Ne postoji “nova opasna droga s okusom jagode”

P.V.

Među korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj ponovo se širi prilično stara dezinformacija o opasnoj novoj vrsti droge, za koju se tvrdi da ima okus jagode i prodaje se djeci. Tvrdi se da je u pitanju podvrsta metamfetamina, kristalni met s okusom jagode.

U pitanju je dezinformacija koja internetom kruži još od 2007. godine. Kao neistinitu su je u više navrata prokazivali portali specijalizirani za provjeru činjenica na različitim kontinentima (Snopes, Africa Check, Raskrinkavanje), a čak i na Wikipediji postoji unos pod naslovom “Strawberry Quik meth myth”.

Snopes je još u travnju 2007. utvrdio da su poruke upozorenja o opasnoj novoj drogi s okusom jagode, koje su roditelji male djece međusobno razmjenjivali, sasvim neosnovane. “Provjerili smo sa svim svojim laboratorijima, i nema ništa u toj priči. Nije to nikakav tren, niti stvaran problem. Upozorenje je vjerojatno poteklo od nekoga s dobrim namjerama, tko se malo zaletio”, objasnio je 2010. glasnogovornik američke Agencije za suzbijanje droga (DEA).

Ista se glasina 2008. pojavila i u Nigeriji. Nacionalna agencija za suzbijanje droga tada je portalu Africa Check potvrdila da nisu imali niti jedan zabilježen slučaj u kojem je utvrđeno korištenje metamfetamina s okusom jagode.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"