Fotografija je iz ratne 1993., ne prikazuje kuće koje su zapalili “migranti”

A. Br.

Sa stranice Extrablic.info društvenim mrežama širi se lažna vijest naslovljena „Migranti Zapalili Sve Kuće U Bosni I Hercegovini: OVAKO VRATILI NA GOSTOPRIMSTVU !“ opremljena fotografijom opisanom riječima „Migranti zapalili napuštene kuće u Bihaću“. Tekst je arhiviran ovdje.

No, naslovna i fotografija u tekstu ne prikazuju nikakve zapaljene napuštene kuće u Bihaću, već je riječ o fotografiji nastaloj  u ratnim devedesetima. Nedvosmisleno se to može dokazati koristeći se alatima za pretraživanje pojavljivanja fotografija poput RevEye Reverse Image Searcha.

Uz pomoć te tražilice moguće je pronaći tekst objavljen u uglednom The Atlanticu koji je upravo naslovnu fotografiju iz ove lažne vijesti, koristio za opremanje teksta. Jasno se navodi da je fotografija snimljena u selu Ljuta, četrdesetak kilometara jugozapadno od Sarajeva 22. srpnja 1993.  godine, a kao autor fotografije naveden je Reuters.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"