Razotkriveno

Uklanjanje krpelja uljem peperminta može biti opasno, ne radite to!

Među korisnicima društvenih mreža širi se video koji navodno prikazuje jednostavnu metodu uklanjanja krpelja s kože, korištenjem eteričnog ulja peperminta. Ako primijetite krpelja na koži, ne pokušavajte ga ukloniti ovom metodom: osim što vam to gotovo sigurno neće uspjeti, možete se dovesti i u opasnost.

Snimka koja korisnike društvenih mreža instruira kako da uklone krpelja koristeći pepermintovo ulje društvenim se mrežama počela širiti na proljeće 2017. godine. Tad je izazvala toliku razinu interesa, da su se specijalizirani mediji diljem svijeta raspisali o razlozima zbog kojih se krpelje nipošto ne bi smjelo pokušavati uklanjati na ovaj način (Men’s Health, Country Living, Tick Safety, Consumer Reports).

Stručnjaci tvrde da je krpelj prikazan u snimci koja sugerira korištenje pepermintovog ulja najvjerojatnije mužjak, čiji ugriz nije toliko snažan kao ugriz ženke krpelja. A upravo su ženke krpelja, koje se mogu puno čvršće prikačiti na kožu, glavni prenosioci bolesti. Pokušaji da se krpelja odstrani bilo kakvim eteričnim uljem mogu rezultirati nadraživanjem ovog insekta, zbog čega krpelj može početi lučiti veću količinu sline, te tako ubrzati prenošenje opasnih bolesti poput borelioze.

Pravilan način za uklanjanje krpelja je uz pomoć pincete, kojom treba uloviti tijelo ovog insekta što bliže površini kože, te ga polagano izvući. Nakon uklanjanja krpelja treba pomno očistiti mjesto ugriza i temeljito oprati ruke. U slučaju da se na mjestu ugriza pojave znakovi nadraženosti, ili ako se nakon uklanjanja krpelja pojavi povišena temperatura, potrebno je što prije kontaktirati liječnika (CDC).

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.