Razotkriveno

Fotografija je iz ratne 1993., ne prikazuje kuće koje su zapalili “migranti”

Sa stranice Extrablic.info društvenim mrežama širi se lažna vijest naslovljena „Migranti Zapalili Sve Kuće U Bosni I Hercegovini: OVAKO VRATILI NA GOSTOPRIMSTVU !“ opremljena fotografijom opisanom riječima „Migranti zapalili napuštene kuće u Bihaću“. Tekst je arhiviran ovdje.

No, naslovna i fotografija u tekstu ne prikazuju nikakve zapaljene napuštene kuće u Bihaću, već je riječ o fotografiji nastaloj  u ratnim devedesetima. Nedvosmisleno se to može dokazati koristeći se alatima za pretraživanje pojavljivanja fotografija poput RevEye Reverse Image Searcha.

Uz pomoć te tražilice moguće je pronaći tekst objavljen u uglednom The Atlanticu koji je upravo naslovnu fotografiju iz ove lažne vijesti, koristio za opremanje teksta. Jasno se navodi da je fotografija snimljena u selu Ljuta, četrdesetak kilometara jugozapadno od Sarajeva 22. srpnja 1993.  godine, a kao autor fotografije naveden je Reuters.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.