravnatelju HZZ-a daju odrješene ruke da potpiše ugovor o zakupu poslovnog prostora potpisao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava koji je i predsjednik Upravnog vijeća HZZ-a. Suglasnost za tu poslovnu transakciju dobivena je i od Ministarstva financija te Ministarstva državne imovine.

„Odjeli unutar Središnjeg ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje do nedavno su bili smješteni na nekoliko različitih lokacija u Zagrebu. Ni jedna od lokacija na kojoj su donedavna bili smješteni pojedini odjeli, pa tako ni prostor u Radničkoj cesti, zbog malih kapaciteta, nije u cijelosti odgovarao potrebama Središnjeg ureda. Stoga se, radi objedinjenja svih odjela Središnjeg ureda krenulo s preseljenjem na jednu lokaciju u Savskoj cesti“, odgovoreno nam je iz HZZ-a na upit. Poslovna zgrada u Radničkoj, koja je u vlasništvu HZZ-a, „bit će ponuđena za najam nekoj od državnih institucija koje za istim imaju potrebe“.

No, osim u vlastitom prostoru, HZZ je djelovao na još tri adrese u najmu. „Zbog potrebe dodatnog zapošljavanja u Odjelu za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (CES OFC), kao i neadekvatnosti i manjka postojećih prostora Središnjeg ureda, odnosno dislociranih službi, potrebno je zakupiti dodatne poslovne prostore“, navodi se u prošlogodišnjoj odluci. Taj odjel, kao što smo nedavno pisali, odnosno njegova podkapacitiranost dijelom je zaslužan za probleme realizacije projekta „Zaželi“.

Školska knjiga dio Geofizike preuzela za dug

HZZ je, dakle, unajmio prostor koji je već u najmu, a prema odgovoru kojeg smo dobili iz te institucije, Školska knjiga ima „prostor u zakupu s pravom podzakupa“. Pregovore sa zakupodavcem Školskom knjigom započeo je još u ljeto prošle godine, a još i prije no što mu je stiglo odobrenje za sklapanje ugovora o zakupu dogovorena je „određena renovacija“ na teret Školske knjige, vidljivo je iz obrazloženja suglasnosti za sklapanje ugovora o zakupu poslovnog prostora.

Školska knjiga, međutim, nije samo zakupac nekadašnje poslovne zgrade Geofizike, već je i dio te zgrade u samom vlasništvu Školske knjige. Prema izvatku iz zemljišne knjige, Žužulova izdavačka kuća od siječnja 2013. godine vlasnik je 477 kvadratnih metara zgrade i dvorišta u Savskoj cesti 64.Taj je vlasnički prijenos obavljen „radi osiguranja potraživanja prema ugovorima o zajmu koji su sklopljeni od 28.4.2005. do 10.09.2010.“ u iznosu nešto višem od 110,8 milijuna kuna „uvećanom za ugovorne kamate za 6 posto godišnje i troškove te za dodatni iznos potraživanja od 20 milijuna kuna uvećan za kamate i troškove“.

Stečajni postupak nad Gefizikom otvoren je u lipnju prošle godine, a da se Školska knjiga na ime duga zabilježila nad vlasništvom te kompanije objašnjava se i u zadnjem podnesku stečajnog upravitelja Perice Mitrovića (koji je, primjerice, vodio stečaj Dalmacijavina, a nakon što je smijenjen nova stečajna upraviteljica tražila je vrati 290 tisuća nagrade koju je sam sebi isplatio u stečaju opterećenom brojnim propustima). U izvješću stečajnog upravitelja trgovačkom sudu, iz siječnja ove godine, stoji i da se „imovina stečajnog dužnika nalazi u zakupnom odnosu s tvrtkom Školska knjiga“, a Skupština vjerovnika dala je „suglasnost na zakup duži od 6 mjeseci“.

Dio najamnine na trošak fondova EU

Imovinu u zakupu, pak, dala je u podzakup državnoj instituciji za 33,9 tisuća eura s uslugom čišćenja. I pritom bi se „mjesečne obveze zakupnine iskazivale u dva odvojena računa“. I to jedan račun za 994,72 kvadratna metra koja će na prvom i drugom katu zgrade koristiti CES OFC koji bi se „financirao u cijelosti iz sredstava Europske unije“, te jedan račun za preostalih 1.802,72 kvadratna metra za što su sredstva osigurana financijskim planom HZZ-a. Drugim riječima, iz tehničke pomoći Europskog socijalnog fonda pokrivalo bi se nešto iznad 8,8 tisuća eura mjesečne najamnine i preko 3,1 tisuća eura za održavanje čistoće u uredu. A državnom proračunu ostaje sitnica od 21.823 tisuće eura mjesečno za najam i čišćenje podruma, prizemlja, trećeg i četvrtog kata i dva garažna mjesta u podrumu.

 

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.