Nekategorizirano

Nema najezde morskih pasa na Jadranu

PixaBay

Nema “najezde morskih pasa na Jadranu“ kako senzacionalistički navode na stranici Mysarajevograd.org čiji se tekst – „PANIKA SE ŠIRI JADRANOM: Najezda morskih pasa, građani masovno otkazuju godišnje odmore u Hrvatskoj!“ – dijeli na društvenim mrežama. Uz to, nema nikakvih dokaza za tvrdnje da građani „masovno otkazuju godišnje odmore u Hrvatskoj“, navodi Raskrinkavanje.

Splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo objavom na Facebooku, neposredno nakon uočavanja morskog psa u Jadranskom moru jasno je dao do znanja da nema potrebe za panikom.

„Sigurno ste u više navrata ovih dana vidjeli snimke gracioznog morskog stvorenja kojeg nazivamo morski pas kučak, psina dugonska ili popularno – mako (Isurus oxyrinchus)“, napisali su.

Navode da su slučajevi napada na čovjeka izrazito rijetki.

„Radi se o ugroženoj i zaštićenoj vrsti. Naglašavamo da potrebe za panikom nema. Iako postoje zabilježeni slučajevi napada na čovjeka od strane ove vrste, oni su iznimno rijetki te ih je u posljednjih 120 godina zabilježeno tek 10 u cijelom svijetu“, poručili su.

Kako je primijetilo Raskrinkavanje, od lokalnih medija u Bosni i Hercegovini o uočavanju morskog psa pored Makarske i kasnije u Korčulanskom kanalu, s najviše je senzacionalizma izvijestila Slobodna Bosna. Na tom portalu 13. lipnja 2019. godine objavljen je tekst identične opreme i sadržaja poput ovoga koji prenosi stranica Mysarajevograd.org, a prenijeli su ga i drugi mediji.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.