Razotkriveno

Ne postoji “nova opasna droga s okusom jagode”

Među korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj ponovo se širi prilično stara dezinformacija o opasnoj novoj vrsti droge, za koju se tvrdi da ima okus jagode i prodaje se djeci. Tvrdi se da je u pitanju podvrsta metamfetamina, kristalni met s okusom jagode.

U pitanju je dezinformacija koja internetom kruži još od 2007. godine. Kao neistinitu su je u više navrata prokazivali portali specijalizirani za provjeru činjenica na različitim kontinentima (Snopes, Africa Check, Raskrinkavanje), a čak i na Wikipediji postoji unos pod naslovom “Strawberry Quik meth myth”.

Snopes je još u travnju 2007. utvrdio da su poruke upozorenja o opasnoj novoj drogi s okusom jagode, koje su roditelji male djece međusobno razmjenjivali, sasvim neosnovane. “Provjerili smo sa svim svojim laboratorijima, i nema ništa u toj priči. Nije to nikakav tren, niti stvaran problem. Upozorenje je vjerojatno poteklo od nekoga s dobrim namjerama, tko se malo zaletio”, objasnio je 2010. glasnogovornik američke Agencije za suzbijanje droga (DEA).

Ista se glasina 2008. pojavila i u Nigeriji. Nacionalna agencija za suzbijanje droga tada je portalu Africa Check potvrdila da nisu imali niti jedan zabilježen slučaj u kojem je utvrđeno korištenje metamfetamina s okusom jagode.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.