Predsjednica u službenoj čestitci zagovara ostanak u Hrvatskoj, a za sebe neodređeno najavljuje odlazak

S.D.

Čestitka Predsjednice Republike povodom Dana državnosti 25. lipnja 2019.

Dosta smo i previše svoje talente i znanja poklanjali drugima

„Razumijem nužnost da se problem manjka radnika, osobito u sektorima turizma i graditeljstva ublaži zapošljavanjem stranaca, no zahtijevam krajnju državnu odgovornost. Moramo se prije svega osloniti na vlastite potencijale , kako na nezaposlene i umirovljenike koji žele raditi, tako i na hrvatske radnike u inozemstvu  te sve njih poticati na zapošljavanje u Hrvatskoj (…) Treba nam obrazovanje koje će biti sposobno brzo i kvalitetno reagirati na razvojne potrebe i koje će mladima omogućiti zapošljavanje i ostanak u Hrvatskoj (…) Dosta smo, i previše, svoje talente i znanja poklanjali drugima. Samo u prošlom stoljeću imali smo tri velika  vala iseljavanja, a sada imamo i četvrti. Moramo voditi brigu o svakom djetetu , o svakom mladiću i djevojci , pratiti ih kroz njihovo obrazovanje, razvijati njihove talente i učiniti sve kako bismo ih sačuvali za domovinu“.

Poruke Predsjednice Republike s prijema povodom Dana državnosti 25. lipnja 2019. izrečene za Novu TV:

Posla uvijek ima u svijetu

Na pitanje novinarke boji li se kandidature Miroslava Škore na predstojećim predsjedničkim izborima, a s obzirom da računaju na isto biračko tijelo, predsjednica je odgovorila:

„A gledajte, ne znam kako bih vam objasnila, ne zamaram se time. Ja sam osoba koja je preuzela dužnost predsjednice i želim je odraditi do kraja i što će biti nakon toga ne znam. Narod će odlučiti. Narod će procijeniti i ocijeniti što smo napravili. Ali ne bojim se ničega. Posla uvijek ima u svijetu. Kad se zatvore jedna vrata, otvore se druga (…) Kad je riječ o demografiji, puno sam o tome razmišljala. Naravno da mi je krivo da ljudi odlaze, ali s druge strane mi je drago da idu. Drago mi je ukoliko će se vratiti jer nama treba nova pamet, novo znanje novo iskustvo, nova etika . Ovdje se vrtimo u krug jednih te istih starih…“.

Novinarka ju je prekinula pitanjem ide li i ona  možda ponovno u inozemstvo, na što predsjednica odgovara: „To se nikad ne zna“.

Na pitanje ide li na neku poziciju kao što se to zadnjih dana spominje, Kolinda Grabar-Kitarović odgovara: „Ne, ne, u ovom trenutku ne računam ni na kakvu poziciju, niti ne lobiram ni za kakvu poziciju, dakle, bilo što što ste mogli pročitati u međunarodnim medijima apsolutno ne dolazi od mene. Koncentriram se na svoj posao predsjednice Republike Hrvatske  i to namjeravam odraditi po svojoj savjesti , po svojoj duši do kraja, bez obzira što se poslije toga dogodilo“.

Na pitanje kada će se izjasniti oko kandidature za novi mandat ponovno je neodređeno odgovorila: „Pa kad za to dođe vrijeme“.

Predsjednica Republike 26. lipnja 2019. u Vukovaru:

Posao će uvijek ići kako se svijet razvija…  u mirovini sam u Hrvatskoj

Pitana opet za svoju jučerašnju naznaku da posla ima i izvan Hrvatske, predsjednica odgovara prilično nemuštom rečenicom: „Da, ima jako puno posla i na domaćem i na međunarodnom planu i taj posao će uvijek ići kako se svijet razvija, naravno, i mi ćemo željeti biti među onima koji su najrazvijeniji. Dakle, posla ima i bit će ga“.

Na pitanje bi li radije ostala u Hrvatskoj, odgovara: „Pa, ja sebe vidim u Hrvatskoj. Odlazila sam često na školovanje i na posao vani, ali uvijek sam se vraćala i bez obzira kako moj život bude išao, mirovinu ću definitivno provesti u Hrvatskoj“.

 

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"