Nema najezde morskih pasa na Jadranu

A. Br.

Nema “najezde morskih pasa na Jadranu“ kako senzacionalistički navode na stranici Mysarajevograd.org čiji se tekst – „PANIKA SE ŠIRI JADRANOM: Najezda morskih pasa, građani masovno otkazuju godišnje odmore u Hrvatskoj!“ – dijeli na društvenim mrežama. Uz to, nema nikakvih dokaza za tvrdnje da građani „masovno otkazuju godišnje odmore u Hrvatskoj“, navodi Raskrinkavanje.

Splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo objavom na Facebooku, neposredno nakon uočavanja morskog psa u Jadranskom moru jasno je dao do znanja da nema potrebe za panikom.

„Sigurno ste u više navrata ovih dana vidjeli snimke gracioznog morskog stvorenja kojeg nazivamo morski pas kučak, psina dugonska ili popularno – mako (Isurus oxyrinchus)“, napisali su.

Navode da su slučajevi napada na čovjeka izrazito rijetki.

„Radi se o ugroženoj i zaštićenoj vrsti. Naglašavamo da potrebe za panikom nema. Iako postoje zabilježeni slučajevi napada na čovjeka od strane ove vrste, oni su iznimno rijetki te ih je u posljednjih 120 godina zabilježeno tek 10 u cijelom svijetu“, poručili su.

Kako je primijetilo Raskrinkavanje, od lokalnih medija u Bosni i Hercegovini o uočavanju morskog psa pored Makarske i kasnije u Korčulanskom kanalu, s najviše je senzacionalizma izvijestila Slobodna Bosna. Na tom portalu 13. lipnja 2019. godine objavljen je tekst identične opreme i sadržaja poput ovoga koji prenosi stranica Mysarajevograd.org, a prenijeli su ga i drugi mediji.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"